Szeroki kąt do małego obrazka - jaki?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Szeroki kąt do małego obrazka - jaki?
Witajcie
Jestem po niezbyt przyjemnych doświadczeniach z Crestarem 28/2.8, jedzie do mnie właśnie Montgomery Ward 28/2.8 (Cosina + rebranding), ale nie wykluczam, że będę szukał dalej, bo docelowo potrzebowałbym 20mm. Co polecalibyście? Cena dobrze, gdyby nie osiągnęła pułapu SR-71 :) Wiem, nie da się dobrze i tanio, dlatego pytam o sprawdzone, powiedzmy, półśrodki. Mir? Może Sigma? Mocowanie M42 lub PK.
Jestem po niezbyt przyjemnych doświadczeniach z Crestarem 28/2.8, jedzie do mnie właśnie Montgomery Ward 28/2.8 (Cosina + rebranding), ale nie wykluczam, że będę szukał dalej, bo docelowo potrzebowałbym 20mm. Co polecalibyście? Cena dobrze, gdyby nie osiągnęła pułapu SR-71 :) Wiem, nie da się dobrze i tanio, dlatego pytam o sprawdzone, powiedzmy, półśrodki. Mir? Może Sigma? Mocowanie M42 lub PK.
-
- -#
- Kontakt:
-
- -#
- Kontakt:
Zdecydowanie godnym polecenia jest Vivitar robiony przez Komine (SN 22xxxxx) 2.5/28, do dostania na ebay juz od $25 plus S/H, ponizej 28 jest kilka obiektywow godnych polecenia ale juz w cenach przekraczajacych $100. Fajnym obiektywem jest SMC 2.8/28. Bardzo dobry jest Tamron SP 3.5/17 AD2 model 51B z wewnetrznymi filtrami - obiektyw specjalnie dedykowany dla fotografii czarno bialej. Pozniejsza wersja 151B (bez filtrow) nie jest juz taka dobra. Tutaj koniecznoscia sa oryginalne adaptery. Pojawia sie tu i owdzie opinia o slabej jakosci Flektogona zarowno 2.8/20 jak i 4/20 ale to w wiekszosci wypadkow albo rozjustowane kopie albo ich posiadacze nie maja odpowiednich adapterow do PK. Kolekcjonowalem obiektywy i przez moje rece przeszla ich spora ilosc, a poniewaz mialem K10D wiec i takumary i takze obiektywy zeissa, ktore oceniam wyzej od takumara. Jezeli chodzi o niemieckie obiektywy to radze zawsze szukac starsze wersje, jednopowlokowe z jednym wyjatkiem Flektogon 2.8/20. Bardzo dobre sa pojawiajace sie z rzadka na ebay starocie typu Lantar, Aetna, Yashinon, Accura (mocowanie YS) i w tym wypadku nalezy sprawdzac czy to sa obiektywy na T2 czy M42 i czy maja preselekcje przyslony. Ruska optyke na szerokim kacie uwazam za przecietna. Jest jeszcze jeden obiektyw niemiecki Enna 4/24, plastikowy, wygladajacy jak shit ale bylem naprawde zaskoczony jakoscia.
źle to ująłem - fotografować będę, a wyniki zadecydują o tym, czy z Montgomerym się zaprzyjaźnię
ew. podepnę go raz do 40D na próbę
ale nie będę marnował filmu na to by sprawdzić sam obiektyw, najwyżej jakiś kadr pójdzie do kosza przez szkło - robiąc dla siebie mogę sobie na takie coś pozwolić, choć oczywiście szkoda
ew. podepnę go raz do 40D na próbę
ale nie będę marnował filmu na to by sprawdzić sam obiektyw, najwyżej jakiś kadr pójdzie do kosza przez szkło - robiąc dla siebie mogę sobie na takie coś pozwolić, choć oczywiście szkoda
-
- -#
- Kontakt:
Potwierdzam, mam go i na prawdę nie ma się do czego przyczepić, no może poza średnicą filtra - 67mm...trumil9 pisze:Vivitar robiony przez Komine (SN 22xxxxx) 2.5/28
Ciekawym obiektywem jest też 3.5/17 produkowany przez Tokinę, Vivitar i pewnie jeszcze kogoś. Widziałem je z mocowaniem Nikon i Canon Fd.
ten wiszący obecnie na allegro? http://www.allegro.pl/item907741573_viv ... _f2_5.html
nie ma niestety numerów
nie ma niestety numerów
Tak, właśnie taki. Cena jednak trochę przesadzona...xneon pisze:ten wiszący obecnie na allegro? http://www.allegro.pl/item907741573_viv ... _f2_5.html
nie ma niestety numerów