Hej,
Jestem w trakcie kompletowania swojej pierwszej ciemni. Powiększalnik już mam - Durst 70 Modular BW. Potrzebuję jeszcze kilka rzeczy, aby móc ruszyć za zabawą.Nie chcę iść od razu na całość i kupować rekwizytów z górnej półki, tylko małymi krokami, aby móc nauczyć się podstaw i zobaczyć z czym to sie je. Zależy mi jednak na jakości.
Wiem, że komfort pracy w ciemni zależy między innymi od maskownicy. Mam tutaj dylemat. Czy kupić LPL lub inną podobną, czy jednak zacisnkąć zęby i szarpnąć się na RRB? Myślę że zacznę od formatu 25x30.
Drugim dylematem jest zegar. Zastanawiam się nad Viponel S 15. Ma skalę f-stop'ową.
Będę wdzięczny za pomoc i sugestie
Pozdrawiam,
Mikołaj
Instagram
Hasselblad: 500C/M, 553ELX, XPAN
Durst: M70, M805, L1200 z Heiland LED i Splitgrade system
Ozmin pisze: Wiem, że komfort pracy w ciemni zależy między innymi od maskownicy. Mam tutaj dylemat. Czy kupić LPL lub inną podobną, czy jednak zacisnkąć zęby i szarpnąć się na RRB? Myślę że zacznę od formatu 25x30.
myślę, że spokojnie wystarczy LPL. mam taką w tym rozmiarze i nie narzekam, aczkolwiek czasem brakuje marginesu.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
Dzięki za radę. Kupię w takim razie LPL lub podobną. Jeśli chodzi o zegar to zdecydowałem się na Viponel S 15. Od czegoś trzeba zacząć i samemu sobie wyrobić opinię
Instagram
Hasselblad: 500C/M, 553ELX, XPAN
Durst: M70, M805, L1200 z Heiland LED i Splitgrade system
Kup taka, ktora bedzie w dobrym stanie, tzn przede wszystkim "ramiona" beda lezaly prosto I nie beda mialy odchylu, dobrze by bylo, gdyby mozna je bylo po zmianie pozycji przykrecac, tzn. zeby mialy jakis pewny system mocowania. najfajniejsze sa czteroramienne, ale dwu- tez sie sprawdzaja w takim formacie i w mniejszych. LPL, RRB to bardzo dobre firmy, zreszta w tym przypadku firma nie gra roli. Z wyjatkiem PZO;-)