Bylem w ciemni Roya Snell'a!
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Hej,
Mialem dzisiaj przyjemnosci obejrzenia ciemni Roya! Coś wspanialego po prostu! Opowiadal mi mase rzeczy, ktore staram się teraz zapisac na kartce poki pamietam. Na pewno się jeszcze spotkamy i podziele się tym, ale teraz jestem zbyt podekscytowany :)
Mialem dzisiaj przyjemnosci obejrzenia ciemni Roya! Coś wspanialego po prostu! Opowiadal mi mase rzeczy, ktore staram się teraz zapisac na kartce poki pamietam. Na pewno się jeszcze spotkamy i podziele się tym, ale teraz jestem zbyt podekscytowany :)
-
- -# mod
- Kontakt:
Czy to ta ciemnia? :)
Bardzo jesteśmy ciekawi Twojej opowieści
z.
Bardzo jesteśmy ciekawi Twojej opowieści
z.
- Załączniki
-
- roy_snell.jpg (171.02 KiB) Przejrzano 4160 razy
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
zladygin, Tak to ten sam Roy :)
Jak przyjechalem to kolega (jego chyba pracownik)....wycinali galezie drzewa poniewaz zaslanialy okna :) Spodziewalem się, że bedzie siedziec przy powiekszalniku! Po wejsciu dostalem szklanke wody i zaczelismy ze 25 minut rozmawiac o fotografii - o tym co ja robie, jakie zdjecia lubie az oczywiscie skonczylismy na Anselu Adamsie. Już zdjecia robie 25 lat i wiekszosc czasu jednak w ciemni siedzialem to mielismy jednak o czym pogadac
ale oczywiscie gnietli mnie wiedza ja muche! Po tym czasie Roy podszedl do mnie, huknal mnie lekko w ramie i powiedzial "Chodz ze mna" - poszlismy do piwnicy a tam jest ta ciemnia! Dokladnie wyglada jak na Twoim zdjeciu. To niezłe uczucie jak się widzi film sprzed 7 lat w internecie a potem takie deja vu! But tylko stoi teraz po lewej stronie a nie na srodku. Powiekszalniki jakie ma sa z lat....30stych. Wszyskto pieknie dziala - to chodzi jak drogi Mercedes! Coś wspanialego. Pokazal mi jak robi zdjecia, jak maskuje, jak doswietla. Ciekawe jest to, że przerywa wylacznie w wodzie poniewaz po obejrzeniu mozna ponownie przeciez wlozyc papier do wywolywacza. Swiatla, ktore mimo burningu nie sa dobrze doswietlone mozna potraktowac palcem umoczonym w koncentracie wywolywacza - jakie to proste! Mozna też kombinowac z temperatura tego koncentratu.
Rozmwialismy chwile o tym jak się dziala z sepia, ktorej nie robilem nigdy. Jak robic przeflashing papieru. O! i tutaj pileczka do kolegi Adams, wg Roy'a istota fotografii jako sztuki to nie dzialanie na multigradacyjnych papierach tylko na ogarniecie tematu robiac to rekami / maskujac, doswietlac poniewaz to proces bardziej jak sztuka niz technikalia
Podoba mi się to podejscie.
Kurcze, poznalem cala jego rodzine: syna, corke, zone i wspomnianego kolege. Przemili ludzie. Jakie ma piekne zdjecia na scianach! Robione dla Vogue, Harper's Bazaar i innych. Dziennie wywolywali 60 rolek 120... No comments....
Na koniec mowie, że czas isc do domu i wychodzimy na zewnatrz a tu Roy znow klepnal mnie w ramie i mowi: "Na pewno się jeszcze zobaczymy"
Morda mi się tylko usmiechnela!
Bardzo mili ludzie i przezycie mam na cale zycie!
Jak przyjechalem to kolega (jego chyba pracownik)....wycinali galezie drzewa poniewaz zaslanialy okna :) Spodziewalem się, że bedzie siedziec przy powiekszalniku! Po wejsciu dostalem szklanke wody i zaczelismy ze 25 minut rozmawiac o fotografii - o tym co ja robie, jakie zdjecia lubie az oczywiscie skonczylismy na Anselu Adamsie. Już zdjecia robie 25 lat i wiekszosc czasu jednak w ciemni siedzialem to mielismy jednak o czym pogadac

Rozmwialismy chwile o tym jak się dziala z sepia, ktorej nie robilem nigdy. Jak robic przeflashing papieru. O! i tutaj pileczka do kolegi Adams, wg Roy'a istota fotografii jako sztuki to nie dzialanie na multigradacyjnych papierach tylko na ogarniecie tematu robiac to rekami / maskujac, doswietlac poniewaz to proces bardziej jak sztuka niz technikalia

Kurcze, poznalem cala jego rodzine: syna, corke, zone i wspomnianego kolege. Przemili ludzie. Jakie ma piekne zdjecia na scianach! Robione dla Vogue, Harper's Bazaar i innych. Dziennie wywolywali 60 rolek 120... No comments....
Na koniec mowie, że czas isc do domu i wychodzimy na zewnatrz a tu Roy znow klepnal mnie w ramie i mowi: "Na pewno się jeszcze zobaczymy"

Bardzo mili ludzie i przezycie mam na cale zycie!
Tylko pozazdrościć. Ze mnie tylko amator ale spotkać się oko w oko z legendą to każdy by chciał. 

Fan Pentax'a.
No powiem Wam, że ciezko mi też uwierzyc. To dopiero polowa mojej radosci poniewaz bede się z nim widzial jeszcze raz a kto wie, moze bede mogl z nim popracowac w ciemni? To byloby coś!
-
- -# mod
- Kontakt:
Przypadkowo natknąłem się na taki filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=dvIrCZcDJSg&t=90s
Pewnie większość z Was zna...
https://www.youtube.com/watch?v=dvIrCZcDJSg&t=90s
Pewnie większość z Was zna...
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
To nie przypadek - wtedy nagrali to dla Guardiana. Fajne jest to, że nawet zdjecie Warhola jest tak samo przekrzywione jak na filmie :)
nie pozostaje nic innego napisać jak "ZAZDRASZCZAM"! :D
MAM I JA i cały czas się uczę :)
Jutro jedziemy z Roy'em do jego drugiej ciemni. Biorę od niego zlew ciemniowa i pluczke. Może tez powiekszalnik, to się okaże. Mam dzieje, ze coś wrzucę wieczorem :)
zladygin, ano, czy ktos z Was wiedzial, ze "nieostra winietę" można zrobić machając pergaminem w miejscu wińiety? Takich rzeczy nie czytałem w ksiazkach.... :)
Wszelkim winietom mówimy stanowcze NIE!