Pierwszy post i od razu help pomocy
Działał i nie działa.
Obracam pierścieniem od przysłony a listki przysłony stoją w miejscu.
Ktoś coś? Może ktoś ma instrukcje lub wie jak krok po kroku ustawić w nim przysłonę, bo z nerw się pogubiłem :)
Aczkolwiek próbowałem na wiele sposobów
A "dzyngielek" w "dupce" do popychania przysłony ma? Jaki to model? jakie mocowanie? Jaka przysłona: automatyczna czy preselekcyjna? Jeśli preselekcyjna to z bolcem czy z drugim pierścieniem?
Za mało danych wejściowych do postawienia diagnozy
Dzięki za zainteresowanie
To jest Tair 3PHS od Snipera.
Już ogarnąłem.
Okazało się że kręcąc tym dolnym pierścieniem od ostrości przekręciłem zakres i przód obiektywu wyskoczył z zębatek, ręcznie włożyłem, i schowałem do pudełka. Wczoraj wyciągnąłem i lipa.
Okazało się że popychacz od przysłony nie zaskoczył jak należy stąd ta nieruchoma przysłona.
Odkręciłem ten dolny zwalniacz przesłony wyciągnąłem przód obiektywu, ustawiłem na miejsce i gra :)
Ciesze się że skończyło się jak skończyło, ale czy ma ktoś jakiś patent by uniknąć tego wyskakiwania z zębatek?
Tam nie ma żadnej blokady, która by ograniczała wysuwanie.
To chyba skopali w fabryce, bo mam nówka pachnący farba zestaw w metalowej walizce.
Przysiądę raz jeszcze nad nim i się przyjrzę Bo to raczej nie jest aż tak skomplikowane by uruchamiać serwis .
I przysiadłem, co by mieć z głowy... okazało się że duperel.
Chyba dali za krótką śrubkę [po lewo] przez co nie blokowała, wykręciłem ciut tą druga[po prawo] i gra.
Norda pisze: I przysiadłem, co by mieć z głowy... okazało się że duperel.
Chyba dali za krótką śrubkę [po lewo] przez co nie blokowała, wykręciłem ciut tą druga[po prawo] i gra.
Cenię ludzi, którzy drążą temat do końca i nie boją się wziąć śrubokręta w rękę. Masz, Kolego, u mnie 100 punktów na "+"
Dzięki za słowa pochwały, Jak jest szansa naprawy to się staram, ale jak widzę że coś mnie przerośnie- zazwyczaj jest to jak juz coś rozgrzebie :) to zostawiam i daje fachowcom.