ID11 a rozcieńczenie
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
ja bym zaryzykował 1,5x dłuższy niż dla 1+3, a ten z kolei 1,5x dłuższy niż dla 1+1, a ten z kolei 1,5x dłuższy niż dla 1+0. jest to metoda doświadczalna, która mimo że nie jest podparta żadnymi przesłankami naukowymi, sprawdza się znakomicie. testowałem na własnych błonach.de_laveaux pisze:witam jaki czas w 1:7???
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
he, he, dobrze kombinowałem jak liczyłem czas dla 1+4 tzn. stock razy cztery.slawoj pisze:Czas dla ID-11 (1+2) = (czas dla ID-11 (stock)) x 2
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Tu jest artykuł na forum, z przykładami zdjęć: ID-11 (1+7)
Czesc! Podczepiam sie pd ten temat, zeby nie robic balaganu na forum. Bede po raz pierwszy wywolywala sama 3 klisze (wszystkie to ilford 100). Mam koreks krokusa na 2 klisze a wywolywacz kupilam ID 11 na 1L. Jest on w proszku dlatego wiem, ze powinnam go rozrobic z woda 24 godziny przed uzyciem. Jednak tutaj mam problem poniewaz nie dokonca lapie kwestie tych rozcienczen "1+0" "1+1" badz "1+3" a dla tych wszystkich rozcienczen mam podane na pudelku czasy wywolywania. Poz tym zastanawiam sie, na ile wywolywan starczy mi tego Ilforda? Jezeli ktos bedzie na tyle uprzejmy, zeby mi odpisac z gory bardzo dziekuje za pomoc! Pozdrawiam
haj!
rozpuściwszy proszki z pudełka (we właściwiej kolejności) otrzymujesz tzw. stock - roztwór podstawowy. możesz wywoływać filmy w tymże stocku, oznaczanym jako 1+0, lub prze niektórych jako 1:0, wtedy tenże roztwór jest roztworem wielokrotnego użycia, każde kolejne wywołanie należy przedłużyć o 10% czasu wyjściowego. możesz też ów r-r podst. rozcieńczyć w proporcji 1 cz. stocku i 1 cz. wody (1+1, 1:1), 2 cz. wody (1+2, 1:2), 3 cz. wody (1+3, 1:3). roztwory te najlepiej traktować jako r-ry jednostrzałowe. czas dla stęż. 1:1 wynosi 1,5x czas dla stocku, 1:3 2,25x czasu dla stocku. to tak w zarysie. temat był wałkowany na forum nie raz, jeśli przysiądziesz kontrafałdy, myślę że znajdziesz więcej niż potrzeba nawet.
pozdrawiam słonecznikowo!
rozpuściwszy proszki z pudełka (we właściwiej kolejności) otrzymujesz tzw. stock - roztwór podstawowy. możesz wywoływać filmy w tymże stocku, oznaczanym jako 1+0, lub prze niektórych jako 1:0, wtedy tenże roztwór jest roztworem wielokrotnego użycia, każde kolejne wywołanie należy przedłużyć o 10% czasu wyjściowego. możesz też ów r-r podst. rozcieńczyć w proporcji 1 cz. stocku i 1 cz. wody (1+1, 1:1), 2 cz. wody (1+2, 1:2), 3 cz. wody (1+3, 1:3). roztwory te najlepiej traktować jako r-ry jednostrzałowe. czas dla stęż. 1:1 wynosi 1,5x czas dla stocku, 1:3 2,25x czasu dla stocku. to tak w zarysie. temat był wałkowany na forum nie raz, jeśli przysiądziesz kontrafałdy, myślę że znajdziesz więcej niż potrzeba nawet.
pozdrawiam słonecznikowo!
Jak jest to IlfordPan100 to ja bym sie nie zastanawiał tylko skorzystał z rozcieńczenia 1+3. Nie pamiętam ile potrzeba płynów dla Krokusa, ale pewnie coś koło 400 - dla jednej kliszy. Więc przy tym rozcieńczeniu (100 ml koncentratu i 300 ml wody) wystarczy Ci na jakieś 10 klisz.smilygirl pisze: ...3 klisze (wszystkie to ilford 100). Mam koreks krokusa na 2 klisze ...na ile wywolywan starczy mi tego Ilforda?
Rozcieńczenie 1+1 jest mocno ekonomiczne, zwłaszcza że używasz jednego z najtańszych filmów. Tu wystarczy Ci to na jakieś 5 filmów...
Wołanie w stock`u (1+0) ma swoich zwolenników (tu też wystarczy Ci na ok 10 filmów), ale ja wolę 1+3 bo wtedy mam zachowaną powtarzalność przy każdej kliszy - nie trzeba przedłużać czasu wołania dla kolejnych filmów jak w przypadku 1+0.
REVUEFLEX SDI/Minolta 500si/Lubitel166
obiecane dawno temu przykłady:rbit9n pisze:ja wczoraj mając resztkę ID-11, nie chcąc wołać w rodinalu i nie chcąc rozcieńczać ultrafinu plus, nie wiedząc kiedy go zużyć, wywołałem w ID-11 1+4, czas dobrałem interpolując i patrząc na mokry negatyw wieczorem, wszystko być w porządku. efekty wkrótce na AT.
http://www.aparaty.tradycyjne.net/foto,27321.html
http://www.aparaty.tradycyjne.net/foto,24252.html
pozdrawiam bramowo!
wewnątrz pudełka masz dokładna instrukcję, która nakazuje wzięcie 700ml wody, wsypanie zawartości torebki A, a po rozpuszczeniu się proszku A, wsypanie proszku z torebki B. po rozpuszczeniu tejże należy dopełnić objętość r-ru do 1000ml. i to właśnie jest stock, vel 1+0 vel 1:0. niektórzy (weesee) stosuja metodę czynienia koncentratu, tj. rozpuszczenie proszków w dwukrotnie mniejszej ilości wody. tak też można.