Jak się nazywa i gdzie szukać przyrządu do badania czasów otwarcia migawki

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Niech mi kto powie jak z takich wykresów dźwiękowych wydzielić pik klapnięcia lustra (chociaż to wydaje się najłatwiejsze ;-) ), otwarcie pierwszej roletki, potem drugiej, "dobicie"pierwszej, potem drugiej i w efekcie określić czas naświetlania? Na wykresie pominąłem "metraż" czyli skalę czasową z aplikacji Audacity, a przedstawia on "pomiary" dla migawki Kiewa 60. "Pomiary" dokonane właśnie mikrofonem. Zapis dźwiękowy niepotrzebnie komplikuje całą sprawę. Stąd propozycja Kol. Matacza, by migawkę badać światłem. W końcu służy ona do dozowania światła a nie dźwięku ;-)
Ostatnio zmieniony 29 maja 2016, 22:47 przez technik219, łącznie zmieniany 1 raz.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

mrek pisze: Mam przyjąć prędkość lamelki z czasu synchro i wyliczać jaka ma być szczelina dla krótszych czasów?
Dokładnie tak.
technik219 pisze: Jasiek Matacz ma super pomysł: zamiast łapać mikrofonem dźwięk złapać światło fotodiodą.
Ale to nie jest pomysł Jaśka Matacza, tylko autorów owej apki na smartfony.
Ona właśnie tak działa, cały układ to fotodioda i rezystror, banalnie proste i jak proste tak dokładne. ;-)
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Rozkojarzony jestem ;-) Cały czas wałkujecie wariant dźwiękowy, a Jasiek świetlny. Może to dlatego, że nie mam "smarkfona" tylko zwykły telefon...
J.A. pisze: Mam przyjąć prędkość lamelki z czasu synchro i wyliczać jaka ma być szczelina dla krótszych czasów?
A co, jak czas syncho - znany teoretycznie, np. 1/60 - w rzeczywistości będzie wynosił 1/40? Całe późniejsze przeliczniki czasowo-milimetrowe można będzie sobie w buty wsadzić ;-)
Lux mea lex
Jasiek Matacz
-#

Post autor: Jasiek Matacz »

nie mój pomysł. Na urządzeniu z aukcji wyczytałem że ktoś domowo robi konwertery minijack-fotorezystor do tej aplikacji i przynajmniej teoretycznie ma ładną dokładność:
Obrazek
Ja planuje tylko to udoskonalić przez dowiedzenie się czego najlepiej użyć(może być tak że bezwładność nie będzie problemem o ile w obie strony jest taka sama- czas zostanie ten sam a że trochę przesunięty na osi to najmniejszy problem ) plus montaż to na małym kabelku 2-5cm by dało się tym adapterem dojść do migawki w aparatach MF używających kaset(a co za tym idzie sprawdzić czy po obu stronach czas zostaje ten sam). Zapewne zbuduje i wersje bez kabelka do małego obrazka + MF bez kaset. Na sam początek zakupie to urządzenie i będę porównywał z moimi prototypami, potem będę chciał napisać swoją lepszą aplikację(informatyk) a na sam koniec będę badał możliwość zmiany metody pomiaru- nie jestem elektronikiem i nie wiem czy są tylko elementy które w ciemni blokują przesył prądu a przy świetle pozwalają czy są i takie na odwrót i które będą najlepsze ;-)

Tak czy siak postaram się niebawem skołować telefon z androidem i zacząć zbierać informację od elektroników jakiego elementu najlepiej użyć.
Jasiek Matacz
-#

Dodatkowo na ile miałem do czynienia na studiach z programowaniem to najlepszym środowiskiem byłby QT- raz piszesz aplikację i kompilujesz na dowolną aplatformę: Telefon z Androidem/Windows Phone/IOS(Applowe Iphony itp.) i chyba nawet Blackberry a do tego komputery z Windowsem/Linuksem. Więc na wszystkim mógłbyś to odpalić(np. na laptopie w warsztacie). Poza tym ma wbudowane malutkie bazy, idealne do przechowywania pomiarów, plus bardzo wspiera obliczenia i wizualizację więc z np. 5 pomiarów dla danego czasu wyliczałby Ci powtarzalność i wizualizował ją w jakiś przejrzysty sposób ;-)
Nomad
-#

Post autor: Nomad »

mrek pisze: Ale co mam wydedukować z szerokości szczeliny?
Mam przyjąć prędkość lamelki z czasu synchro i wyliczać jaka ma być szczelina dla krótszych czasów?
Przy czasie o połowę krótszym od synchronicznego- naświetlona powinna być dokładnie połowa klatki. Jeżeli jest to mniej lub więcej, - migawka nie trzyma czasów. Dla kolejnych czasów- proporcjonalnie, 1/4, 1/8 klatki.
Klatka naświetlona na synchro MUSI być zaświetlona w całości...
Awatar użytkownika
J.A.
-#

technik219 pisze: A co, jak czas syncho - znany teoretycznie, np. 1/60 - w rzeczywistości będzie wynosił 1/40? Całe późniejsze przeliczniki czasowo-milimetrowe można będzie sobie w buty wsadzić ;-)
Ja tej "metody" nie proponowałem, ja tylko ją objaśniałem. ;-)
Jasiek Matacz pisze: nie mój pomysł. Na urządzeniu z aukcji wyczytałem że ktoś domowo robi konwertery minijack-fotorezystor do tej aplikacji i przynajmniej teoretycznie ma ładną dokładność:
Ja to sobie zrobiłem wg. schematu. Dokładność ma ładną, tylko trzeba sobie samemu ustawiać punkty start-stop ;-) więc jak ustawisz dokładnie, będziesz miał dokładnie. :-)
Jeżeli umiesz programować, a masz pomysł na szersze wykorzystanie, to zrób to na arduino.
Załączniki
IMG_0019.PNG
Ostatnio zmieniony 30 maja 2016, 10:10 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

