ODPOWIEDNIKI przysłona/rozmycie dla FORMATÓW
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
ODPOWIEDNIKI przysłona/rozmycie dla FORMATÓW
Jak można okreslić/przeliczyć - porównując do szkieł z małego obrazka - jakie podobne rozmycie da obiektyw od średniego (czy dużego formatu), np. 105mm f/4.5 od 6x9? Inaczej mówiąc jaki to będzie odpowiednik przysłony w małym obrazku (bo ogniskowa to ok. 45mm)?
wszystko obliczysz sobie tutaj:
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
ja wyliczyłem że teoretycznie odpowiednikiem głębi ostrości z obiektywu 105/4.5 dla 6x9 przy 1m, dla małego będzie obiektyw o paramentach 50/0.95 przy ostrzeniu z 1m;)
ale i tak nie spodziewaj się że łatwo uzyskasz identyczne rozmycie na małym tak jak na średnim , bo to zależy przede wszystkim od danego obiektywu, nawet przy małym obrazku porównując dwa różne szkła 50/1.4 dostaniesz całkiem inną plastykę...
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
ja wyliczyłem że teoretycznie odpowiednikiem głębi ostrości z obiektywu 105/4.5 dla 6x9 przy 1m, dla małego będzie obiektyw o paramentach 50/0.95 przy ostrzeniu z 1m;)
ale i tak nie spodziewaj się że łatwo uzyskasz identyczne rozmycie na małym tak jak na średnim , bo to zależy przede wszystkim od danego obiektywu, nawet przy małym obrazku porównując dwa różne szkła 50/1.4 dostaniesz całkiem inną plastykę...
Chyba musisz mi to łopatologicznie wyjaśnić krok po kroku co muszę ustawić w kalkulatorze i do jakich liczb/wartości to odnosić aby uzyskać porównanie, bo szczerze mówiąc nie wiem.
Powiedzmy, że najpierw ustawiam format 6x9, obiektyw 105mm, przysłona f/4.5 i odległość 5m. Po prawej pojawiają się pewne liczbowe dane. Zapisuję. Potem ustawiam format 35mm (bo to bliższy odpowiednik 105mm), przysłonę np. f/2,8 i tę samą odległość 5m. Pojawiają się liczby. Jak je porównuję? Gdzie jest odpowiednik?
Powiedzmy, że najpierw ustawiam format 6x9, obiektyw 105mm, przysłona f/4.5 i odległość 5m. Po prawej pojawiają się pewne liczbowe dane. Zapisuję. Potem ustawiam format 35mm (bo to bliższy odpowiednik 105mm), przysłonę np. f/2,8 i tę samą odległość 5m. Pojawiają się liczby. Jak je porównuję? Gdzie jest odpowiednik?
renes pisze:Chyba musisz mi to łopatologicznie wyjaśnić krok po kroku co muszę ustawić w kalkulatorze i do jakich liczb/wartości to odnosić aby uzyskać porównanie, bo szczerze mówiąc nie wiem.
robię dokładnie jak opisałeś z tym że po ustawieniu formatu 35 ustawiam tą samą odległość ostrzenia co przy 105, czyli w tym przypadku 5m i porównując roziętość głębi ostrości dobieram przysłonę. W tym przypadku wyszło mi że "podobną" głębię ostrości, dla formatu 6x9 szkła 105/4,5, przy ustawieniu punku ostrości na 5 metrach, dla formatu 35mm przy tej samej odległości ostrzenia, ma obiektyw który jest trochę jaśniejszy od 35/1.2 ;))
czyli jeśniejszy niż np. coś takiego:
http://www.cameraquest.com/voigt3512.htm
Ja zawsze podchodziłem do tego problemu licząc fizyczną przysłonę. Czyli dzieląc ogniskową przez maksymalną przysłonę.
Np. 150mm f/5.6 na 4x5" ~ 75mm f/2.8 na 120 ~ 50 mm f/1.8 na 35mm - wszystkie o zbliżonym polu widzenia.
Stosując tę metodologię 105/4.5 ma rozmycie bliższe 35mm f/1.5
Ale nie wiem czy takie liczenie ekwiwalentu jest naprawdę właściwe. Do celów orientacyjnych zawsze mi się mniej więcej zgadzała (doświadczenie z 4/3, 35mm - głównie jasnych szkieł f/1.4 i zoomów f/2.8),
Samo pole widzenia można przeliczać między różnymi formatami na różne sposoby. Np. biorąc dłuższy/krótszy bok, przekątna, etc. - to już zależy w jakim układzie najczęściej drukujesz zdjęcia. Ale to pewno wiesz sam. :)
Warto zwrócić uwagę że obiektywy w większych formatach działają nieco inaczej niże te dla choćby SLR-ów. Te pierwsze zwykle nie są tak mocno korygowane, a więc generalnie dysponują znacznie przyjemniejszym dla oka rysowaniem.
Np. 150mm f/5.6 na 4x5" ~ 75mm f/2.8 na 120 ~ 50 mm f/1.8 na 35mm - wszystkie o zbliżonym polu widzenia.
Stosując tę metodologię 105/4.5 ma rozmycie bliższe 35mm f/1.5
Ale nie wiem czy takie liczenie ekwiwalentu jest naprawdę właściwe. Do celów orientacyjnych zawsze mi się mniej więcej zgadzała (doświadczenie z 4/3, 35mm - głównie jasnych szkieł f/1.4 i zoomów f/2.8),
Samo pole widzenia można przeliczać między różnymi formatami na różne sposoby. Np. biorąc dłuższy/krótszy bok, przekątna, etc. - to już zależy w jakim układzie najczęściej drukujesz zdjęcia. Ale to pewno wiesz sam. :)
Warto zwrócić uwagę że obiektywy w większych formatach działają nieco inaczej niże te dla choćby SLR-ów. Te pierwsze zwykle nie są tak mocno korygowane, a więc generalnie dysponują znacznie przyjemniejszym dla oka rysowaniem.