Nie straszmy ludzi, wywołuję 4x5 kolor w domu i żyję. Nawet procesora do tego nie trzeba.
Wielki format pod portret
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
F100 + C33 + 45D + AF10 Super
Nie tak łatwo mnie nastraszyć. Skoro inni śmiertelnicy się nauczyli, to czemu ja miałbym się nie nauczyć? ;)
A jaki obiektyw pod to zapiąć, żeby mieć w przeliczeniu jakieś 60-80mm na FF o GO jak przy jasności 1.2-1.4 lub lepszej?
A jaki obiektyw pod to zapiąć, żeby mieć w przeliczeniu jakieś 60-80mm na FF o GO jak przy jasności 1.2-1.4 lub lepszej?
Te dane są orientacyjne ze względu na różne proporcje formatów.
EDIT:
Założę się, że głębia ostrości będzie wystarczająco płytka przy każdym obiektywie, który wybierzesz. Będziesz miał większy problem żeby model utrzymał oczy w płaszczyźnie ostrości i będziesz domykał obiektyw, żeby mieć pewność. Pamiętaj, że klisze się obrabia. Wołanie i schnięcie trwa. O ile moczenie z przygotowaniem można zrobić w godzinę, to zanim zrobisz skan emulsja będzie musiała stężeć, czy co tam ona robi, nie znam się aż tak. Nie wystarczy że woda scieknie. Ja zazwyczaj trzymam na wieszaku całą noc i potem dzień, bo tak pracuję. Dopiero potem możesz robić skan. Jak po takim czasie zobaczysz że Twój obiekt jest poza płaszczyzną ostrości, sam przymkniesz obiektyw :)
EDIT:
Założę się, że głębia ostrości będzie wystarczająco płytka przy każdym obiektywie, który wybierzesz. Będziesz miał większy problem żeby model utrzymał oczy w płaszczyźnie ostrości i będziesz domykał obiektyw, żeby mieć pewność. Pamiętaj, że klisze się obrabia. Wołanie i schnięcie trwa. O ile moczenie z przygotowaniem można zrobić w godzinę, to zanim zrobisz skan emulsja będzie musiała stężeć, czy co tam ona robi, nie znam się aż tak. Nie wystarczy że woda scieknie. Ja zazwyczaj trzymam na wieszaku całą noc i potem dzień, bo tak pracuję. Dopiero potem możesz robić skan. Jak po takim czasie zobaczysz że Twój obiekt jest poza płaszczyzną ostrości, sam przymkniesz obiektyw :)
Czyli jeżeli chciałbym fotografować na błonach (czy jak się to zwie) 4x5 cala, to obiektyw 240mm da mi mniej więcej pole widzenia obiektywu 77mm na FF?
[rzep mode]
A co to jest FF?
[/rzep mode]
A co to jest FF?
[/rzep mode]
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Eeeetaam, kup to co chcesz i co masz ochote robić. Ja tez wchodze niedługo w 4x5 i zaraz potem 8x10. Koszty wiadome ale jeśli kochasz to robić to rób! Żyjesz tylko raz a ja Cię jutro huknie samochód to będzie żal, ze nie spróbowałeś chociaż.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2017, 00:04 przez dejnekas, łącznie zmieniany 1 raz.
- technik219
- -#
Lux mea lex
A full frejm to 8x10 inch?
Na tym forum nie ma FF, bo wszystko jest FF. W analogowym czasie nikomu do głowy nie przyszło by długość ogniskowej podawać jako ekwiwalent z małego obrazka. To wartość fizyczna i jest niezależna od formatu.
To już lepiej by było gdyby użyto do tego stosunku długości ogniskowej do przekątnej.
Wtedy było by wiadomo 1 to w małym obrazku 43 mm, a w średnim (6x6) 79 mm.
Tak zresztą jak przesłony ich wartość to stosunek średnicy do ogniskowej.
I każdy by wiedział o jakim „polu widzenia” rozmawia.
Na tym forum nie ma FF, bo wszystko jest FF. W analogowym czasie nikomu do głowy nie przyszło by długość ogniskowej podawać jako ekwiwalent z małego obrazka. To wartość fizyczna i jest niezależna od formatu.
To już lepiej by było gdyby użyto do tego stosunku długości ogniskowej do przekątnej.
Wtedy było by wiadomo 1 to w małym obrazku 43 mm, a w średnim (6x6) 79 mm.
Tak zresztą jak przesłony ich wartość to stosunek średnicy do ogniskowej.
I każdy by wiedział o jakim „polu widzenia” rozmawia.
- technik219
- -#
Nie wiem

