gazowanie
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
gazowanie
Mam pytanie. Kupiłem Protectan. Mam cały zestaw chemii, i teraz czy powinno się gazować tylko wywoływacz, czy utrwalacz i przerywacz też??
Druga sprawa - czemu Tetenal stosuje łatwopalną substancję? To jest z tego co czytam propanbutan. To jest niebezpieczne. Czemu nie stosuje się np. argonu albo kryptonu, które są bardzo ciężkie i niereaktywne?
Druga sprawa - czemu Tetenal stosuje łatwopalną substancję? To jest z tego co czytam propanbutan. To jest niebezpieczne. Czemu nie stosuje się np. argonu albo kryptonu, które są bardzo ciężkie i niereaktywne?
-
- -#
gazowanie
Ja gazuję także utrwalacze, gdyż producent (Ilford) podaje dłuższe czasy życia roztworu w pojemnikach bez dostępu powietrza.
gazowanie
Nie wiem jakiego przerywacza używasz i czy się utlenia, ja używam octu, więc nie mam po co gazować.
Natomiast wywoływacze bezwzględnie wszystkie gazuje, utrwalacz najczęściej też.
Natomiast używam do tego zwykłego gazu do zapalniczek z kiosku.
Co do drugiego pytania, to J.A., ma prawdopodobnie rację. Z tego co widzę za litr mieszanki Argon+CO2 trzeba zapłacić ok. 200zł.
Natomiast wywoływacze bezwzględnie wszystkie gazuje, utrwalacz najczęściej też.
Natomiast używam do tego zwykłego gazu do zapalniczek z kiosku.
Co do drugiego pytania, to J.A., ma prawdopodobnie rację. Z tego co widzę za litr mieszanki Argon+CO2 trzeba zapłacić ok. 200zł.
gazowanie
Po prostu wyciągnąć powietrze zawarte pomiędzy cieczą a nakrętką pojemnika.
Uzależniony od fotociemni .
gazowanie
Ale jak to zrobić? Musisz usunąć tlen, a zrobienie tego domowym sposobem nie jest łatwe. Gaz sprawdza się doskonale.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- technik219
- -#
gazowanie
Bo nie ma żadnej alternatywy cenowo zbliżonej do zwykłego propanu-butanu.
Żeby "zrobić próżnie" musielibyśmy trzymać chemię w odpowiednich, zdolnych wytrzymać ciśnienie, butelkach, nie wspominając o tym, że woda w próżni wrze w temperaturze pokojowej, co prawdopodobnie nie jest najlepsze dla chemii.
technik219, właśnie ten dwutlenek mnie zastanawiał. Myślałem, że tylko tlen szkodzi chemii ze względu na utlenianie. Dwutlenek też jest dla niej niebezpieczny?
Żeby "zrobić próżnie" musielibyśmy trzymać chemię w odpowiednich, zdolnych wytrzymać ciśnienie, butelkach, nie wspominając o tym, że woda w próżni wrze w temperaturze pokojowej, co prawdopodobnie nie jest najlepsze dla chemii.
technik219, właśnie ten dwutlenek mnie zastanawiał. Myślałem, że tylko tlen szkodzi chemii ze względu na utlenianie. Dwutlenek też jest dla niej niebezpieczny?
gazowanie
można też kupic kulki szklane i wsypać tyle żeby lustro cieczy było pod korkiem ;]
God Is A Girl
gazowanie
Jeśli chodzi o czysty argon, bez domieszek takich jak np. CO2 to jest on raczej tani, jeśli wziąć pod uwagę ilość gazu, która starczyłaby pewnie kilku osobom do końca życia:
http://allegro.pl/butla-nowa-argon-czys ... 41907.html
Dalej więc nie rozumiem, czemu nie stosuje się takich gazów jak właśnie argon, czy ksenon lub krypton, które są ciężkie i niereaktywne (więc oczywiście niepalne).
http://allegro.pl/butla-nowa-argon-czys ... 41907.html
Dalej więc nie rozumiem, czemu nie stosuje się takich gazów jak właśnie argon, czy ksenon lub krypton, które są ciężkie i niereaktywne (więc oczywiście niepalne).