Baryt ciepłotonowy
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Baryt ciepłotonowy
Hej,
Szukam barytu ciepłotonowego. Dobre opinie ma Ilford FB Warmtone, ale niestety jest ciężki do zdobycia.
Jaki papier i wywoływacz byście mi polecili? Co myślicie o Fomatone classic? Zależy mi na subtelnych ciepłych tonach.
Szukam barytu ciepłotonowego. Dobre opinie ma Ilford FB Warmtone, ale niestety jest ciężki do zdobycia.
Jaki papier i wywoływacz byście mi polecili? Co myślicie o Fomatone classic? Zależy mi na subtelnych ciepłych tonach.
Instagram
Hasselblad: 500C/M, 553ELX, XPAN
Durst: M70, M805, L1200 z Heiland LED i Splitgrade system
Baryt ciepłotonowy
Foma classic + PQ universal + toner selenowy
Ta kombinacja daje glebsze cieple tony niz MG Warmtone w dedykowanym wywoływaczu i jest tansza.
Ta kombinacja daje glebsze cieple tony niz MG Warmtone w dedykowanym wywoływaczu i jest tansza.
jerzywierzbicki.com
Jeżeli ma to być wersja błyszcząca to polecam Fomatone MG131 + ID78Ozmin pisze:Hej,
Baryt ciepłotonowy
fomatone jest dobry i tani, ale ma dwie wady. w porównaniu z ciepłymi ilfordem i orientalem ma ewidentnie żółtawą emulsję, co nie jest czasami takie złe, a po drugie trafiają się takie wypusty, że emulsja sama się łuszczy w wywoływaczu, głównie 542-II.
zerknij sobie do mojego albumu na ipernity, w którym są skany powiększeń, są tam wszystkie trzy papiery, głównie wołane w kodaku D-166.
zerknij sobie do mojego albumu na ipernity, w którym są skany powiększeń, są tam wszystkie trzy papiery, głównie wołane w kodaku D-166.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Baryt ciepłotonowy
Uzywam classic 132, w sumie polmat, bardzo piekny papier, natomiast strasznie delikatny i plukanie nawet 30min powoduje czesto wlasnie delikatne zlazenie emulsji na bokach... To jedyny mankament. Poza tym, wolam w ID78 i ta kombinacja jest piekna.rbit9n pisze: fomatone jest dobry i tani, ale ma dwie wady. w porównaniu z ciepłymi ilfordem i orientalem ma ewidentnie żółtawą emulsję, co nie jest czasami takie złe, a po drugie trafiają się takie wypusty, że emulsja sama się łuszczy w wywoływaczu, głównie 542-II.
https://www.instagram.com/zone_lll/
lity bromoleje czarne białe i takie inne ...
Baryt ciepłotonowy
Faktycznie zapomniałem dodać o podłożu. Co do Orientala to mam jeszcze sprowadzony z USA i też ma podłoże jak Fomatone, lekko żóltawe. Z białym podłożem jest Variotone Adoxa. Stopień ocieplenia można regulować rozcieńczeniem wywoływacza. Z tym papierem ID78 rozcieńczam 1+3.rbit9n pisze:fomatone jest dobry i tani, ale ma dwie wady. w porównaniu z ciepłymi ilfordem i orientalem ma ewidentnie żółtawą emulsję, co nie jest czasami takie złe, a po drugie trafiają się takie wypusty, że emulsja sama się łuszczy w wywoływaczu, głównie 542-II.
Co do łuszczenia to na tyle papieru co przerobiłem to nic takiego nie zdarzyło mi się nigdy, piszę oczywiście o Fomatone MG131.
Baryt ciepłotonowy

Fomatone 132 + ID 78
Baryt ciepłotonowy
Fomatone jest fajny, ale tylko jak poddamy go kąpieli w tonerze selenowym. Inaczej będzie wpadał w zielonkawy odcień co widać na zdjęciu w poprzednim poście.
Ilford Warmtone jest pod tym względem znacznie lepszy, choć przy okazji znacznie mniej reaguje na toner selenowy i ten ostatni może być stosowany tylko w celu poprawienia archiwalnościi, a niekoniecznie do zmiany tonalności odbitki.
Ilford Warmtone jest pod tym względem znacznie lepszy, choć przy okazji znacznie mniej reaguje na toner selenowy i ten ostatni może być stosowany tylko w celu poprawienia archiwalnościi, a niekoniecznie do zmiany tonalności odbitki.
jerzywierzbicki.com
Baryt ciepłotonowy
Jerzy, to prawda. Ten zielonkawy odcien jest ewidentny. To wlasnie zresztą byl powód dla ktorego wybieram Fomatone i wybralem wczesniej.Jerzy23 pisze: Fomatone jest fajny, ale tylko jak poddamy go kąpieli w tonerze selenowym. Inaczej będzie wpadał w zielonkawy odcień co widać na zdjęciu w poprzednim poście.
Natomiast tą intensywność zielonkawej czerni wlasnie reguluję rozcienczeniem wyw.pozytywowego. Ten sam Fomatone wywolany w wiekszym steżeniu jest ewidentnie czarniejszy, lekko nawet czarno brunatny. Ale to moje odczucia i jak mówilem wczesniej, pasuje mi to idealnie.
Baryt ciepłotonowy
możliwe jest, że delikatniejszą emulsję mają papiery półmatowe. z tego co pamiętam, błysk był bardzo wytrzymały. znosił nawet klejenie emulsją do szyby.
zielonkawe czernie nie występują w przypadku D-166. Gevaert G.262 już lekko wpadał w zieleń, mimo że też ciepłotonowy.
zielonkawe czernie nie występują w przypadku D-166. Gevaert G.262 już lekko wpadał w zieleń, mimo że też ciepłotonowy.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Baryt ciepłotonowy
toner selenowy nawet w większym rozcieńczeniu 1+10 albo 1+20 załatwiał sprawę zielonkawego odcienia. Odbitki szły ewidentnie w czekoladowy brąz.
Ja selenuje wszystkie baryty jakie robię, więc się akurat zielonkawym odcieniem Fomatone nie przejmuję.
Ja selenuje wszystkie baryty jakie robię, więc się akurat zielonkawym odcieniem Fomatone nie przejmuję.
jerzywierzbicki.com
Baryt ciepłotonowy
I o takie coś mi chodziło.
Dziękuję Wam za pomoc.
Instagram
Baryt ciepłotonowy
trzy papiery w kodaku D-166:

Baryt ciepłotonowy
Zawsze uważałem, że ciepły ton ma mić obraz, a nie reszta. Ta forma wygląda okropnie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Baryt ciepłotonowy
dobra jest do infektów, wtedy nie widać, że ma barwę kości słoniowej.

S-ilford-mgw

S-fomatone-542-II

S-ilford-mgw

S-fomatone-542-II