Co jest nie tak

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Wooojtas
-#

Co jest nie tak

Post autor: Wooojtas »

Witam! Mam, taki dziwny problem, gdy fotografuje na materiałach kolorowych niektóre klatki wyglądają w ten sposób jakby były zaświetlone. Pojawiają się na nich czerwone artefakty lub całe części klatki są czerwone. Mam dwa średniaki Yashice Mat124 G i Psixa, na materiałach bw żadnych refleksów nie ma, czy to lab coś kopie czy ja coś robię nie tak. Wrzucam dwa przykłady.
Załączniki
08700002.jpg
13340002.jpg
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

To są na pewno zaświetlenia. Na których klatkach one występują? Przypadkowych, początkowych, czy końcowych?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Wooojtas
-#

Post autor: Wooojtas »

Na ogół na początkowych klatkach 1wszej, 2giej, bądź 3ciej...
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Jeśli negatywy cz-b obrabiasz sam i takich efektów nie ma, to wniosek jest jeden: lab. Nie wiem jak w labach wywołują format średni, ale muszą film oddzielić od papieru. Jeśli robią to ręcznie, to tu tkwi przyczyna. Jakbyś był bardzo zdeterminowany i miał jeden film na stracenie, to mógłbyś im dać go do wywołania bez naświetlania w aparacie. Byłby dowód niepodważalny, bo inaczej będą winę za zaświetlenie zrzucać na klienta.
Lux mea lex
Joan
-#

Post autor: Joan »

Wooojtas pisze:Na ogół na początkowych klatkach 1wszej, 2giej, bądź 3ciej...
to coś nie gra, bo film szeroki w labie zakładany jest od ostatniej klatki (nie zwija się do początku jak małoobrazkowy)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Joan, nie koniecznie od końca.
Wooojtas. Wypadałoby dopytać. Gdzie jest przyklejony numerek, na początku?
Jeżeli tak, to mają w labie nieszczelną kasetkę pośrednią. W ogóle jak dostajesz film to ma on kawałek zaświetlony? W labach często tak się robi. Przekłada film do kasetki pośredniej, a naklejka z nr jest na początku. Na początku dla tego, żeby ją przyklejać w miejscu gdzie normalnie jest taśma mocująca film do papieru. Dzięki temu naklejka nie niszczy zdjęcia, które mogło by wylądować przy samym końcu. Jeżeli używają kasetki, to 1cm filmu na początku powinien być całkowicie zaświetlony i na tym kawałku powinien być numerek.
technik dobrze prawi. Też bym obstawiał lab i tak samo zrobił aby im to udowodnić.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
Mirosław
-#
Kontakt:

Post autor: Mirosław »

Jest taki moment że film musi być wciągnięty do,, film labu,, i jeśli laborant zrobi to niedokładnie to jest taki efekt,też miałem to samo używam Mamiyi 645 na swioch b&w żadnych naświetleń nie pożądanych a na barwnym filmie miałem
takie niespodzianki (zielone plamy na negatywie) czyli na pozytywie czerwone
a jak oddawałem do labu mały obrazek to było ok.
Teraz sam wołam filmy barwne też pieprze usługi labu.
Uzależniony od fotociemni .
ODPOWIEDZ