FF... był kiedyś taki film, nazywał się Fotopan FF... Może chodzi o grę Final Fantasy?... albo o współczynnik kształtu przebiegu czasowego – ang. form factor (FF)?
Pytałeś o to co to jest "FF" , więc tak sugeruję tylko odpowiedzi

Lux mea lex
Jesus, to forum jest bezużyteczne. :P Każdy wie, o co chodzi. Chcę mieć podobne pole widzenia, co przy 75-85mm na FF (35mm, małym obrazku, whatever you like to name it).
Sprawa jest bardzo prosta.
Wyliczasz 'standard' dla danego formatu, standard to ogniskowa równa przekątnej 'filmu/matrycy'.
Tak jak napisał J.A. dla 35mm to 43.267mm dla 4x5 to 162.6362mm dla 8x10 masz 325.2724mm
teraz obliczasz stosunek przekątnej do przekątnej i masz
dla
14mm - 53mm
25mm - 94mm
50mm - 188mm
90mm - 338mm
120mm - 451mm
200mm - 752mm
Wyliczasz 'standard' dla danego formatu, standard to ogniskowa równa przekątnej 'filmu/matrycy'.
Tak jak napisał J.A. dla 35mm to 43.267mm dla 4x5 to 162.6362mm dla 8x10 masz 325.2724mm
teraz obliczasz stosunek przekątnej do przekątnej i masz
dla
14mm - 53mm
25mm - 94mm
50mm - 188mm
90mm - 338mm
120mm - 451mm
200mm - 752mm
Znalazłem coś takiego. Jak dla mnie nieco bardziej czytelne.

Nie chodziło o czytelność tylko zrozumienie zasady...
ale whatever rocks your socks...
ale whatever rocks your socks...
przewal, po pierwsze to „Jezus”. A po drugie to bezużyteczne była Twoja edukacja na poziomie szkoły podstawowej. Jak chcesz mieć podobnie jak na małym obrazku z obiektywem 70-80 mm to sobie policz. Twierdzenie Pitagorasa to poziom czwartej czy piątej klasy szkoły podstawowej.
Wynik w calach. 15 sekund liczenia.
Wynik w calach. 15 sekund liczenia.
Witam wszystkich. To mój pierwszy wpis na tym forum.
Chciałbym podpytać się szanownych kolegów jakich błon używają do wielkiego formatu. Ja do tej pory używałem w średnim (6x6cm) Ilforda FP4, ale teraz odrestaurowuję bardzo stary aparat 13x18cm i Ilford w tym rozmiarze jak dla mnie jest koszmarnie drogi. Pomyślałem, że może na początek zrobię sobie redukcję do dużego formatu o rozmiarze 6,5x9cm i będę mógł robić już na "szitkach" a jednocześnie jeszcze dam radę powiększyć to w Krokusie, którego mam na stanie.
Byłbym wdzięczny za jakąś sugestię, co wybrać na początek zarówno w rozmiarze 6,5x9 (do powiększalnika) jak i 13x18cm (do stykówek).
Czytałem na tym forum, że FOMA ma problemy z utrzymaniem stałej jakości swoich błon, z kolei Ilford jak na razie jest dla mnie nie do przełknięcia cenowo.
Chciałbym podpytać się szanownych kolegów jakich błon używają do wielkiego formatu. Ja do tej pory używałem w średnim (6x6cm) Ilforda FP4, ale teraz odrestaurowuję bardzo stary aparat 13x18cm i Ilford w tym rozmiarze jak dla mnie jest koszmarnie drogi. Pomyślałem, że może na początek zrobię sobie redukcję do dużego formatu o rozmiarze 6,5x9cm i będę mógł robić już na "szitkach" a jednocześnie jeszcze dam radę powiększyć to w Krokusie, którego mam na stanie.
Byłbym wdzięczny za jakąś sugestię, co wybrać na początek zarówno w rozmiarze 6,5x9 (do powiększalnika) jak i 13x18cm (do stykówek).
Czytałem na tym forum, że FOMA ma problemy z utrzymaniem stałej jakości swoich błon, z kolei Ilford jak na razie jest dla mnie nie do przełknięcia cenowo.