Nomad pisze:
mrek pisze: Ale co mam wydedukować z szerokości szczeliny?
Mam przyjąć prędkość lamelki z czasu synchro i wyliczać jaka ma być szczelina dla krótszych czasów?
Przy czasie o połowę krótszym od synchronicznego- naświetlona powinna być dokładnie połowa klatki. Jeżeli jest to mniej lub więcej, - migawka nie trzyma czasów. Dla kolejnych czasów- proporcjonalnie, 1/4, 1/8 klatki.
Klatka naświetlona na synchro MUSI być zaświetlona w całości...
Dzięki.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
J.A.
-#

mrek, ale pamiętaj o czym napisał technik219, jeżeli czas synchroniczny jest oznaczony jako 1/60s, a przy czasie 1/125 będziesz miał naświetlone dokładnie połowę klatki, to nie znaczy wcale, że 1/125=1/125. Oznacza to, że 1/125 jest 1/2 czasu synchronicznego, który może mieć np 1/40 s.
Wzorcem w tym przypadku jest czas synchroniczny, a nie znamy jego faktycznej długości. Skoro wzorzec jest nieznany, to wyniki będą odpowiadały nieznanym wartościom.
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

J.A. pisze:mrek, ale pamiętaj o czym napisał technik219, jeżeli czas synchroniczny jest oznaczony jako 1/60s, a przy czasie 1/125 będziesz miał naświetlone dokładnie połowę klatki, to nie znaczy wcale, że 1/125=1/125. Oznacza to, że 1/125 jest 1/2 czasu synchronicznego, który może mieć np 1/40 s.
Wzorcem w tym przypadku jest czas synchroniczny, a nie znamy jego faktycznej długości. Skoro wzorzec jest nieznany, to wyniki będą odpowiadały nieznanym wartościom.
No to wróciliśmy do... fotodiody i apki na telefon. Takim zestawem zmierzę czasy migawek szczelinowych i centralnych, a do tego bez użycia filmów.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Ja mierzyłem czas otwarcia migawek mikrofonem podłączonym do komputera + analiza wyników w Audacity. Działa w przypadku migawek wielkoformatowych, zawodzi przy lustrzankach - zwłaszcza w przypadku Kieva :)
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

Po co Arduino? ATTiny12 kosztuje kilka zł - na wejście fotodioda, na wyjściu modulowany sygnał np. 10kHz - podłączyć do lapka i w Audacity mierzyć czas. Po co kombinować z kmomórkami i apkami - ile razy tego użyjecie?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Henry pisze: Po co Arduino? ATTiny12 kosztuje kilka zł
Ja się na tym nie znam i nie wiem co ile kosztuje, a że o Arduino słyszałem, ba nawet mam działający zegar na nim zbudowany, to pomyślałem sobie właśnie o nim i od początku pisałem, że to rozwiązanie ze smartfonem nie jest najlepsze.
Choć przyznam, że te kilka złotych jakie wydałem na apkę i tego dzyndzla już mi się zwróciło. Polazłem jakoś w połowie ur. na bielski targ i koleś sprzedawał nówkę sztukę nie śmiganą Starta 66S. Naprawdę ładna sztuka, podobno od nowości leżał w szafie. Ubiłem z niego 75 zł, właśnie jak kolesiowi pokazałem jak trzyma czasy. I to chyba jedyne sensowne zastosowanie tego dzyndzla i apki. Można to mieć w portfelu razem z drobnymi i przy okazji użyć do sprawdzenia jakiegoś starszego aparatu.
Nomad
-#

Post autor: Nomad »

J.A. pisze:
technik219 pisze: A co, jak czas syncho - znany teoretycznie, np. 1/60 - w rzeczywistości będzie wynosił 1/40? Całe późniejsze przeliczniki czasowo-milimetrowe można będzie sobie w buty wsadzić ;-)
Ja tej "metody" nie proponowałem, ja tylko ją objaśniałem. ;-).

Również zaznaczałem że nie jest to metoda idealna. :-P
Jasiek Matacz
-#

Metoda ze smartphonem będzie na tyle dokładna na ile element pomiarowy, teoretycznie można zrobić chyba bardzo dobrą dokładność. A smartphone obniża koszty jakby ktoś inny chciał używać, zwiększa uniwersalność i możliwości :-)
Problem w tym że fototechnik chyba faktycznie ma racje że fotorezystor ma dużą bezwładność, e-mail od autora:
Hi,
the PhotoPlug is manufactured by myself. So far there was not a single device which was malfunctioning and I get a lot of positive feedback.
The accuracy is very good for shutter-speeds up to 1/125s. With 1/250 and 1/500 the accuracy decreases a bit, this also depends on the camera used.

Best regards,
Lukas
Jeśli dobra dokładność do 1/125 a potem 1/250 i 1/500 zależy od aparatu to faktycznie kiepsko. Zamówię, przyjdzie będę testował ;-)

P.S Zresztą pierw zrobię urządzenie korzystając z ich aplikacji potem będę myślał nad swoją/swoim kontrolerem.
ODPOWIEDZ