Fotomechanika Wiesław Adamczyk - co się dzieje?

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
Ozmin
-#

Post autor: Ozmin »

Witam,
Czy może ktoś ostatnio korzystał z usług Pana Wiesława? Muszę oddać do kalibracji matówki/lustra Hasselblada oraz na ogólny przegląd. Chciałbym być pewien, że serwis zostanie wykonany na poziomie i sprawnie.
Instagram
Hasselblad: 500C/M, 553ELX, XPAN
Durst: M70, M805, L1200 z Heiland LED i Splitgrade system
fezs
-#

Post autor: fezs »

Koleżanka naprawiała swoją mamiyę. Wszystko z przesyłkami zamknęło się w jednym tygodniu. Ale najpierw ustaliła konkrety telefonicznie.
Awatar użytkownika
Ozmin
-#

Post autor: Ozmin »

Pytanie tylko czy miała szczęście czy coś się zmieniło. Wcześniejsze opinie raczej nie zachęcają...
Instagram
Hasselblad: 500C/M, 553ELX, XPAN
Durst: M70, M805, L1200 z Heiland LED i Splitgrade system
sejmajnejm
-#

Post autor: sejmajnejm »

Z jakością nigdy nie miałem problemów, z terminami bywało różnie.
Jasiek Matacz
-#

Post autor: Jasiek Matacz »

Witam,
Czy jest jakiś znajomy p.Wiesława by się za mną wstawił u niego? Około 2 lata temu pan Wiesław naprawiał mi aparat(Pentax 645N), niebawem wrócił na reklamację i już od ponad półtora roku leży u niego na naprawie gwarancyjnej. Z tego od około pół roku nie odbiera telefonów ani nie odpisuje na maile. Może jakieś kółko wsparcia i jeden od którego odbiera będzie dzwonił za drugiego od którego już nie odbiera? Prosiłbym o przekazanie informacji bo już nie mam pojęcia gdzie mam pisać/dzwonić czy jak kontynuować tą sprawę a resztką cierpliwości nie chciałbym mu psuć jeszcze bardziej opinii. Tym bardziej że jak nie znajdę z znikąd pomocy to chyba tylko droga prawna mi pozostanie...
Pozdrawiam
JM
sejmajnejm
-#

Kup starter w kiosku i go zaskocz telefonem z innego numeru. Współczuję przejść. I tak masz bardzo dużo cierpliwości.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Jasiek Matacz, przecież radziłem Ci: Najpierw pismem poleconym, najlepiej za potwierdzeniem odbioru, żądanie zwrotu sprzętu. "Z powodu niewywiązania się z umowy naprawy, żądam zwrotu w terminie 2 tygodni takiego a takiego sprzętu o numerach seryjnych. W przypadku niespełnienia powyższego żądania, zostaną przeze mnie podjęte działania prawne itd. "
Oczywiście masz zachowane dowody nadania paczek.
Po tym terminie zgłaszasz sprawę na policję jako wyłudzenie, oszustwo czy co tam Ci przyjdzie do głowy. Zresztą oni Ci podpowiedzą co najlepiej w tej sprawie zrobić dalej.
Tu się nie ma co patyczkować. Sprzęt jest drogi. Gdybyś Ty tak poleciał w kulki, to już dano dzielnicowy by Ci się dobrał do skóry. W skarbowym niedopłacisz 10 groszy to już straszą komornikiem.
Lux mea lex
Jasiek Matacz
-#

Po wysłaniu "ciut bardziej" zdecydowanego smsa dostałem odpowiedź że w piątek aparaty zostaną wysłane. Teraz zostanie mi tylko poszukać dobrego elektronika. Aparat w ogóle nie reagował na włączenie. Totalny pad. Wcześniej był u p.Wiesława ponieważ raz na 2-3 filmy wyrzucał Error i zwijał film. Zostało to zdiagnozowane jako problemy z napięciem- gdzieś w układzie zasilania aparatu następował chwilowy brak kontaktu styków i aparat zwyczajnie głupiał w jakiej fazie robienia zdjęcia się znajduje i wyrzucał error. Pan Wiesław oznajmił że to raczej zostało naprawione(coś miał podgiąć by stykało) a jak tylko wystąpił pad odrzekł że raczej to to samo tylko rozwarło się permanentnie i bym wysłał na gwarancję a w chwile to naprawi- no i tu zaczęły perypetie. Zadanie jest o tyle uproszczone że razem z nim wysłałem drugi aparat który kiedyś za grosze kupiłem na części(zacięte lustro), który się normalnie włącza i nawet próbuje szarpać lustrem przy naciśnięciu migawki- więc można sprawdzać w którym miejscu występuje problem i mieć ewentualnego "dawce".
Jasiek Matacz
-#

I nie wysłał, ktoś się zna jak powinien wyglądać wzór takiego listu poleconego o oddanie sprzętu? I czy mogę pisać o oddanie kosztów naprawy(to była naprawa gwarancyjna usterki którą wcześniej naprawiał)... W tym momencie dostałem sms że wysyła sprzęt, ciekawe czy naprawiony. Tak czy siak, wyczucie chwili ma obłędne :shock: .
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Daj sobie spokój ze zwrotem kosztów. Ciesz się, że sprzęt wraca. Sprawdź tylko czy nie zepsuty bardziej niż w dniu wysyłki. Może ma jakieś poważne problemy i dlatego nic nie robił? Majster to też człowiek.
Lux mea lex
sejmajnejm
-#

Jasiek -> PW
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

Majster też człowiek ale trzymać aparat półtorej roku to przegięcie którego nie wyjaśnia absolutnie nic...
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Jeden ex-kolega z forum trzyma moją Yashice Electro do dziś od hmm 8 lat? Telefony i maile nic nie dały, kamień w wodę. Ale on przynajmniej nie jest serwisem. Sytuacja Jasiek Matacz jest skandaliczna.
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Jasiek Matacz
-#

Tak jak pisałem na PW sejmajnejm, jestem spokojnym i wyjątkowo cierpliwym człowiekiem(niech świadczy o tym fakt że byłem miły i uprzejmy przez tyle czasu kiedy ostatni raz widziałem swój aparat 1 sierpnia 2014 a i to niedługo bo może przez miesiąc po pierwszej rocznej naprawie przez pana Wiesława[jak pisałem aparat teraz leży na naprawie gwarancyjnej tamtej naprawy]). Ale bardzo cenie sobie kontakt ze sprzedawcą, niech odbierze telefon i powie że chory że 2-3 czy nawet 6 miesięcy itp. i bez problemu odezwę się po tym czasie(p.s właśnie testuje http://www.fotonaprawakielce.pl/ i na razie mogę pochwalić wyjątkowo dobry kontakt). To trochę denerwujące jak ktoś od pół roku nie odbiera telefonów ale czytasz że kolejni ludzie wysyłają mu kolejne aparaty- więc jest ok bo przyjmuje następne zlecenia... :-|
sejmajnejm
-#

Też mnie to irytowało. Brak dotrzymywania terminów bez podania przyczyny. Na szczęście nie miałem tak drastycznych sytuacji jak opisujesz.
ODPOWIEDZ