AGFA APX 100 ( termin ważności 2000r)- naświetlanie.
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Witajcie,
Otrzymałem niedawno 4 rolki filmu 120 AGFA APX 100 ( agfa z logiem w czerwonym rombie) z datą ważności która upłynęła w roku 2000r.
Moje pytanie brzmi:
- jakbyście naświetlali ( na 50/100/200 ?)
- jakbyście to wywołali ?
Otrzymałem niedawno 4 rolki filmu 120 AGFA APX 100 ( agfa z logiem w czerwonym rombie) z datą ważności która upłynęła w roku 2000r.
Moje pytanie brzmi:
- technik219
- -#
Miałem APX-y małoobrazkowe z datą 2005 (z drugiej ręki, więc warunki przechowywania nieznane), które naświetlałem i wywoływałem jak "książka każe". Niestety, zauważalna była utrata czułości i zadymienie. Tragedii nie było, ale zauważyć się dało. Dlatego, gdybym miał jeszcze takie filmy (tym bardziej z datą do 2000 roku), to traktowałbym je jak 50 ASA i wywoływał nominalnie. Jeśli chodzi o wywoływacze, to raczej nie użyłbym wywoływacza zawierającego fenidon, bo może powiększyć zadymienie. Świeże materiały to co innego, ale przeterminowane "nie lubieją" fenidonu. Użyłbym rodinalu 1:50 lub nawet 1:25 jeśli fotografowane sceny były mało kontrastowe. Dobry byłby też Atomal (A-49), stary i poczciwy Final (F-43) na metolu.
Lux mea lex
Jarosh pisze:Witajcie,
Moje pytanie brzmi:
Postawiłbym te rolki APX100 na półce w pracowni, gdzie mam inne sentymentalne pamiątki podobnego typu jak np. Kodachrome.
A zdjęcia zrobiłbym na świeżych materiałach, sporo lepszych lub równie dobrych jak onegdaj był APX 100 ( np. Neopan 100 albo FP4+)
jerzywierzbicki.com
- technik219
- -#
Jak masz takie "pamiątki" to daj znać. Chętnie przytulę. Sentymentalny jestem bardzo

Lux mea lex
Jedną z pamiątek zechciałbym wykorzystać :D
A kilka mam, ale się nie pozbędę bom se moje sentymenty cenie :)
Oprócz Kodachromów, mam też fabrycznie zamkniętą butelkę Kodak Rapid Selenium toner oraz Technidolu, Polymax Fine Art FB, jakieś stare filmy Agfy itp.
Oprócz Kodachromów, mam też fabrycznie zamkniętą butelkę Kodak Rapid Selenium toner oraz Technidolu, Polymax Fine Art FB, jakieś stare filmy Agfy itp.
jerzywierzbicki.com
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
W takim jakim zazwyczaj wykorzystuję filmy: naświetlić, wywołać, zeskanować/odbić :)
Głównie portretuję więc będą to portrety :)
Nie wystarczyłoby Ci samo opakowanie :D ?
Nie wystarczyłoby :)
Pochodze jeszcze z tego pokolenia, które nie lubiło substytutów, pustych opakowań i zamienników. :)
Sens naświetlania APX100 przeterminowanego półtorej dekady uważam za mocno dyskusyjny. Zdaje się, ze inni tez zwracają na to uwage.
No chyba ze masz tego sporo i możesz sobie pozwolić np. na zrobienie jakiegoś spójnego cyklu zdjęć wykorzystując efekty jakie da ci nieprzewidywalny i przeterminowany materiał.
Pochodze jeszcze z tego pokolenia, które nie lubiło substytutów, pustych opakowań i zamienników. :)
Sens naświetlania APX100 przeterminowanego półtorej dekady uważam za mocno dyskusyjny. Zdaje się, ze inni tez zwracają na to uwage.
No chyba ze masz tego sporo i możesz sobie pozwolić np. na zrobienie jakiegoś spójnego cyklu zdjęć wykorzystując efekty jakie da ci nieprzewidywalny i przeterminowany materiał.
jerzywierzbicki.com
- technik219
- -#
Nieprzewidywalna to może być Svema 64 albo stara Foma w czerwonych pudełkach

Lux mea lex
Nawet jesli APX byl filmem znacznie bardziej przewidywalnym niz owczesna Foma to i tak z duzym prawdopodobienstwem mozna zalozyc, ze zdjecia zrobione na swiezym materiale beda technicznie lepsze ( brak zadymienia, mniejsze ziarno, stabilna czulosc i proces obrobki ).
No ale jak kto chce. Mozna naswietlac co sie komu podoba ;)
No ale jak kto chce. Mozna naswietlac co sie komu podoba ;)
jerzywierzbicki.com
W takim razie, posłuchaj rady (dobrej) Jerzego. Naprawdę szkoda kadrów, czasu i zapału.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Jeśli robisz portrety to się skup na modelach, a nie na śmiecio-efektach starych filmów. Ja wiem że teraz to niepopularne bo efekciarstwo rządzi... Ale nie mogę popierać tego by fotografii analogowa była synonimem bylejakości.
Zgadzam się z Tobą w 110%. Dlatego też odnośnie "byle jakości" chciałem uzyskać jak najwięcej informacji jak najbardziej poprawnie naświetlić i wywołać owy materiał światłoczuły jakim jest otrzymana Agfa. Totalnie nie toleruje "trendu, mody?" jaki ma aktualnie miejsce gdzie film przeżywa renesans i staje się synonimem "hipsterstwa" ? Ludzie myślą, że jak robisz na "kliszy" to ma być niechlujnie, byle jak tak aby było "artystycznie"- irytuje mnie to więc doskonale rozumiem Cię Henry :)
Zaryzykuję :D
A jak tak to ok
W sumie jak jedna rolka nie wyjdzie to masz jeszcze trzy na półkę