Foma W-17 Hydrofen ilford hp5+

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Jerzy23
-#

Post autor: Jerzy23 »

J.A. pisze:
Jerzy23 pisze: Niestety ziarenko ciut zbyt duze
A gdzie je zobaczyłeś? Znaczy jakieś szczegóły obserwacji i podstawy oceny. Bo moim zdaniem te 64 ISO mogło mieć wpływ na wielkość ziarna.
A wrzucilem sobie jedną klatkę pod powiekszalnik i podnioslem kolumne do wielkosci obrazu cirka 60x80. Ziarenko takie na poziomie FP4+, dramatu nie ma.

Iso 64 wynikalo z tego, że docelowo bede fotografowal w bardzo ostrym sloncu motywy relatywnie jasne, wiec przeswietlenie filmu ma na celu unikniecie niedoswietlenia w takich warunkach.
jerzywierzbicki.com
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

J.A. pisze: Microphen
Fenidon 0,2
Siarczyn sodowy bezwodny 100
Hydrochinon 5
Boraks 2
Jeszcze ujawnij źródło skąd wziąłeś ten skład i certyfikat, że to istotnie skład Microphenu ;-)
rbit9n pisze: na ukraińskim forum czytałem teorię, że hydrofen, to przeróbka finalu agfy (metol zastąpiono fenidonem, i zmniejszono ilość siarczynu sodu z 70g do 50g).
Ukraińcy, jak zwykle, wiedzą, że dzwonią, ale nie widzą w kościele, czy cerkwi ;-) Hydrofen jest fenidonowym odpowiednikiem ORWO F-43. Toczka w toczkę, tylko metol zastąpiono fenidonem.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

No tak, tak się rodzą internetowe bzdury. Nie dość, że pomyliłem wywoływacze, to na dodatek podałem błędny skład.

Najlepiej by było jakby jakiś amin po prostu usunął te bzdury.

Dzięki za czujność czekisty. ;-)
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

technik219 pisze: Ukraińcy, jak zwykle, wiedzą, że dzwonią, ale nie widzą w kościele, czy cerkwi ;-) Hydrofen jest fenidonowym odpowiednikiem ORWO F-43. Toczka w toczkę, tylko metol zastąpiono fenidonem.
a widzisz, oszukali mnie, podają, że final i f43, to jedno i to samo: http://photoclub.od.ua/viewtopic.php?p=11249#p11249
i pewnie początkowo miały taki sam skład.

Jerzy23 pisze: Kolejny test w x tolu albo DDX
nie znam DDX, ale on chyba jest podobny to tetenala ultrafin plus, w którym ACROS wychodzi niemalże bezziarniście. śmieszna historia, bo kupiłem kiedyś lupkę do ostrzenia na ziarno i testowałem ją na ACROSie w TTu+ i już myślałem, że lupka jest do bani.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

rbit9n pisze: i pewnie początkowo miały taki sam skład.
Sama Agfa podaje co najmniej dwie receptury Finalu bo kombinowali zarówno z octanem sodu jak z cytrynianem. Były też różne ilości siarczynu: raz podają, że 70 g., potem 65... Trudno z tym dojść do ładu. DDR-owcy mogli modyfikować skład - nie byli związani patentami a i nazwę mieli swoją (F-43)... chociaż uważa się, że to Agfa bardziej kombinowała ze składnikami, podczas gdy ORWO trzymało się wiernie przedwojennych receptur. Trzeba by wyprawić się za Odrę po jeńca i wziąć go na spytki uprzednio podgrzawszy mu pięty w ognisku, co znakomicie wpływa na rozmowność jeńców ;-) Na Dzikich Polach stosowano ten sposób z powodzeniem ;-)
Lux mea lex
Jerzy23
-#

Post autor: Jerzy23 »

No i zrobiłem test Acrosa w X tolu. Wyszedł idealnie. Widac i czuc, ze to para dobrze ze soba zgrana.

Parametry procesu:
Xtol mieszany na poznańskiej kranowie przepuszczonej przez filtr Britta. Rozcienczenie 1:1 z taką samą woda.

Czas wywolania 14 minut. Poruszanie standardowe. 1minuta non stop, pozniej 3-4 fikolki na poczatku kazdej nastepnej. Wyszlo mi że material optymalnie powinien byc naswietlany na 80 asa. 64 troszke geste, a 100 minimalnie za delikatne.

a tak BTW, to jak ktos jest z Poznania, albo okolic to nie odezwie sie na priv.
pozd
JW
jerzywierzbicki.com
ODPOWIEDZ