Cześć
Niedługo będę wywoływał pierwszy w życiu negatyw typu 120. Pytanie może głupie, ale jaką on ma dokładnie szerokość? Czy szerokość kliszy jest taka sama jak szerokość papierowej taśmy ochronnej? Chciałbym wcześniej ustawić odpowiednio szpule od koreksu i poćwiczyć wkręcanie na jakimś pasku papieru. No ale to pierwszy negatyw tego typu i dlatego nie mam żadnego wzorca do prób.
Z góry dzięki za informację.
Szerokość negatywu 120
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Szerokość negatywu 120
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Re: Szerokość negatywu 120
Nie wiem jaki masz koreks ale chyba każdy daje się ustawić skokowo na szerokość filmu. Źle się nie ustawią.hmpawel pisze:Cześć
Niedługo będę wywoływał pierwszy w życiu negatyw typu 120. Pytanie może głupie, ale jaką on ma dokładnie szerokość? Czy szerokość kliszy jest taka sama jak szerokość papierowej taśmy ochronnej? Chciałbym wcześniej ustawić odpowiednio szpule od koreksu...
Najtrudniej jest wsunąć początek, bo jeśli to np GP, to ma tendencje do wybrzuszania się i jest wtedy "za wąski". Spokojnie podtrzymuj środek i celuj w początek prowadnic.
Pomaga także położenie szpuli na koreksie w poprzek (nie wpadną wtedy do środka), początkiem prowadnic do góry. Możesz wtedy dwiema rękami układać film i wsuwać do prowadnic.
Pamiętaj żeby tarcze ustawić tak, że aby oba początki prowadnic były naprzeciw siebie.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Re: Szerokość negatywu 120
Właśnie sprawdziłem i faktycznie, szpulka posiada wycięcia i nie da się jej zablokować w pozycji innej niż właściwa. Jakoś nie zwróciłem na to uwagi, bo do tej pory zawsze skręcałem na minimum (film 135).mrek pisze: Nie wiem jaki masz koreks ale chyba każdy daje się ustawić skokowo na szerokość filmu. Źle się nie ustawią.
Dzięki Taharii za propozycję, ale jak film ma taką szerokość jak papier ochronny to już sobie poradzę z materiałem ćwiczebnym :).
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- morotegari
- -#