rozmiar kuwety
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
rozmiar kuwety
Szanowni,
jaki by byl najwygodniejszy w praktycznym uzyciu format kuwety do robienia odbitek 13x18 (wiekszosc, przynajmniej na poczatku) i 18x24 (mniejsze ilosci, od czasu do czasu). W mniejsze odbitki chyba nie chce mi sie bawic. Podskórnie czuję, że najlepiej by pasowała do 13x18 kuweta o wymiarach dnach o jeden rozmiar wieksza, czyli 18x24. Wtedy mozna by bylo fotkę poprzeganiac w te i we wte i nie byloby jej tam zbyt ciasno a i 18x24 by sie od biedy raz na jakis czas dało zrobic. Czy dobrze mysle, ze taka generalna zasada doboru kuwety o rozmiar wiekszej niz format zdjecia sprawdza sie dobrze w praktyce?
pozdrawiam
Tomasz
jaki by byl najwygodniejszy w praktycznym uzyciu format kuwety do robienia odbitek 13x18 (wiekszosc, przynajmniej na poczatku) i 18x24 (mniejsze ilosci, od czasu do czasu). W mniejsze odbitki chyba nie chce mi sie bawic. Podskórnie czuję, że najlepiej by pasowała do 13x18 kuweta o wymiarach dnach o jeden rozmiar wieksza, czyli 18x24. Wtedy mozna by bylo fotkę poprzeganiac w te i we wte i nie byloby jej tam zbyt ciasno a i 18x24 by sie od biedy raz na jakis czas dało zrobic. Czy dobrze mysle, ze taka generalna zasada doboru kuwety o rozmiar wiekszej niz format zdjecia sprawdza sie dobrze w praktyce?
pozdrawiam
Tomasz
--------------------------------------
"Należy pamiętać, że wybór ekspozycji jak również wykonanie fotografii są twórczością" - z instrukcji światłomierza Swierdłowsk 4
"Należy pamiętać, że wybór ekspozycji jak również wykonanie fotografii są twórczością" - z instrukcji światłomierza Swierdłowsk 4
j.w.
ja macham kuwetą i do powiększeń 30x40 cm wystarczą mnie takie o dnie ca. 30x40 cm.
ja macham kuwetą i do powiększeń 30x40 cm wystarczą mnie takie o dnie ca. 30x40 cm.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Nie użyłbym słowa "błędem", raczej porównałbym machanie do bardzo leniwego kręcenia szpulą koreksu.m6nj pisze:Po pierwsze machanie jest błędem w moim przekonaniu
Machanie powoduje tylko nieznaczyny ruch wywoływacza nad lub pod emulsją (zależnie od tego jak kto włoży papier).
Jak ktoś chce zobaczyć jak to wygląda to niech do kuwety z wodą wrzuci kryształek nadmanganianu potasu i macha przez 2 min.

M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"