Witam!
Ponieważ to mój pierwszy post, chciałbym się przywitać.
Kompletując sprzęt ciemniowy znalazłem u znajomego chemię widoczną na zdjęciu poniżej:
Chciałem się zapytać czy to się jeszcze do czegoś nada? Ewentualnie, z racji wieku tej chemii, czy używać jej zgodnie z instrukcją czy zmieniać coś w proporcjach?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 19 lut 2012, 16:02 przez Bosiu, łącznie zmieniany 1 raz.
Bosiu pisze:Witam!
Ponieważ to mój pierwszy post, chciałbym się przywitać.
Kompletując sprzęt ciemniowy znalazłem u znajomego chemię widoczną na zdjęciu poniżej: Obrazek
Chciałem się zapytać czy to się jeszcze do czegoś nada? Ewentualnie, z racji wieku tej chemii, czy używać jej zgodnie z instrukcją czy zmieniać coś w proporcjach?
Pozdrawiam
Witamy.
Fotonal możesz oddać do utylizacji. Jako świrzy był do bani.
U1 i W14 roztwórz (rozpuść), zgodnie z instrukcją. Jeżeli utrwalacz będzie śmierdział zgniłymi jajami lub będzie mętny, to też nadaje się tylko do utylizacji. W14 powinien być ok. Jeżeli po rozpuszczeniu będzie miał lekko słomkowy kolor i będzie klarowny to na 100% jest dobry. A71 to też wywoływacz pozytywowy, jak W14 i przydatność jego mierzy się dokładnie tak samo jak tego pierwszego.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Rowniez mialem stare W14 (i W17) po terminie. Wywolalem na nich swoje pierwsze ciemniowe zdjecia. Wszystko ladnie, trzyma czern i biel, kontrasty, szarosci - daje dobre rezultaty. Rozrobiony W14 mozna trzymac i uzywac do 2-3 miesiecy w idealnych warunkach (tj. ciemno, chlodno, szczelnie i brak powietrza w butelce/pojemniku). Jesli dluzej to odbitki traca kontrast i piekna, gleboka czern.
Wiec W14 Fenal mozna smialo konsumowac (oby nie doustnie)
Bardzo dziękuję za wszystkie informacje!
W internecie udało mi się znaleźć info że ORWO A71 to wywoływacz do materiałów graficznych i do normalnego wołania trzeba dodatkowo go rozcieńczyć do 7,5l.
Myślę że pójdzie na bazar do oddania dla chętnego ponieważ nie mam zbytnio gdzie trzymać takiej ilości rozrobionej chemii a W-14 dostałem 5 paczuszek każda na 2,5l co jest dla mnie wygodniejsze.
Fenal to bardzo fajny wywoływacz. Będziesz miał z niego pociechę. Ale uwaga, są tacy co go nie lubią za spory kontrast. Nie da się na niektórych wielogradacyjnych papierach (Tetenal Vario Baryt), uzyskać gradacji 00 i 05. Od 1 w górę. A to czasem może być problem. Pod niego lepiej wywoływać negatywy miękko, co z kolei wymaga dokładnego naświetlania, nie możesz sobie pozwolić na niedoświetlenie. Powerjet Dwa, trzy miesiące dla W14 to bułka z masłem. Nawet ciemobrunatny potrafi działać stabilnie. A koniec swego żywota oznajmnia bardzo wyraźnie. Od razu widać, że wyczerpał się reduktor. Prawie przestaje działać.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"