Kosze fotograficzne?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Kosze fotograficzne?
Witam, przy ostatnich zakupach dostałem nietypowy gratis. Sprzedawca nazwał to koszami fotograficznymi. Nie wiem do czego to sie używa, domyślam sie że do płukania lecz nie jestem pewien. Proszę o pomoc w identyfikacji tego przedmiotu. 

- technik219
- -#
Kosze fotograficzne?
Kiedyś używało się do obróbki barwnych papierów (do kompletu powinny być tanki o odpowiednich wymiarach)> Teraz z powodzeniem można używać do płukania. Jako tanku można użyć odpowiedniego wiaderka, albo nawet (jak ja to zrobiłem) obciętego na wymiar plastikowego baniaka 10 litrowego. Podczas płukania należy dosyć często energicznie poruszyć koszem, żeby odpadły pęcherzyki powietrza gromadzące się na powierzchni papierów.
PS. Zauważam ostatnio postępujący upadek dobrych obyczajów. Pierwszy post nowego użytkownika forum, a tu tylko zdawkowe witam (pomijając, że to gospodarz "wita", a nie odwrotnie) - jakby się weszło do jakiegoś sklepu a nie do klubu towarzyskiego. Napisz, Kolego coś o sobie, przedstaw się, bo możesz zostać potraktowany jako spamer i przez moderatorów potraktowany odpowiednio.
PS. Zauważam ostatnio postępujący upadek dobrych obyczajów. Pierwszy post nowego użytkownika forum, a tu tylko zdawkowe witam (pomijając, że to gospodarz "wita", a nie odwrotnie) - jakby się weszło do jakiegoś sklepu a nie do klubu towarzyskiego. Napisz, Kolego coś o sobie, przedstaw się, bo możesz zostać potraktowany jako spamer i przez moderatorów potraktowany odpowiednio.
Lux mea lex
Kosze fotograficzne?
Dzięki za szybką odpowiedź, obiło mi się o uszy że można w tym suszyć odbitki o podłożu RC ale jakoś mi się w to nie chciało wierzyć.
- technik219
- -#
Kosze fotograficzne?
Ja, prosty człowiek z małej miejscowości, tak małej że ledwo dostałem film mało-obrazkowy. Ciemniowo początkujący z małą ilością czasu na najtańszych proszkowych odczynnikach fomy i papierze również tej firmy naświetlane czeskim wynalazkiem zwanym opemus 6 w małym piwnicznym pomieszczeniu, w którym jako stół pod powiększalnik użyta jest pralka. Lecz nie narzekam bo jest "śluza świetlna", dobra wentylacja i dostęp do wody 

- technik219
- -#
Kosze fotograficzne?
No to miło nam powitać
Najtańsze nie znaczy wcale, że najgorsze, każdy orze jak może
Liczą się efekty.

Lux mea lex
Kosze fotograficzne?
Kosze wyglądają zacnie, osobiście czasem używam podobnego do suszenia plastiku, oczywiście dbając by odbitki leżały emulsją do góry.
Kosze fotograficzne?
Kosza czy odbitek ?
Kosze fotograficzne?
Suszyłem w tych koszach odbitki i jestem zadowolony z efektów. Można bez obaw suszyć.
(oczywiście mowa tu o suszeniu papieru RC)
(oczywiście mowa tu o suszeniu papieru RC)