No i poszło - dwa pierwsze kolorowe filmy własnoręcznie wywołane. Ostatecznie mój zestaw wygląda tak:
Termostat Rt-2c
Grzałki Rester o łącznej mocy 360W
Mała pompka akwarystyczna
W pojemniku ponizej 20L wody
Temperatura powietrza ok 23 st
Podłączyłem wszystko, zalałem wodę o temp ok 42 st. która następnie ochłodziła się do 38st. Termostat ustawiłem na równo 38 st. Jeden cykl grzania i studzenia trwa max ok 10 min i wahania temperatury zawierają się w zakresie - 38,5 - 37,5 a więc idealnie. Muszę jeszcze poeksperymentować z umiejscowieniem sondy i ustawieniem przepływu ale generalnie rozwiązanie daje radę bardzo dobrze. Dużo większy problem miałem z pomiarem i zgraniem temperatury w koreksie i pojemniku z CD - brakuje mi mocno porządnego termometru.
Marianov. pisze:Grzałki Rester o łącznej mocy 360W
Z tego co widać na zdjęciu, kabel który wchodzi do grzałki jest pod wodą,jest to miejsce wodoszczelne? czy jak się włoży ręke do pojemnika z tą wodą to prąd popieści?
Mirosław pisze:
Z tego co widać na zdjęciu, kabel który wchodzi do grzałki jest pod wodą,jest to miejsce wodoszczelne? czy jak się włoży ręke do pojemnika z tą wodą to prąd popieści?
Spoko, to grzałki akwarystyczne, całe są wodoszczelne... ;)
100 W to za mało jak na te litry .
Owszem dogrzeje ci ale zaśniesz .
Do tego suma energii emitowanej może być niższa niż ilość energi ubywającej z kąpieli.
Lepiej weź 300 W . Szybciej zagrzeje a potem tylko "imulsowo" będzie dogrzewać .
Co do grzałek pamiętaj że grzałkę możesz tylko tak głęboko zanurzyć jak
producent podaje w opisie.
Grzałki do podgrzewania wody do celów spożywczych nie mogą być zanurzane z rękojeścią .
Dobrym zwyczajem jest aby grzałka która nie może być w całości zanurzona , miała
część wystającą tuż nad wodą osłoniętą ścianką . Chroni to ją przed przypadkowym zalaniem.
230 V to nie zabawa . Pomyśl jeszcze o właściwym zabezpieczeniu elektrycznym .
poradź sie jakiegoś elektryka.
Pompka sobie poradzi , w tym wypadku nie musi być duża .
Odświeżę temat, bo sam ostatnio łamię sobie głowę nad tym, jak zorganizować system utrzymywania temperatury pod C41 i pomysł z matą grzewczą wydał mi się interesujący. Czy ktoś tutaj próbował takiego rozwiązania i mógłby wytłumaczyć jak 4latkowi jak to zrobić krok po kroku?
Czy zmieniło się coś od 2014, jeśli chodzi o grzałki akwarystyczne? Spędziłem trochę czasu na allegro i z tego, co udało mi się znaleźć, to maksymalny zakres temperatury wynosił 36st. Być może jednak ktoś z was ma lepsze oko i są już takie grzałki, które dociągają do 38st?