Czy ta klisza jest wywoływana zbyt długo?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

mtomi
-#
Kontakt:

Czy ta klisza jest wywoływana zbyt długo?

Post autor: mtomi »

Załączam trzy skany z negatywu prosto ze skanera (po autokorekcie poziomów). Skany wyglądają na zbyt kontrastowe. Docelowo by wydobyć szczegóły z cieni musiałem przesuwać suwaki krzywych poziomu w kierunku czerni i obniżać kontrast. Czy tak wywołana klisza jest efektem zbyt długiego wywoływania (Ilford Pan 400 + Hydrofen W17 1+1, czas 9:30, mieszanie 10 sekund na początku każdej minuty, namaczanie wstępne wodą 30 sekund, przerywanie wodą z octem, płukanie 10-15 minut).
To dopiero moja druga klisza. Pierwsza (Agfa APX 100 z Hydrofenu) wyszła prawidłowo.
Załączniki
img_dis_025.jpg
img_dis_028.jpg
img_dis_035.jpg
Awatar użytkownika
wosk
-#
Kontakt:

Post autor: wosk »

Tak na szybko: czas wołania nie wydaje się by odbiegał od standardu, chyba, że nie zachowałeś temperatury i była wyższa od 20 st.C.
Co do kontrastu - zauważ, że sceny same w sobie są kontrastowe (pod światło, ciemne drzewa i pomniki oraz śnieg), czy robiłeś standardową korektę naświetlania dla scen pod światło (+1,5 / +2 działki przesłony)? Bo o ile szczegóły na śniegu na 1. klatce są dobrze widoczne (ekspozycja na światła), to brak szczegółów w cieniach może wynikać po prostu z niedoświetlenia...
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Post autor: rayman »

Cześć.

Światło skanera samo w sobie nie jest zbyt kontrastowe (jest rozproszone przez mleczną szybkę lampy), więc jeżeli nawet skany wychodzą zbyt twarde, to prawdopodobnie coś w tym jest.

Możliwe, że odrobinę przesadziłeś z wywoływaniem. W Hydrofenie mieszam tak samo, czas jaki mam zapisany w notatkach to 7.5-8min

Byłoby o wiele prościej, gdybyś pokazał negatyw.
A niech mnie TSS pokąsa!
mtomi
-#
Kontakt:

Dziękuję za odpowiedzi. Nie ukrywam, że dopiero raczkuję z fotografią analogową, a w czerno bieli to dopiero druga klisza, więc niewątpliwie dopiero się uczę i wszelkie uwagi są dla mnie bezcenne :-)
Temperatura wynosiła 20 st.C., pilnowałem tego.
Jako, że dopiero się uczę to nie zastosowałem +1.5/+2 robiąc foty pod światło (zwyczajnie o tym nie wiedziałem, jestem "dzieckiem cyfry" a tam takie rzeczy robią funkcje typu dynamic lightning itp...). Większość zdjęć robię na pomiarze matrycowym. Następnym razem zastosuję się do powyższej uwagi.
Jeśli chodzi o "pokazanie negatywu" to rozumiem, że lepiej byłoby przesłać skan z negatywu bez "odwracania" i innej obróbki prosto ze skanera, czy tak?
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Post autor: ModusOperandi »

To, że jesteś dzieckiem cyfry nic nie zmienia. Światłomierz tak samo interpretuje daną scenę i w niektórych przypadkach tak samo źle.
Prosta zasada - białe na białym jasnym itp oszukujemy światłomierz na +
Czarne na czarnym oszukujemy na -

Po to masz w cyfrówce przycisk kompensacji ekspozycji...
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
mtomi
-#
Kontakt:

W aparacie cyfrowym, z którego korzystałem była funkcja dynamic lighting, czy jakoś tak, która w zależności od ustawień "wyciągała" cienie i działała na tyle dobrze, że nigdy nie miałem problemów z nieprawidłową ekspozycją "trudnych" scen. Niemniej jednak wiem o czym piszesz i zacznę tę zasadę stosować :-)
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

Długość wywołania wpływa na kontrast a Ty pokazujesz skany po autokorekcie poziomów?
Widzę że światła nie zgubiły szczegółów. Po mojemu po prostu źle naświetliłeś albo spodziewasz się cudów ;-)
mtomi
-#
Kontakt:

Po powrocie do domu zeskanuję jeszcze raz parę klatek i podrzucę materiał prosto ze skanera, bez żadnych korekt. Jeśli chodzi o naświetlanie to w większości klatek stosowałem pomiar matrycowy. Podobnie naświetlałem poprzednią kliszę czarno białą (tam może nie było tak trudno jak w tym przypadku - zdjęcia pod słońce, mocne kontrasty itp) i tam po wywołaniu byłem zadowolony. Dlatego też pytam i szukam odpowiedzi co ew. poprawić. I mam już dwa punkty zaczepienia - naświetlanie i podejrzenie zbyt długiego wołania. Chciałbym to jakoś rozstrzygnąć, by nauczyć się czegoś nowego na błędach.
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Post autor: rayman »

Chodziło mi o zdjęcie negtywu pod światło, ale z tego co widzę po wypowiedziach, coś chyba jednak wrzuciłeś. Niestety nie widzę, bo forum mi szwankuje i temat wyświetla się w jakiś dziwny sposób ;)

Jeżeli mogę coś poradzić - spróbuj zacząć przygodę z wywoływaniem od niższego kontrastu (np. rozcieńczając wywoływacz). Łatwiej mieć wtedy szczegóły na wejściu i ew. sobie ten kontrast potem podnieść wedle uznania, niż mieć kontrastowy materiał na wejściu i kombinować potem z wyciąganiem :)
A niech mnie TSS pokąsa!
Awatar użytkownika
Mirosław
-#
Kontakt:

Post autor: Mirosław »

Zima i cmentarz....skąd znam ten temat? ;-)
Uzależniony od fotociemni .
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

jak pisali przedmówcy, pokaż nam negatyw zeskanowany liniowo jako pozytyw. najlepiej zeskanowany tak, żeby było widać podłoże.

ps. tez lubicie poczytać poematy księdza Baki?
http://poema.pl/publikacja/101104-naboz ... scijanskie
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
oski44
-#

Re: Czy ta klisza jest wywoływana zbyt długo?

Post autor: oski44 »

mtomi pisze:Ilford Pan 400 + Hydrofen W17 1+1, czas 9:30, mieszanie 10 sekund na początku każdej minuty

Hmm.... Mieszanie 10 sekund na początku każdej minuty - też tak robię. 400 Pan Ilforda wołałem również w 1+1, ale przez 8:45, 9:00, bez namaczania wstępnego. Efekty b.db.
Nikon N8008s (F-801s) + Tamron 80-210 + Asferyczny Tamron 28-80
Zenit 12xp + Helios 44-m4, Helios 44-m2, Industar 50-2
Kolor - Fujifilm, Rossman
Slajd - Fujifilm
B&W - Ilford
mtomi
-#
Kontakt:

Podsyłam skany negatywu prosto ze skanera do wglądu i oceny (w poście nr 1 opisane parametry wywoływania i pytanie, czy negatyw jest przewołany - duży kontrast).
Załączniki
img_neg_001.tif
(14.12 MiB) Pobrany 61 razy
img_neg_005.tif
(13.34 MiB) Pobrany 59 razy
img_neg_006.tif
(13.34 MiB) Pobrany 64 razy
img_neg_008.tif
(13.29 MiB) Pobrany 107 razy
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Wg mnie nie jest przewołany. Znaczy można by wywoływać o pół min krócej. Ale nie jest to bezwzględnie konieczne.
Załączniki
ostatni.tif
ostatni.tif (1.56 MiB) Przejrzano 929 razy
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

również uważam, że film jest w porządku.

ja zdjęcia odwracam w gimpie przy użyciu narzędzia "krzywe". dzięki temu mogę sobie ustawić taki kontrast, jaki mi pasuje.

Obrazek
próbkuję pipetką maskę lub inne miejsce, które ma być czarne na zdjęciu.

Obrazek
teraz pipetkuję światła -- najjaśniejsze miejsce na zdjęciu.

Obrazek
maska/cienie

Obrazek
światła

punkty można ustawić inne, można wygiąć krzywą, co tylko się żywnie podoba.

pozdrawiam
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
ODPOWIEDZ