Cześć
dawno mnie tu nie było :)
ostatnimi czasy, wpadł mi w ręce Kiev 60 mniej więcej z 1987r,
od razu rzuca sie w oczy luźna dźwignia naciągu migawki/filmu w zakresie przedstawionym na zdjęciu, nie wydaje mi się to poprawnym zachowaniem...
Czy ktoś z Was spotkał sie z taka przypadłością, czy jest to możliwe do naprawienia ew. regulacji ?
Druga sprawa, to demontaż dźwigni, zgodnie z instrukcją na kievaholics, trzeba odkręcić tarczę ISO odwrotnie do ruchu wskazówek zegara, ale tak naprawdę którą z tych części ? czy środkowe czarne kółko ze znacznikiem ? czy całą tarczkę ?
coś nie mogę tego ruszyć :(
będę wdzięczny za wskazówki
Pozdrawiam
Tomek
KIEV 60 dźwignia naciągu filmu, potrzebna pomoc.
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
KIEV 60 dźwignia naciągu filmu, potrzebna pomoc.
Pozdrawiam
tomograf
----------------
* Bronica SQ-Ai * Polaroid Land 250 * 18x24 Curt Bentzin Gorlitz * Kiev 88 * Kiev 60*
--------------------------------------------
www.tomograf.wordpress.com
tomograf
----------------
* Bronica SQ-Ai * Polaroid Land 250 * 18x24 Curt Bentzin Gorlitz * Kiev 88 * Kiev 60*
- Nagov Service
- -#
- Kontakt:
Witam
Tak powinno być. Ten luz jest przewidziany budową dźwigni i służy do włożenia kciuka
Co do odkręcania, to w pierwszej kolejności zewnętrzny czarny pierścień w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara, czyli w lewo. Tarcza z wartościami ISO jest jedynie nałożona.
Powodzenia!
Tak powinno być. Ten luz jest przewidziany budową dźwigni i służy do włożenia kciuka

Co do odkręcania, to w pierwszej kolejności zewnętrzny czarny pierścień w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara, czyli w lewo. Tarcza z wartościami ISO jest jedynie nałożona.
Powodzenia!
Ostatnio zmieniony 21 paź 2013, 15:47 przez Nagov Service, łącznie zmieniany 1 raz.
Bardzo dziękuję !
odkręcone ! :)
w takim razie jest nadzieja, że uda się wyregulować przesuw filmu :)
odkręcone ! :)
w takim razie jest nadzieja, że uda się wyregulować przesuw filmu :)
Pozdrawiam
tomograf
----------------
tomograf
----------------
- Nagov Service
- -#
- Kontakt:
przy okazji podzielę się sposobem odkręcenia takich i innych pierścieni, gdzie twarde narzędzia mogą uszkodzić ich powierzchnię :)
naklejamy taśmę izoalcyjną, zakładamy trytytkę, zaciskamy i ciągnąc za końcówkę odkręcamy :)
działa podobnie jak klucz do odkręcania filtra oleju w samochodzie ;)
naklejamy taśmę izoalcyjną, zakładamy trytytkę, zaciskamy i ciągnąc za końcówkę odkręcamy :)
działa podobnie jak klucz do odkręcania filtra oleju w samochodzie ;)
Pozdrawiam
tomograf
----------------
tomograf
----------------
- technik219
- -#
Co? Widzę na zdjęciu, aleś mnie nazwą zaskoczył.tomograf pisze:trytytkę
Akurat to są rzeczy łatwe do odkręcenia i nie uszkodzenia. Mnie najbardziej trafia jak mam do odkręcenia płaską zupełnie schowaną w coś innego śrubkę z dwiema dziurkami, a czasami bez dziurek.technik219 pisze:Dotychczas odkręcałem przez pasek gumy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
...ja tego nie wymyśliłem

Pozdrawiam
tomograf
----------------
tomograf
----------------