Wywoływanie szitek 4x5 raz jeszcze

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

darek6902
-#

Post autor: darek6902 »

zladygin pisze:Mam doświadczenie w używaniu Yankee, tubek i Patersona Orbitala.
O! O coś takiego mi chodziło.
Nie ukrywam, że Yankee był moim faworytem, chyba ze wzlgędu na jakieś podobieństwo do koreksów na filmy zwijane.
Ostatecznie zamówiłem 3 tuby u Freda. Powinno wystarczyć na początek na moje skromne potrzeby.
Za recenzję serdecznie dziękuję.
cbk pisze:???
Post wyżej to nie do Ciebie. Chociaż nie powinienem się wypowiadać w nie swoim imieniu. Zobacz jeden z podlinkowanych filmów Freda a zrozumiesz :D
cbk pisze:a ja mogę iść na obiad
A ja właśnie walczę z nadwagą. Używając tubek nie będę miał czasu jeść a i aktywność fizyczna w trakcie wywoływania zapewniona ;)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Ile te tubki będą Cię kosztowały? O ile to nie tajemnica.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
darek6902
-#

J.A. pisze:Ile te tubki będą Cię kosztowały? O ile to nie tajemnica.
Nie tajemnica. Na e-bay'u można zresztą sprawdzić.
Sztuka tuby 19,95 zielonego.
No i tragicznie wysoki koszt dostawy. Niestety to u Freda drogie - 53.03 dol. za przesyłkę 3 sztuk.

Myślałem o kupnie 2 lub 4 sztuk. Stanęło na 3 jako, że koszt dostawy taki sam jak dla dwóch :D

Łącznie wyszło mnie mniej więcej tyle ile bym zapłacił za nowe YANKEE w kraju.
3 sztuki możenie są najwygodniejszym rozwiązaniem, ale przy moich amatorskich niehurtowych zastosowaniach powinno wystarczyć.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Ceny na ebayu widziałem i mocno się dziwiłem czemu piszesz że jobo to kosmos.
BZTS wcale nie są tańsze jakoś specjalnie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
darek6902
-#

Może i Jobo to nie kosmos. Brałem jednak pod uwagę ceny w naszych sklepach. Puszka osobno, szpulka osobno, rolki... Razem do kupy mnie trochę przeraziło.
zaphod
-#
Kontakt:

Post autor: zaphod »

Jest jeszcze MOD54 - tańsze od tych wynalazków, o których piszecie wyżej. Ładowanie wymaga pewnej wprawy, ale za to można używać ze zwykłym koreksem (ja robię w dużym Krokusie) i woła sześć błon na raz co jest idealne dla użytkowników Grafmatica;)
F100 + C33 + 45D + AF10 Super
Awatar użytkownika
Mirosław
-#
Kontakt:

Post autor: Mirosław »

cbk pisze:nie kumam tego podniecania się BTZS, namachać się trzeba, Jobo albo Filmetta sa imo lepsze po stokroć. Filmetta nawet po tysiąckroć, bo sam sobie chemie pobierze i sam wyleje... a ja mogę iść na obiad...

Filmetta....potwierdzam mam i używam.
Uzależniony od fotociemni .
Mariusz36
-#

Post autor: Mariusz36 »

Dorzucę coś od siebie, od prawie roku wywołuje 4x5" w BTZS i jest genialnie ... nic się nie zaświetla (otwartą tubę zanurzam w przerywaczu Tetenala przy normalnym świetle ... tak jak na filmach instruktażowych i wszystko jest ok )
Jak dla mnie to rewelacyjne rozwiązanie, można za jednym zamachem wywołać 6 szitek i w dodatku każdą z innym czasem.
Do zakupu rurek i stosowania metody przekonał mnie dadanmafak na szkoleniu i życie stało się prostsze :)
darek6902
-#

Jednak trochę strachliwy jestem :D
Po wywołaniu tuby otwieram przy czerwonym świetle... Parę szitek zrobionych, na dniach spróbuję na papier rzucić.
ODPOWIEDZ