W Krakowie woda jest generalnie miękka, więc od dłuższego czasu używam i nie mam problemu. Gotowanie ma sens gdy woda w kranie jest twarda.
Z wodą "demineralizowaną" trzeba być ostrożnym - kiedyś z nią walczyłem, i psińco to dawało. mało który producent podaje, jak została "zdemineralizowana".
Woda
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Woda
Prawda.
Woda demi powinna mieć na opakowaniu informację, że jest z Odwróconej Osmozy. Wtedy można jej używać. Zdaje się, że ta na Orlenie takie info ma.
Woda demi powinna mieć na opakowaniu informację, że jest z Odwróconej Osmozy. Wtedy można jej używać. Zdaje się, że ta na Orlenie takie info ma.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Woda
Ciekawe czym się różnią te wody:
http://www.phenix-krakow.eu/wp-content/ ... owana2.png
i
http://www.phenix-krakow.eu/wp-content/ ... zowana.png
Specjalnie nie dociekałem, używam tej pierwszej.
http://www.phenix-krakow.eu/wp-content/ ... owana2.png
i
http://www.phenix-krakow.eu/wp-content/ ... zowana.png
Specjalnie nie dociekałem, używam tej pierwszej.
Woda
mrek, Nie o to chodzi. Woda to doskonały (prawie) rozpuszczalnik i może w niej być naprawdę wiele różnych rzeczy.
Ja wody nie kupuję robię sobie sam w stacji osmozy. Woda w markiecie może być po prostu jak Nomad wyżej pisze uzdatniana chemicznie, po to by węglan wapnia nie wytrącał się w niej w postaci kamienia kotłowego. A to oznacza, że to nie woda tylko już roztwór czegoś.
aka, Nie wiem czym jest ta druga, ale należy założyć, że ta pierwsza jest rzeczywiście destylowana, a destylacja daje teoretycznie czyste chemicznie H2O.
I odnośnie wody w kranach. Otóż jakość wody musi być w jakichś granicach zapewniona. I jest. Wystarczy zerknąć na stroną dostawcy wody, tam są odpowiednie tabele z wynikami badań, które robi sanepid. Jedynym problemem mogą być zanieczyszczenia mechaniczne wynikające ze stanu instalacji i twardość. Z twardą wodą wywoływacze firmowe radzą sobie doskonale bo są w nim odpowiednie zmiękczacze, z zanieczyszczeniami mechanicznymi powinien poradzić sobie filtr sznurkowy.
Ja wody nie kupuję robię sobie sam w stacji osmozy. Woda w markiecie może być po prostu jak Nomad wyżej pisze uzdatniana chemicznie, po to by węglan wapnia nie wytrącał się w niej w postaci kamienia kotłowego. A to oznacza, że to nie woda tylko już roztwór czegoś.
aka, Nie wiem czym jest ta druga, ale należy założyć, że ta pierwsza jest rzeczywiście destylowana, a destylacja daje teoretycznie czyste chemicznie H2O.
I odnośnie wody w kranach. Otóż jakość wody musi być w jakichś granicach zapewniona. I jest. Wystarczy zerknąć na stroną dostawcy wody, tam są odpowiednie tabele z wynikami badań, które robi sanepid. Jedynym problemem mogą być zanieczyszczenia mechaniczne wynikające ze stanu instalacji i twardość. Z twardą wodą wywoływacze firmowe radzą sobie doskonale bo są w nim odpowiednie zmiękczacze, z zanieczyszczeniami mechanicznymi powinien poradzić sobie filtr sznurkowy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"