CANON- na początek

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Post autor: figureliusz »

Różnica między 50 a 50e jest chyba tylko w sterowaniu okiem punktem af - dla mnie niepotrzebny bajer, ale kwestia indywidualna.
Celuj w tą puszkę - ma wszystko na poziomie zaawansowanego amatora, wygodnie leży w łapie, nie jest prądożerna.
Awatar użytkownika
FlatEric
-#

Post autor: FlatEric »

Jest jeszcze jedna drobna różnica, ale też związana ze sterowaniem okiem - podgląd głębi ostrości.
W 50E włączane jest to spojrzeniem na znacznik w lewym górnym rogu kadru, zaś w 50 przymykanie przysłony dokonywane może być tylko wciśnięciem przycisku pamięci ekspozycji (albo nie ma go w ogóle, zależy od ustawienia funkcji). W 50E możliwość ta, oczywiście, też istnieje.
junkers_ju-87
-#

Post autor: junkers_ju-87 »

Jarosh pisze:Korcicie.... :P
Nic tylko polować
generalnie za 50 albo 50e czy 30 nie więcej niż 200 zł ? ( Duża różnica między 50, a 50E ?)
Przyjrzę im się dokładnie. Grip byłby jedynie dla wygody, fajnie by było mieć wężyk- mam jakiś stary z Zenita, ale to chyba nie podejdzie :P

Jeżeli chodzi o puszkę Canona to max semi-pro.
Wiadomo, że w tych czasach Canon nas bombarduje co nowszymi modelami jeden za drugim ( sam już nie nadążam). Na tamte czasy, aż tak szybko to chyba nie wychodziły.
Jak kupisz E50 to jednak poszukaj gripa bo wtedy zasilisz aparat zwykłymi akumulatorami lub bateriami AA 1,5 V
ju_87
Jarosh
-#

Post autor: Jarosh »

Jak kupisz E50 to jednak poszukaj gripa bo wtedy zasilisz aparat zwykłymi akumulatorami lub bateriami AA 1,5 V
Człowieku, dziękuję za tą złotą informację , ale to raczej będe musiał szukać kompletu, bo ciężko będzie znaleźć sam grip ?:) chyba rozejrzę się za 50E.
Wg. was przystępna cena to ?, znalzłem opcję z szkłem, które chyba sprzedam od 1zł BCM na allegro :p
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2012, 22:58 przez Jarosh, łącznie zmieniany 1 raz.
jacekCz
-#

Re: CANON- na początek

Post autor: jacekCz »

Jarosh pisze:
Posiadam przejściówkę do mocowania CANON EF -> M42 ( jak mnie nie było stać na jasne szkła to przyczepiałem Heliosy dziadka :P)
Zasłyszane: o ile masz ją z dandelionem (chipem), podobno najnowsze dandeliony już nie chodzą z analogami EOS, coś cyfrowo "nie ten tego".

pzdr, dziadek z Heliosami
Awatar użytkownika
mrek
-#

Re: CANON- na początek

Post autor: mrek »

jacekCz pisze:
Jarosh pisze:
Posiadam przejściówkę do mocowania CANON EF -> M42 ( jak mnie nie było stać na jasne szkła to przyczepiałem Heliosy dziadka :P)
Zasłyszane: o ile masz ją z dandelionem (chipem), podobno najnowsze dandeliony już nie chodzą z analogami EOS, coś cyfrowo "nie ten tego".

pzdr, dziadek z Heliosami
Zwykły najtańszy, chiński dandelion działa mi poprawnie z 1V.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

mrek pisze:Zwykły najtańszy, chiński dandelion działa mi poprawnie z 1V.
A tak zupełnie na marginesie. Warto? Bo sie ciągle łamę, czy do trójki sobie nie kupić.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

J.A. pisze:
mrek pisze:Zwykły najtańszy, chiński dandelion działa mi poprawnie z 1V.
A tak zupełnie na marginesie. Warto? Bo sie ciągle łamę, czy do trójki sobie nie kupić.
Dandelion używam z zebrą Sonar 135/3,5 i Tair 300
pomaga, ale przy spokojnym fotografowaniu dawałem radę ręcznie bo wizjery w moich jedynkach olbrzymie. Matówki mam standardowe.
Kupiłem tani programowalny dandelion w komplecie z pierścieniem pośrednim EF-M42 i pierścień okazał się bardzo marny. Złapał spore luzy po paru razach. Pierścień "wart" swojej niskiej ceny.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
ODPOWIEDZ