Uczelnie za granicą.

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Hegemon
-#
Kontakt:

Uczelnie za granicą.

Post autor: Hegemon »

Hej, duuuużo się naczytałam o naszych polskich uczelniach i szczerze to jeden wielki bałagan;/ Na początku chciałam isć na ASP ale to ponoć cytuję jedenego z użytkowników "dorabiania teorii do ..." Nienawidze czegoś takiego. Jakkolwiek.

Otóż moim marzeniem (:P szeeeroko :D) jest pracować uwaga, uwaga ... dla National Geographic. No i tak sobie myślę, ze może lepiej by było wybrać jakąś zagraniczną uczelnię? no nie? :) Język nie stanowi tu żadnego problemu... wiadomo, jedynie pieniądze, ehhh:/. Dodatkowo zaznaczę, że nie interesuje mnie fotografia artystyczna, raczej [glow=red]dokumentalna[/glow].
\\...rodzice są jak nietoperze - niedowidzą, niedosłyszą a wszystkiego się czepiają...\\
Hegemon
-#
Kontakt:

Aha, no i jeszcze CO ZDAJE SIE NA MATURCE, jezeli czlowiek chce sie dostac np. na ASP na fotografie? WoK, historie? Co? Na stronach nic nie ma, jedynie info o egzaminach praktycznych i rozmowie...
\\...rodzice są jak nietoperze - niedowidzą, niedosłyszą a wszystkiego się czepiają...\\
Awatar użytkownika
ku6i
VIP

Post autor: ku6i »

Jeśli dokumentalna, to na pewno ITF w Opavie będzie odpowiedni. Co do FAMU to nie mam pojęcia.
Zwyczajowo, to ASP mają maturę w głębokim poważaniu i kompletnie ich nie interesuje, co i jak zdawałaś. Po prostu masz mieć zdaną maturę, żeby móc pójść na wyższe studia. Wielu potencjalnych studentów wybiera historię sztuki, bo i tak muszą jej się uczyć do egzaminów wstępnych, więc mają dzięki temu więcej czasu na przygotowania, a nie zakuwanie do matury. Ale jeśli zaś nie jesteś pewna, czy koniecznie chcesz iść na ASP, to możesz równocześnie zdawać też biologię, chemię i fizykę (żeby iść na medycynę), tyle że jaśnie komisji to raczej nie wzruszy, a dodatkowych punktów za to też nie dostaniesz.
A swoją drogą, to warto zapytać, czy do pracy w NG potrzebny ci papier.
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

By pracować dla NG potrzebujesz dobrego portfolio, nie papier od ASP. Mojego kumpla wzięli gdy pokazał im reportaż, który zrobił jako zaliczenie 2. roku w Łodzi. Miał już jednak inne podobne projekty i fotografia reportażowa (nie strit) jest jego naprawdę mocną stroną...
Więc ćwicz i tyle...
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Hegemon
-#
Kontakt:

http://www.filmschool.lodz.pl/pages/view/65-fotografia
Czy to są płatne studia? W Regulaminie Studiów nie ma nic o kosztach...:/
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

Autocenzura.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2008, 16:55 przez slawoj, łącznie zmieniany 9 razy.
Awatar użytkownika
Maciej
-#

Post autor: Maciej »

Zrobili tam pięcioletnie studia dzienne.
"Mów mądrze do głupca, a nazwie cię idiotą."
Gadu-Gadu: 6128949
Awatar użytkownika
ku6i
VIP

sławoj pisze:Jerzy, mówisz o ludziach na wydziale operatorskim Łódzkiej Filmówki?
Osobiście znam jednego takiego studenta "artystę" z tego wydziału - straszny sk.....yn!
Aż ręce opadają i wstyd, że z tego samego miasta co ja.
:evil:
Łapy to opadają, jak się czyta takie wypowiedzi
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

ku6i pisze:Łapy to opadają, jak się czyta takie wypowiedzi
Gdybyś go znał, to napisałbyś tak samo.
Awatar użytkownika
ku6i
VIP

Ta... i zapewne wszyscy na tej uczelni tacy są. A w programie studiów mają przedmiot "chamstwo i wywyższanie".
Poza tym mógłbyś przynajmniej podac parę argumentów na potwierdzenie tezy
Awatar użytkownika
Helios
-#
Kontakt:

Post autor: Helios »

Prawie Ci uwierzyłem z tym NG. Ale jak zobaczyłem twój wiek to trochę zwątpiłem, nie w ciebie ale w twój wiek 8-) W tym wieku plany zmieniają sie jak w kalejdoskopie, na ogół.
Canon T70 + (28/2.8 50/1.8 135/3.5 soligor 300/4.5), Zenit E 79' (wersja olimpijska), Velbon Sherpa 450R

http://www.youtube.com/watch?v=94DeLrIU9Jw
Awatar użytkownika
ku6i
VIP

Nie zabijaj w młodych marzeń
Awatar użytkownika
Maciej
-#

Post autor: Maciej »

No właśnie. Fajnie jest mieć marzenie i cel. U mnie się zmienia wszystko co jakiś czas i nie jest tak fajnie, jak kiedyś, gdy był konkretny cel.
"Mów mądrze do głupca, a nazwie cię idiotą."
Gadu-Gadu: 6128949
Awatar użytkownika
Helios
-#
Kontakt:

Post autor: Helios »

Jak byłem młodszy to chciałem zostać fotoreporterem. W pewien sposób nim byłem... 8-)
Canon T70 + (28/2.8 50/1.8 135/3.5 soligor 300/4.5), Zenit E 79' (wersja olimpijska), Velbon Sherpa 450R

http://www.youtube.com/watch?v=94DeLrIU9Jw
Hegemon
-#
Kontakt:

Helios pisze:Prawie Ci uwierzyłem z tym NG. Ale jak zobaczyłem twój wiek to trochę zwątpiłem, nie w ciebie ale w twój wiek 8-) W tym wieku plany zmieniają sie jak w kalejdoskopie, na ogół.
Hmm... no mi się jak na razie nie zmieniają i to od paru ładnych lat...:D Plan pracy w NG od zawsze był i jest moim marzeniem i nie rozumiem dlaczego nie miałoby się ono spełnić. Rejestrując się na tej stronie miałam nadzieję, że ktoś pomoże mi wybrać odpowiednią uczelnię, aby te plany zrealizować. Miło mi, że "we mnie nie wątpisz" ale może zaproponujesz mi w takim razie jakieś konkretne miejsce gdzie mogłabym studiować, bo o to właśnie prosiłam?
ODPOWIEDZ