Foma W-17 Hydrofen ilford hp5+
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
jest jeszcze jedna rzecz, mianowicie sześciometafosforan sodu, to jest Calgon, ale on ma za zadanie zmiękczanie wody tworząc kompleksy z wapniem, magnezem i żelazem.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Lata temu w Gdansku na studium fotografii polecano Hydrofen do Fotopanu HL i innych wysokoczułych negatywow klasycznych. W orlowskim liceum fotograficznym byly nawet jakies proby wykorzystania Hydrofenu w rozcienczeniach wiekszych niz 1+3
Czy byl tu smialek, ktory wywolywal acrosa w Hydrofenie?
Czy byl tu smialek, ktory wywolywal acrosa w Hydrofenie?
jerzywierzbicki.com
nie rozumiem, czemu śmiałek?
http://filmdev.org/recipe/show/6612
jest film, jest wywoływacz, mus spróbować, nieprawdaż?
http://filmdev.org/recipe/show/6612
jest film, jest wywoływacz, mus spróbować, nieprawdaż?
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Czemu smialek? No bo kogo nie spytam to tylko Xtol Xtol.. Ze nie ma nic lepszego, ze Xtol to najwieksze wydarzenie w swiecie wywolywaczy neg. od czasow D76.
Czy mus sprobowac? Nigdy takie proby mi szczegolnie nie wychodzily, a od czasu jak dalem sie namowic na wywolanie TMX w R09
, utracilem wiare we wlasne proby tego typu.
Czy mus sprobowac? Nigdy takie proby mi szczegolnie nie wychodzily, a od czasu jak dalem sie namowic na wywolanie TMX w R09

jerzywierzbicki.com
czy Hydrofen to Polski Microphen, jak twierdzą ludzie na forum?
mam Krokusa 800 dlatego chciałem nie rozrabiać wywoływacza ale niestety nie mogę znaleźć czasów dla nie rozrobionego W17 Producent podaje dla HP5 4,5-5 m mało konkretne.
ps co to jest AGITATOR - 2x/2'; 4x/3' ?
http://distantmoon.pl/resources/TABELA-FILMY-02.pdf
mam Krokusa 800 dlatego chciałem nie rozrabiać wywoływacza ale niestety nie mogę znaleźć czasów dla nie rozrobionego W17 Producent podaje dla HP5 4,5-5 m mało konkretne.
ps co to jest AGITATOR - 2x/2'; 4x/3' ?
http://distantmoon.pl/resources/TABELA-FILMY-02.pdf
Raczej nie. Podobne, ale jednak różne.
Edyta się wtrąciła.
Składu Microphenu oficjalnie nie ujawniono, więc ciężko mówić o podobieństwach, w internecie można trafić na info, że ID-68 to właśnie Microphen, ale jak zauważył technik219 certyfikatu na to nie ma. Tak czy owak, ID-68 też się różni od Hydrofenu
Fenidon 0,13
Siarczyn sodowy bezwodny 85
Hydrochinon 5
Boraks 7
Bromek potasu 1
Kwas borowy 2
Hydrofen
Fenidon 0,1
Siarczyn sodowy bezwodny 50
Hydrochinon 3,5
Cytrynian sodowy 10
Boraks 6
Bromek potasu 0,4
Calgon 0,12
Takie są składy. Przynajmniej w mojej książce kucharskiej, a mam je od Ilińskiego, "Materiały i procesy fotograficzne" więc raczej pewne.
