rozmiar kuwety

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

to podeślij coś bliżej, może być na PW
Jerzy23
-#

Re: rozmiar kuwety

Post autor: Jerzy23 »

tomstg pisze:... robienia odbitek 13x18 ...

Tomasz
Zadalby sobie pytanie czy robienie odbitek 13x18 cm ma wogole sens.

Najmniejsze jakie kiedykolwiek robilem, to 18x24 lub 20x25 cm (wymiar arkusza papieru foto). Na takiej odbitce masz dokladnie taka sama ilosc informacji jak na mniejszej, z ta roznica, ze widac tez wszystko lepiej i zdjecie jest lepsze do skanowania.

Mniejsze formaty pozytywow maja chyba sens tylko w przypadku, kiedy ktos robi kopie stykowe z negatywow wielkoformatowych.
m6nj pisze:Dla mnie jest błędem bo tak jak napisałeś powyżej powoduje nie powtarzalne i nie równe wołanie. Fala cieczy waha sie w momencie ustania poruszania kuwetą i w różnych miejscach różnie oddziaływuje na obraz.
O tak tak (!) 100% zgoda z powyzszym stwierdzeniem. Nawet spore powiekszenia z filmu 35 mm wygladaja odczuwalnie lepiej przy metodzie przewracania, a nie mieszania.

pozd
JW
Ostatnio zmieniony 18 gru 2015, 12:57 przez Jerzy23, łącznie zmieniany 1 raz.
jerzywierzbicki.com
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

m6nj pisze:Oczywiscie że mam, ale nie mam zamiaru zawracać kijem wisły, róbcie jak uważacie, ja podzielam opinie Rossa, sextona, łukawieckiego i wielu innych, Wy możecie oczywiście się z tym niezgadzać. Jednak prawdziwa separacja średnich tonów zawsze bedzie niedoścignionym wzorcem.
ej, no nie bądź taki. szukam i szukam, i nigdzie nie widzę, żeby ktoś pisał o tym, a chętnie się dowiem.

no i jak wygląda to obracanie papieru w kuwecie.
no i jak to się ma do reologii?
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
m6nj
-#

Post autor: m6nj »

Co mam Ci napisać... Nic trudnego, zamiast ruszać kuwetą, przewracasz w niej papier w sposób ciągły, za tą samą krawędź i w tą samą stronę. Nie wiem co masz na myśli pisząc o reologii bo to szerokie pojęcie.
Przy odrobinie wprawy mieszam 50x60 w kuwecie z Juli i papier nie jest nigdzie, nawet w minimalnym stopniu zagięty.
Polacy to uparty naród i ciężko im wytłumaczyć pewne elementarne zachodnie kryteria.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

aha, chyba czaję. w tej sposób "mieszam" papierem podczas płukania.
reologia, nauka u płynięciu. wiesz, przepływ laminarny i nie tylko.
no właśnie, zachodnie. jak Zachód długi i szeroki, większość wprowadza wywoływacz i inne ciecze w ruch unosząc brzeg kuwety, także tego.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2015, 20:18 przez rbit9n, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
m6nj
-#

Przewracasz tak każdą kąpiel, włącznie z selenem.

Ja piszę o muzyce Chopina, a ty o bigcycu. Skoro zachód tak miesza to mieszaj i Ty.
Ja zapłaciłem za tą wiedzę i dlatego nie widzę tutaj analogii do znanego Ci zachodu z internetu. Myśle też że nie o tych samych ludziach piszemy, a jedynie o tym samym miejscu ich urodzenia.
sejmajnejm
-#

Post autor: sejmajnejm »

japierdykam, nie ma to jak w internecie się ponapinać zamiast wytłumaczyć
Jerzy23
-#

sejmajnejm pisze:japierdykam, nie ma to jak w internecie się ponapinać zamiast wytłumaczyć
Ale wszytsko zdaje sie jest juz w tym internecie wyjasnione. A ze nadal pewnie sa roznice w jakosci kopii robionych przez uznanych tworcow, a statystycznym uzytkownikiem Korexu jest jedynie pewna przeslanka ze czesto te tlumaczenia niespecjalnie docieraja do wielu uzytkownikow :)

Zrob sobie eksperyment. Wez dobrze naswietlony i dobrze dowolany (!) negatyw zrob powiekszenie na np. Ilford Multigrade FB. wywolaj "merdajac" kuweta jak robi wiekszosc, a druga wg. tego co pisal @m6nj. Utrwal wypłucz, wysusz i spojrzyj nastepnego dnia w swietle naturalnym..

Powodzenia :)

JW
jerzywierzbicki.com
sejmajnejm
-#

Post autor: sejmajnejm »

Nie zrobię, bo nie mam możliwości. Natomiast napinki w internecie, jak prezentują tu niektórzy koledzy, są kpiną z innych użytkowników tego forum. Czasem lepiej dwa razy wytłumaczyć niż sypać kompleksami.
Jerzy23
-#

sejmajnejm pisze:Nie zrobię, bo nie mam możliwości. Natomiast napinki w internecie, jak prezentują tu niektórzy koledzy, są kpiną z innych użytkowników tego forum. Czasem lepiej dwa razy wytłumaczyć niż sypać kompleksami.
Ale co kaman?? :shock:

Przecież m6nj, wyjasnil wyzej na czym polega roznica miedzy sposobami wywolywania papieru foto, nawet podal, ktory sposob jest lepszy i dlaczego (!)

A ty piszesz, ze tu jakas napinka jest, choc sam nie mozesz sprawdzic i ze wogole drwiny z kolegow..

JW ;-)
jerzywierzbicki.com
m6nj
-#

Kolega chyba sam się napiął, bo ja widzę tutaj tylko dyskusję.
Awatar użytkownika
jac123
-#

odp.

Post autor: jac123 »

Hm, ja zawsze wołałem ruszając papier w kuwecie (chodzi głównie o wywoływacz). Nie za bardzo sobie wyobrażam, aby jakąś dużą kuwetą ruszać, toć może się coś wylać.
Awatar użytkownika
Mirosław
-#
Kontakt:

Post autor: Mirosław »

Chciał bym nadmienić że w procesorach stołowych do papieru w komorach z kąpielami jedna pompka podaje ciecz druga wyciąga czyli mamy obieg tego powiedzmy wywoływacza a rolki ciągną papier,czyli mamy ruch jednego względem drugiego,to tak na marginesie.
Uzależniony od fotociemni .
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Musi tak być, bo to wynika z mechaniki płynów. Gdyby chemia nie była przepompowywana, to jedyny ruch byłby realizowany przez "ciągnięcie" jej przez papier, co z kolei na 100% dało by smugi.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
jac123
-#

Post autor: jac123 »

No nie do końca. Jest taki sposób wołania (szczególnie bardzo dużych papierów), w którym przeciąga się po papierze np. gąbką nasączoną wywoływaczem.
ODPOWIEDZ