Rolleiflex T

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

bawy2
-#

Rolleiflex T

Post autor: bawy2 »

Mam pytanie do posiadaczy TLR'a. Na pokrętle do ustawiania czułości filmu (ruch w prawo) mamy możliwość kręcenia pokrętłem w lewo i się pojawiają następujące oznaczenia: Col. +słoneczko, Col. + słoneczko chmurka itd.
Pytanie co one oznaczają dlaczego czasami w instrukcjach pojawia się w tym miejscu opis dla PAN, ORTHO - ja tego nie mam.
Jakie ma to ustawienie wpływ na ekspozycję.
Gdzie to jest opisane w instrukcji, bo ja nie znalazłem. W instrukcji jest to chyba pominięte lub opisane dla modelu z pomiarem światła.
filozof97
-#

Post autor: filozof97 »

Najprawdopodobniej jest to po prostu pamiętniczek rodzaju filmu jaki mamy w aparacie. Fotografując od czasu do czasu łatwo zapomnieć.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

bawy2 pisze:Jakie ma to ustawienie wpływ na ekspozycję.
Żaden. Te ustawienia służą wyłącznie do tego, by fotografujący mógł sobie przypomnieć jaki film ma w aparacie: kolorowy do światła dziennego, czy kolorowy do światła sztucznego. To samo w odniesieniu do filmów cz-b panchromatycznych i ortochromatycznych. Ustawienia te nie są w żaden sposób sprzężone z mechaniką aparatu. W odróżnieniu od rodzaju synchronizacji z lampą błyskową. Stare aparaty miały dwa gniazda synchronizacji albo przełącznik do synchronizacji z lampą "elektronową" bądź spaleniową. Niewłaściwe ustawienie przełącznika lub wpięcie lampy do niewłaściwego gniazda może skutkować złym naświetleniem. Szczególnie w aparatach z migawką szczelinową.
Lux mea lex
ODPOWIEDZ