Hej,
Wczoraj sobie zrobiłem sesję "odtwórczą" - poodbijałem sobie fotografie, które wcześniej porozdawałem na przeróżne okazje :).
Rzecz jasna skorzystałem z notatek - zdjęcia wykonałem na identycznych parametrach naświetlania, na identycznych materiałach, odczynnikach. Efekt? wszystkie fotki o 1-2 stopnie za ciemne... Wywoływacz jak zwykle schłodziłem do 20 stopni, natomiast starczyło to na może pół godziny. Po niedługim czasie jego temperatura osiągnęła 24 stopni - no cóż... lato w końcu.
Czy ten aspekt mógł sprawić że odbitki wyszły za ciemne?
Kal
temperatura wywoływacza pozytywowego
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
Nie tylko mógł ale sprawiał,
efekt natomiast dość drastyczny, 1-2 stopnie masz na myśli EV? Bo to mega sporo...
efekt natomiast dość drastyczny, 1-2 stopnie masz na myśli EV? Bo to mega sporo...
kal800, wywołujesz na czas naświetlania czy wywoływania? I czy papiery były z tej samej partii? Zdarzały mi się rozjazdy czułości papieru, ale nie drastyczne.
@Jerzy - co rozumiesz przez "wywołujesz na czas naświetlania czy wywoływania"?
papiery były z innej partii...
papiery były z innej partii...
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
to znaczy czy trzymasz powiększenie w wywoływaczu tyle ile każe producent, czy też może wyjmujesz papier wcześniej, oceniając na oko, że to już.
a co do zapisywania czasów naświetlania, to należy je traktować umownie, czasy wyjściowe dla próbek, zwłaszcza kiedy zmieniamy paczkę. na taką z innym numerem serii.
a co do zapisywania czasów naświetlania, to należy je traktować umownie, czasy wyjściowe dla próbek, zwłaszcza kiedy zmieniamy paczkę. na taką z innym numerem serii.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Trzymałem, ile kazała fabryka. Niestety, mam problem jeszcze z oceną odbitki przy czerwonym świetle. Przy mocnym żółtym było dużo łatwiej. Ale cóż. kwestia wprawy.
Natomiast wychodzi na to, że najlepiej kupić 100 arkuszy papieru i zrobić kalibrację na konkretną paczkę papieru, a niekoniecznie na rodzaj. Trochę upierdliwe, ale chyba potrzebne.
Natomiast wychodzi na to, że najlepiej kupić 100 arkuszy papieru i zrobić kalibrację na konkretną paczkę papieru, a niekoniecznie na rodzaj. Trochę upierdliwe, ale chyba potrzebne.
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
odbitki ocenia sie przy swietle dziennym. Poprostu po utrwaleniu i wstepnym plukaniu wychodzisz na swiatlo dzienne i oceniasz. Pamietaj tez, ze mokry papier bedzie minimalnie ciemniejszy niz po wysuszeniu. To sie tyczy papieru barytowego suszonego na pol-mat.
jerzywierzbicki.com
papier z innym numerem serii zawsze da inny wynik. zapisane czasy są rzeczywiście wyłącznie orientacyjne. za każdym razem musisz i tak zrobić kilka próbek, zanim otrzymasz pożądany wynik. a próbki należy sprawdzać przy świetle dziennym, a nie w ciemni przy czerwonym świetle. powodzenia!
Bo to się tak właśnie robi. Jeżeli ktoś używa tak jak Ty RH komputera.
Nie ma opcji, by różne nr emulsji dały te same rezultaty.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"