Selenowe, a własciwie selestare

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

PPaweł
-#

Post autor: PPaweł »

Komuś niedawno mimochodem w innym wątku o tym pisałem, a teraz robiłem tą Optimą Reflex z automatyką naświetlenia i tak sobie pomyślałem, że wrzucę małą statystyczkę zachowywania się selenowych światłomierzy sprzed kilkudziesięciu lat. Tych, co to o nich mówią, że panie, to w ogóle już nie działa.
No więc z tego, co mi wpadło w ręce, to istotnie nie działa w jednym Zenicie E, Kodaku Instamatic 500 i Pentinie.
Nie działał, ale po podparciu wzmacniaczem (oczywiście z baterią) zadziałał razem z automatyką w Hapomaticu.
W Penti II działa słabo, ale to może być kwestia złego kontaktu gdzieś na lucie - tym niemniej jest używalny. Przypadkiem ustawiony na nominalną czułość ORWO NP22 pokazywał światło słabsze o jakieś 3EV, akurat jak na faktyczną czułość tego filmu teraz.
W jednym Zenicie E zadziałał po mechanicznym odblokowaniu zaklejonej (ponoć piwem) wskazówki.
W Kijewie 4 nie działała bieżnia potencjometru, po jej wymianie z niesprawnego mechanicznie dawcy całość działa prawidłowo (fotoelement dawcy był sprawny).
Altix NB działa z wyjątkiem uszkodzonego lutowania któregoś przewodu wymagającego czasem postukania "trzeba wiedzieć gdzie".
Contina II, Silette L, kolejny Zenit E, FED-5, Zenit ET, Optima Reflex i Yashica Flash-O-Set - po prostu działają od ręki, dwa ostatnie z automatyką naświetlania.
No i dwa Leningrady 7 - mój osobisty od 1986 i nieco nowszy (za to niemal nieużywany) kuzyna też działają (dobra, mój pokazuje 1EV mniej, mógł się zużyć przy Smienie).
Podsumowując: 18 selenowych światłomierzy, działających bez problemu 10, działających po drobnych zabiegach nie-selenowych 3, działający słabo 1 (być może zaliczalny do poprzednich), działający po poważnej operacji 1, nie działające w ogóle 3.
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

Mam podobne spostrzeżenia - w leciwych Kievach 4, Fedach i Zenitach światłomierze selenowe działają wystarczająco dobrze, żeby używać ich przy fotografowaniu na materiałach negatywowych. W przypadku tych aparatów które badałem wystarczyło nastawić czułość dwukrotnie wyższą niż nominalna czułość materiału. Co ciekawe, światłomierze zachowały liniową charakterystykę.

Ewenementem jest światłomierz selenowy w moim Olympusie Trip 35 (sterujący automatyką). W tym aparacie światłomierz jest z lekka nadpobudliwy :lol: - w odróżnieniu od w/w aparatów, celem uzyskania idealnej ekspozycji nastawiam czułość o 2/3 EV niższą niż czułość filmu.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
miki11
-#

Post autor: miki11 »

Z_photo pisze: 07 mar 2025, 22:56 W tym aparacie światłomierz jest z lekka nadpobudliwy :lol:
Można powiedzieć, taki mały, nadpobudliwy Ninja :-)