Średniak na początek
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Średniak na początek
Witam,mam pytanko,od czego zacząć "przygodę" ze średnim formatem?Czy jest sens zakupu starta 66,lub flexareta,czy jednak od razu kupić coś "poważniejszego"?
Chcącemu nie dzieję się krzywda
Średniak na początek
o hai!
ciężko powiedzieć. na ten przykład ja najpierw kupiłem starta 66, potem yashikę D, potem bronikę ec-tl, potem rolleicorda IIb, potem voigtlaendera bessa messsucher, potem hai-ou 203 i na końcu zeissa ikona ikontę M. tak więc widzisz, ciężko powiedzieć co najlepiej na początek.
ciężko powiedzieć. na ten przykład ja najpierw kupiłem starta 66, potem yashikę D, potem bronikę ec-tl, potem rolleicorda IIb, potem voigtlaendera bessa messsucher, potem hai-ou 203 i na końcu zeissa ikona ikontę M. tak więc widzisz, ciężko powiedzieć co najlepiej na początek.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Średniak na początek
Dzięki za odpowiedź,a powiedz mi,jak sprawował Ci się Start?
Średniak na początek
O,zapomniałem,z którego średniaka jesteś najbardziej zadowolony?
Średniak na początek
sky72, może napisz coś więcej? Do czego Ci średni format? Jakie masz doświadczenie? Co lubisz fotografować? Czy masz preferencje dot. proporcji kadru? To pomoże zawęzić temat.
Ja np. bardzo lubię lekkie kwadraty i "widzę" świat jak standardowy obiektyw, więc używam na przemian starej Agfy Isolette 3 i Roleiflexa T. Ale na początek bym wskazał Yashicę 124G lub coś podobnego.
Ja np. bardzo lubię lekkie kwadraty i "widzę" świat jak standardowy obiektyw, więc używam na przemian starej Agfy Isolette 3 i Roleiflexa T. Ale na początek bym wskazał Yashicę 124G lub coś podobnego.
Średniak na początek
Ja bym radził zacząć tanio - dlatego że każdy aparat to inny styl obsługi. Mi na przykład TLR zupełnie nie leżą. Do krajobrazu lubię dalmierza, do portretów i detali SLR. Bardziej SLR, ale tego mam kwadratowego, a ja nie lubię kwadratów - bezsensowny format.
Jak mieszkasz w jakimś cywilizowanym mieście to się z kimś umów na spacer i przestrzelaj - bo niestety jak Ci podpasuje SLR to tanio nic nie kupisz na próbę (w przeciwieństwie do TLR, czy mieszkowców).
Średniak na początek
średni to też 6x4,5 a w tym formacie można już coś dobrego znaleźć do 1000 zł.
Średniak na początek
6x4.5 to mały obrazek 

Średniak na początek
no mały mały... ale na filmie 120 jednak ;)
- morotegari
- -#
Średniak na początek
Każdy zaczyna od Pentacona Sixa, by potem umieć docenić japończyki czy Hassela 

Średniak na początek
lub niemce zachodnie ;)
Średniak na początek
Osobiście polecałbym Kijewa 60, lepszy od P-six o klasę a stosunkowo niedrogi.
Średniak na początek
średnio. może po prostu trafiłem na słabszy egzemplarz, ale w sumie nie, cztery czasy na krzyż plus B, to ciut mało.
zależy do czego. ale tak powiedzmy do wszystkiego, to ma się rozumieć Bronica EC-TL jest tym, co lubię najbardziej. chyba, że chodzi o długie noszenie, to wtedy stawiam na Bessę M, lub Ikontę M.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Średniak na początek
Długie noszenie i nowoczesność w jednym to fuji 690 z 90 lub 65mm
Średniak na początek
w każdym razie, każdy wymieniony aparat jest opisany na blogu. z wyjątkiem starta.
https://rbit9n.blogspot.com/search/label/aparaty
https://rbit9n.blogspot.com/search/label/aparaty