Stereotyp wynikając z przewołania, o które bardzo łatwo w energicznym wywoływaczu, Jeżeli czas obróbki jest w okolicach 5 min, to bardzo łatwo przewołać, a on z natury dobrze ciągnie czułość. Jeżeli ktoś Fotopana FF naświetlał na 18 DIN, a w nominalnym czasie film uzyskiwał 20 DIN, to mamy wzrost kontrastu.
Hydrofen - receptura?
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Hydrofen - receptura?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Hydrofen - receptura?
w normie podany jest przepis na wywoływacz wzorcowy, bez Calgonu (masa torebki B jest mniejsza o 0,13 g, niż suma wszystkich składników, pomniejszona masę torebki A, czyli masę hydrochinonu i fenidonu), a związane jest to z tym, że roztwór wzorcowy wykonuje się doraźnie,z wykorzystaniem wody destylowanej, więc zmiękczacz nie jest potrzebny.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Hydrofen - receptura?
ciekawe spostrzeżenia. aczkolwiek,jak używałem Hydrofenu kupnego, to pamiętam, że kontrast miałem wyższy niż wołając w ID-11. poza tym charakterystyka dość zbliżona do ID-68, choć nie pamiętam, jak to było z ziarnem, a wtedy powiększałem anaretem s, także tego.BW pisze:a i owszem - i to wg receptury chyba z tej samej książki (ale bez calgonu). A moje wnioski z porównania do id68?
- ziarno jakby mniejsze (i chyba mniej ostre)
- działa dość miękko (co jest sprzeczne ze stereotypem z lat 80, że pierwsze filmy w świeżym wywoływaczu były zbyt kontrastowe)
- czasy wywoływania nieco krótsze niż z microphenu (nie podaję porównania czasu do ID68 gdyż nieco kombinowałem z proporcją boraksu i kwasu borowego - co wydłużyło czas wywoływania)
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."