Chodzi o sposób mieszania, ale to jest zrozułałe tylko dla tego kto sobie tą tabelkę zrobił. Przypuszczam, że chodzi o 2 przewrotki co 2 min i 4 przewrotki co 3 min.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2016, 18:39 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
czy ja wiem? jak używałem namiętnie acrosa, to miałem akurat "okres" żywania ultrafinu plus i rodinalu. fakt, teraz mam zajawkę na mytol, czyli odpowiednik xtolu, ale w międzyczasie trafił się romans z ID68.
acros jest o tyle dobrym filmem, że we wszystkim powinien wyjść bardzo dobrze - dostatecznie.
co prawda nie używam płaskich kryształów za bardzo, ale gdzieś mam zachomikowanego t-max'a 100 i aż z ciekawości puszczę go sobie w rodinalu.
na którym forum? bo chyba nie na tym. jak napisał J.A., są podobne, ale inne. to tak jakby powiedzieć, że każdy wywoływacz PQ - fenidonowo - hydrochinonowy jest odpowiednikiem microphenu. w ogóle nazwa N10, czyli W17 wzięła się z połączenia: HYDROchinion -- FENidon. aha, na ukraińskim forum czytałem teorię, że hydrofen, to przeróbka finalu agfy (metol zastąpiono fenidonem, i zmniejszono ilość siarczynu sodu z 70g do 50g).
potwierdzam, bo ja tę tabelę zrobiłem. chyba z dziesięć lat temu.
A gdzie mogę znaleźć czasy dla HP5 w W17 bez rozcieńczenia ?
Tmx 100/120 wychodzi w R09 jakos tak zdechlo i plasko. Ale moze w innych klonach rodinalu bedzie lepiej.
Ja lubie jak wszystkie moje zdjecia wychodza rowno. Tzn mam cykl 35 zdjec robionych na przestrzeni kilku lat i fajnie gdyby formalnie byly takie same. Zazwyczaj uzywam kombinacji TX/hc110 i nie ma opcji zeby nie wyszlo. Ale w ramach rozliczenia dostalem 30 rolek acrosa i teraz szukam sposobu aby go dobrze wywolac.
Ja lubie jak wszystkie moje zdjecia wychodza rowno. Tzn mam cykl 35 zdjec robionych na przestrzeni kilku lat i fajnie gdyby formalnie byly takie same. Zazwyczaj uzywam kombinacji TX/hc110 i nie ma opcji zeby nie wyszlo. Ale w ramach rozliczenia dostalem 30 rolek acrosa i teraz szukam sposobu aby go dobrze wywolac.
jerzywierzbicki.com
To zrób go w HC.
HC 110 to taki "plynny" D76. W sensie sklad podobny, a takie wywolywacze mi robia w polaczeniu z klasycznymi filmami. A across to cos innego niz TX, FP4 czy stara APX100.
Sprobuje z X-tolem. Do okola same achy i echy nad tym wywolywaczem.
PS. Mam kolege w US ktory filmy o sredniej i niskiej czulosci wola w Pyro. Ale on uzywa 5x7 " i kazda klatke wola osobno. Wiec mu do konca wierzyc nie moge :)
Sprobuje z X-tolem. Do okola same achy i echy nad tym wywolywaczem.
PS. Mam kolege w US ktory filmy o sredniej i niskiej czulosci wola w Pyro. Ale on uzywa 5x7 " i kazda klatke wola osobno. Wiec mu do konca wierzyc nie moge :)
jerzywierzbicki.com
są dwie szkoły. jedna mówi że acros to płaskie kryształy, a druga że to mieszanka płaskich i klasycznych. bez sensu. w każdym razie acrosów we wszystkim wychodzi dobrze. nawet w rodinalu. jak znasz się dobrze z HC to rób w nim i basta.
U mnie na flikrze na przykład :D
Zacznij od 6 - 6.5min @20C
Zrobilem test w HC110. Acros narksponowany na 64 przy ostrym swietle. Wywolywacz w rozcienczeniu H (1+60) czas wolania 17 min. Poruszanie standardowe 1 minuta nonstop i 4 przewrotki na poczatku kazdej nastepnej. Negatyw wyszedl bardzo fajny. Pelen przejsc tonalnych i bez zabitych swiatel. Niestety ziarenko ciut zbyt duze jsk na film tej klasy. Kolejny test w x tolu albo DDX
jerzywierzbicki.com
A gdzie je zobaczyłeś? Znaczy jakieś szczegóły obserwacji i podstawy oceny. Bo moim zdaniem te 64 ISO mogło mieć wpływ na wielkość ziarna.