Witam!
Przed paroma dniami przygarnąłem Mamiyę RB67. Po wystrzelaniu kilku rolek zauważyłem pewien problem - po naciągnięciu filmu czasami zdarza się, iż nie znika czerwony kwadracik na liczniku (tzw. "film-advance warning"), przez co nie mogę wyzwolić migawki. Pozostaje wówczas naciągnąć kolejną klatkę, wówczas czerwony kwadrat znika (ale jestem jedną klatkę z rolki w plecy).
Problem występuje losowo - na pierwszej rolce nie wystąpił ani razu, na drugiej straciłem jedną klatkę, dziś rano - aż cztery klatki :(
Czy problem tkwi w sprzęcie (kaseta?) czy też ja robię coś źle?
Z góry dzięki za pomoc :)
Mamiya RB67 - problem
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Re: Mamiya RB67 - problem
Znacznik na kasecie zwykłej RB67 nie blokuje niczego. To tylko informacja, że ta klatka jest już naświetlona. Zdejmij kasetę i zwróć uwagę, że podczas wyzwalania migawki z korpusu RB wysuwa się na chwilę szpilka, której zadaniem jest przenieść mechanicznie "informację" do kasety aby wyzwolić czerwony znacznik na liczniku.pedro pisze:Witam!
Przed paroma dniami przygarnąłem Mamiyę RB67. Po wystrzelaniu kilku rolek zauważyłem pewien problem - po naciągnięciu filmu czasami zdarza się, iż nie znika czerwony kwadracik na liczniku (tzw. "film-advance warning"), przez co nie mogę wyzwolić migawki. Pozostaje wówczas naciągnąć kolejną klatkę, wówczas czerwony kwadrat znika (ale jestem jedną klatkę z rolki w plecy).
Problem występuje losowo - na pierwszej rolce nie wystąpił ani razu, na drugiej straciłem jedną klatkę, dziś rano - aż cztery klatki :(
Czy problem tkwi w sprzęcie (kaseta?) czy też ja robię coś źle?
Z góry dzięki za pomoc :)
W mojej RB znacznik jest leniwy i juz nawet nie zostaje. Wyrobiłem sobie nawyk naciągania po każdej strzelonej klatce.
Nie wiem jak jest to rozwiązane w Pro SD.
Jeszcze tylko przypomnę, że instrukcja zaleca zwalnianie migawki w odkręconym obiektywie, który nie ma być używany.
Tak samo rób z korpusem: zwalniaj lustro i migawkę gdy aparat wędruje do szuflady, a będziecie żyli długo i szczęśliwie.
Dodałem w PDF część instrukcji mówiącą o tym, że obiektyw przed założeniem na korpus należy ręcznie napiąć.
Na końcu drugiej strony jest informacja o sposobie zwalniania migawki w obiektywie.
- Załączniki
-
- Mamiya_RB_ProSD_str_12-13.pdf
- Instrukcja Mamiya_RB_proSD
- (202.64 KiB) Pobrany 364 razy
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko