Nowoczesne "foldery"
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Nowoczesne "foldery"
Hej.
Szukam opinii i subiektywnych odczuć użytkowników współczesnych folderów takich jak Fujifilm GS 645 lub Fujifilm GF670 a także Plaubel Makina - i wszelkie podobne. Zależy mi na all rounderze bez dźwigania pięciokilogramówek a jednocześnie na uzyskiwaniu ostrych i dobrze naświetlonych negatywów (nawet w automatyce - jestem leniwy i zazwyczaj skupiam się na kadrze a pomiary mnie rozpraszają... serio :))
Ktoś coś?
Szukam opinii i subiektywnych odczuć użytkowników współczesnych folderów takich jak Fujifilm GS 645 lub Fujifilm GF670 a także Plaubel Makina - i wszelkie podobne. Zależy mi na all rounderze bez dźwigania pięciokilogramówek a jednocześnie na uzyskiwaniu ostrych i dobrze naświetlonych negatywów (nawet w automatyce - jestem leniwy i zazwyczaj skupiam się na kadrze a pomiary mnie rozpraszają... serio :))
Ktoś coś?
Nowoczesne "foldery"

W najbardziej wypasionej wersji waży 4 kg.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Nowoczesne "foldery"
Oj tak. Jeden z droższych modeli wybrałeś :) No i nie do końca folder? :)
Nowoczesne "foldery"
Gdyby była składana, to nie miała by wad. 

M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Nowoczesne "foldery"
Brałem pod uwagę obydwa fuji pod kątem wypraw z plecakiem. Jeśli chodzi o kompaktowość to GF670 chyba nie ma konkurencji. Miałem go raz w rękach w wersji Voigtlandera na poprzedniej Photokinie. Musiałem dopytać się czy to nie była jakaś wydmuszka prezentacyjna - takie to jest lekkie. Dla mnie mankamentem tych wszystkich folderów jest mocowanie filtrów. w GF670 filtry mocujesz w osłonie przeciwsłonecznej która kosztuje jakieś absurdalne pieniądze. Oczywiście musisz ją zdejmować przed składaniem. Wytrzymałość obiektywu na zakładanie i zdejmowanie jest raczej ograniczona. Z tego co pamiętam to w gs645 jest to rozwiązane podobnie, przy czym tu dochodzi ci problem z krótką żywotnością miecha. Z tego względu wziąłem w końcu M7 która nie ma tych wad i wydaje się być bardziej wytrzymałą opcją. jeśli musi być składak to jest jeszcze M6 która jest już pełnoprawnym folderem. z 75mm jest całkiem kompaktowa.
Nowoczesne "foldery"
Dzięki. Też zastanawiałem się czy miech wytrzyma tyle ile chciałbym aby wytrzymał czyli "na wieki" :) Może faktycznie szukać dalmierza ale niekoniecznie foldera?
Nowoczesne "foldery"
Jeżeli brak mieszka nie przeszkadza, a pożądana jest lekkość sprzętu i dobra optyka to polecam Fuji GS645S. Mimo braku "składania" obiektywu jest poręczny, wchodzi w większą kieszeń. Pomiar światła dobry i proste sygnalizowanie poprawności ekspozycji w wizjerze (znak "o" to pomiar w punkt i odchylenia "+", "-"). Filtry nakręcane o średnicy 49 mm. Zdjęcie nie moje (z sieci):
Nowoczesne "foldery"
Nie wiem jak się będzie w moim mózgu miał ten obiektyw o ekwiwalencie ogniskowej 37mm :) a tylko mieszkowy ma obiektyw w ekw., 47mm
Nowoczesne "foldery"
W takim razie Mamiya 6 (jeśli może być kwadrat) lub 7. Mamiya 6 po schowaniu obiektywu 75 mm jest wystarczająco kompaktowa, ale masę ma już wyraźnie większą niż Fuji GS645.
Nowoczesne "foldery"
Plaubel Makina 67 z Nikkorem 80/2.8.
plusy i minusy*
- Ciężkie bydle, prawie 1.5 kg, wiem że jak na średniaka to i tak waga lekka ;)
- Nie lubi sie z ostrym słonkiem w kadrze - przez brak osłony przeciwsłonecznej.
- Pomiar światła (jego odczyt) też jest przy ostrym słonku w wizjerze utrudniony.
+ Gabaryty, po złożeniu płaski pancerny prostokąt.
+ Pomiar światła, prosty i niezawodny, trzy symbole ( + • - )
+ Obiektyw Nikor 80/2.8 jak już się opanuje specyficzną technikę ustawiania ostrości i złapie w punkt to produkuje piękny i ostry obraz.
* moim skromnym zdaniem, jeżeli ktoś się z tym nie zgadza, tak , ma takie prawo:)
plusy i minusy*
- Ciężkie bydle, prawie 1.5 kg, wiem że jak na średniaka to i tak waga lekka ;)
- Nie lubi sie z ostrym słonkiem w kadrze - przez brak osłony przeciwsłonecznej.
- Pomiar światła (jego odczyt) też jest przy ostrym słonku w wizjerze utrudniony.
+ Gabaryty, po złożeniu płaski pancerny prostokąt.
+ Pomiar światła, prosty i niezawodny, trzy symbole ( + • - )
+ Obiektyw Nikor 80/2.8 jak już się opanuje specyficzną technikę ustawiania ostrości i złapie w punkt to produkuje piękny i ostry obraz.
* moim skromnym zdaniem, jeżeli ktoś się z tym nie zgadza, tak , ma takie prawo:)
Nowoczesne "foldery"
Plaubel piękny. Ale kurcze, 1,5 to waży moja Bronisława S2a :) a i dupkę wymienię i obiektyw :)
Nowoczesne "foldery"
Zważyłem Plaubela, dokładnie waży 1360g na pusto bez filmu, pokrowca i paska.
To nadal najlżejszy z moich średniaków, a miałem i Fuji GX680 - ten to dopiero była waga ciężka;)
To nadal najlżejszy z moich średniaków, a miałem i Fuji GX680 - ten to dopiero była waga ciężka;)
Nowoczesne "foldery"
Najlepiej... mieć dwa :) Coś systemowego i coś lekkiego do kieszeni (bocznej kieszeni spodni bojówek ;) :)
Nowoczesne "foldery"
A kusi jeszcze zamiast małego obrazka ten Fuji 645Zi czyli z niestety ciemnym ale zoomem :)
Nowoczesne "foldery"
Raczej omijaj - losowo psuje się przewód (taśma) łącząca elektronikę z migawką ( pracuje w czasie wsuwania / wysuwania obiektywu ). Rzecz nie do naprawienia - sam to przerabiałem.graphia pisze:A kusi jeszcze zamiast małego obrazka ten Fuji 645Zi czyli z niestety ciemnym ale zoomem :)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk