EKTACHROME wraca do żywych!!
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
- Kontakt:
Właśnie taka informacja do mnie dotarła:
http://www.kodakalaris.com/en-us/about/ ... still-film
BREAKING NEWS!
Kodak Alaris announced today at CES 2017 the reintroduction of iconic KODAK PROFESSIONAL EKTACHROME Color Reversal Film — a result of the resurgence in the popularity of analog photography.
The slide/transparency film for professional and enthusiast photography will be available this fall in the fourth quarter 2017 in 135-36x camera format.
KODAK PROFESSIONAL EKTACHROME is known for its extremely fine grain, clean colors, and great tones and contrasts … and was the choice for generations of photographers as well as National Geographic Magazine for many decades. And it’s coming back!
http://www.kodakalaris.com/en-us/about/ ... still-film
BREAKING NEWS!
Kodak Alaris announced today at CES 2017 the reintroduction of iconic KODAK PROFESSIONAL EKTACHROME Color Reversal Film — a result of the resurgence in the popularity of analog photography.
The slide/transparency film for professional and enthusiast photography will be available this fall in the fourth quarter 2017 in 135-36x camera format.
KODAK PROFESSIONAL EKTACHROME is known for its extremely fine grain, clean colors, and great tones and contrasts … and was the choice for generations of photographers as well as National Geographic Magazine for many decades. And it’s coming back!
-
- -#
Nieźle!
No i to jest news na Nowy Rok. Ciekawe który konkretnie? No i szkoda, że tylko 135.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Na razie 135 a potem się zobaczy. Tak piszą
Phi. Ektachromy mam jeszcze w lodówce. Fajne, ale się nie zachwycam.
Gdyby chodziło o Kodachrome z procesem K-14, to by było coś.
Gdyby chodziło o Kodachrome z procesem K-14, to by było coś.
Drugi materiał na rynku poza Fuji, powinien zachamować ten monopolistyczny wzrost cen.
A tak z ciekawości. Ile ich masz w lodówce i jak długo już je trzymasz. Mogę się założyć, że nie wystarczy Ci tych materiałów na jeden sezon.
A tak z ciekawości. Ile ich masz w lodówce i jak długo już je trzymasz. Mogę się założyć, że nie wystarczy Ci tych materiałów na jeden sezon.
Chyba elektorat nowego prezydenta USA już zadziałał,pożyjemy zobaczymy i jaka będzie cena. 

Uzależniony od fotociemni .
Koledzy coś też słyszałem od znajomych, że Kodak chce na nowo uruchomić produkcję analogowych aparatów i kamer-nie wiem czy to kaczka czy fakt.Ludzie tęsknią za analogiem -ostatnio moje prace 2 razy wygrały konkursy -szkoda ,że były to jedyne analogii z przysłanych.Tak jednak czarno-biały analog otwiera kalendarz-to buduje i myślę ,że ta praca nie idzie na marne.
jacek
E200 (tzw. Push to 800) - 10 szt., 2005
E100VS - 4 szt. data?
100HC - 1 szt. data?
kupione po terminie, nie zawsze mam pewność jak były przechowywane wcześniej - faktycznie jak z nimi jest teraz muszę sprawdzić, ale to na wiosnę.
Z tym wystarczaniem. Po pierwsze nie robię dużo: raz że obowiązki - praca - rodzina - inne, dwa że po to m.in. używam filmu a nie cyfry, żeby więcej myśleć a mało naciskać na spust migawki. No i trzymam parę rolek specjalnie na określony temat - np. od paru lat czekam na 2-3 takie wolne dni żeby porobić martwe natury.
Nie dziwię się, że się nie zachwycasz. Jedyny sensowny to VS, z Twoich zapasów.
Ciekawe gdzie dziś Kodachrome mozna byloby wywolac. O ile pamietam to jakis czas temu byla informacja o tym, że zostalo już ostatnie laboratorium w USA, ktore to wywoluje, ale czy jeszcze istnieje to nie wiem.
-
- -#
- Kontakt:
Chyba raczej było ostatnie laboratorium od Kodachrome - Dwayne’s Photo.
30.12.2010 - wywołano ostatnią rolkę, a maszyny zostały zezłomowane.
Podobno komuś w Sidney udało się wywołać K-14 w koreksie ale to sztuka dla sztuki ;)
30.12.2010 - wywołano ostatnią rolkę, a maszyny zostały zezłomowane.
Podobno komuś w Sidney udało się wywołać K-14 w koreksie ale to sztuka dla sztuki ;)
Obudźcie mnie, jak przywrócą produkcję Tmaksa 3200...
A kolejny nius jest taki, że wszystkie negatywy cz-b 4x5 będą teraz sprzedawac w pudełkach po 10 sztuk tylko i wyłącznie. co przy dzisiejszych cenach tmaksa 100 na przyklad i tak niczego nie zmienia...
Każdy news w naszych czasach o wprowadzaniu na rynek nowych i markowych materiałów cieszy. Faktycznie jak się 135/36 przyjmie to wejdzie pewnie i wersja 120 albo nawet i WF.
Mnie z kolorowych materiałów Kodaka brakuje najbardziej Kodachromu 64. Był świetny! W odróżnieniu np. od Kodachromu 200, który zawsze był ziarnisty i miał tendencje do wpadania w magentę.
Mnie z kolorowych materiałów Kodaka brakuje najbardziej Kodachromu 64. Był świetny! W odróżnieniu np. od Kodachromu 200, który zawsze był ziarnisty i miał tendencje do wpadania w magentę.
jerzywierzbicki.com