Digitalizacja

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

photoatelier
-#
Posty: 27
Rejestracja: 31 mar 2018, 18:32

Digitalizacja

Post autor: photoatelier »

Witam serdecznie..daje tu, bo widze ze najwięcej wątków o skanerach, choć fajnie by było jakby to w ogóle był osobny dział..
Dzisiaj spędziłem trochę czasu na przefotografowywaniu negatywów (tak, wiem..powiększalnik, baryt itp, sam wołałbym to ale ekonomicznie aktualnie nie bardzo).. decha i kolumna po opemusie, panel led, na to plexi mleczna, ramka z lomography na film 120, nikon , szkło macro.. no i szereg problemów.. wiem ze wszystko ma wpływ na końcowy efekt..
i w tym miejscu prośba o wymianę doświadczeń właśnie..
- moje "skany" wyszły nie bardzo i na to nie bardzo złożyło sie prawdopodobnie raz, dobór wyw.-film, następnie jakość podświetlenia, jakość obiektywu, moze sposobu focenia także..(fociłem na uwięzi z podgladem w C1), jak radzić sobie z doborem mocy podswietlenia itp;
planuje zakup panela LED ale z reg. temp (przyda się do koloru i diapów),
- kto ma z tym jakiekjolwiek dośw, może jakieś urzadzenia samoróbki, pomysły itd.. bo mimo wszystko wydaje sie to proste ale uważam , ze jednak nie.. to tylko film 120, a co z kliszami 4x5 i wiekszymi ? ludziska fotografują kawałkami i składają w PS..uff, to tak na szybko :mrgreen:
aka
-#
Posty: 3647
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Digitalizacja

Post autor: aka »

photoatelier pisze: 29 lis 2021, 21:14 planuje zakup panela LED ale z reg. temp
Są takie?
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 8379
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Digitalizacja

Post autor: J.A. »

aka, pewnie chodzi o to jarmarczne RGB.
No z regulacją temperatury barwowej mają one niewiele wspólnego.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
aka
-#
Posty: 3647
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Digitalizacja

Post autor: aka »

J.A. pisze: 29 lis 2021, 21:35 aka, pewnie chodzi o to jarmarczne RGB.
No z regulacją temperatury barwowej mają one niewiele wspólnego.
Ale panele? Żarówki to i owszem widziałem na all...
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 8379
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Digitalizacja

Post autor: J.A. »

Panele chyba też mi gdzieś mignęły.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
aka
-#
Posty: 3647
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Digitalizacja

Post autor: aka »

J.A. pisze: 29 lis 2021, 21:39 Panele chyba też mi gdzieś mignęły.
Ja mam z tej firmy: https://ledex.pl/produkt/light-box-copi ... 6500k-12v/ Do cz-b 6500K jest ok, do przefotografowywania koloru też nie problem bo i tak obróbka jakaś być musi. Mnie takie fotografowanie nijak nie leży, ale są entuzjaści tej techniki...
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 8379
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Digitalizacja

Post autor: J.A. »

I taki biały 6500K panel zupełnie wystarczy. Gdyby była potrzebna regulacja temperatury barwowej, to w skanerach by była. Może nie wszystkich, ale tych top na pewno.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
oKuba
-#
Posty: 1179
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

Digitalizacja

Post autor: oKuba »

aka pisze: 29 lis 2021, 21:38Ale panele?
Oczywiscie, ze sa i to od dawna. Naturalnie te za pare euro to zaden profesjonalny sprzet ale uzywam do przegladania negatywow na szybko
Adams
-#
Posty: 770
Rejestracja: 12 mar 2007, 15:28
Lokalizacja: Poznań
Płeć:

Digitalizacja

Post autor: Adams »

Ja mój panel używam do porównania skanu ze slajdem , więc raczej preferuje stabilny sprzęt. Mój ma 5 500 K.
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
photoatelier
-#
Posty: 27
Rejestracja: 31 mar 2018, 18:32

Digitalizacja

Post autor: photoatelier »

J.A. nie kumam tego cynizmu..uwazasz ze obecnie ledy nie pozwalaja na reg. temp barwowej? wiesz, mozna fotografować lampa za 10k jak i za 7 stówek, zrobisz takie samo foto, czyż nie?
zladygin
-# mod
Posty: 1278
Rejestracja: 02 gru 2014, 16:59
Lokalizacja: Zakopane/Jordanów/
Płeć:
Kontakt:

Digitalizacja

Post autor: zladygin »

photoatelier pisze: 30 lis 2021, 10:03 J.A. nie kumam tego cynizmu..uwazasz ze obecnie ledy nie pozwalaja na reg. temp barwowej? wiesz, mozna fotografować lampa za 10k jak i za 7 stówek, zrobisz takie samo foto, czyż nie?
Ale te po 10k po coś są i ktoś kupuje.
Zrozumiałem, że piszesz o negatywach czarno-białych. Tu barwa podświetlenia nie ma większego znaczenia, podobnie jak sama podświetlarka - byle uzyskać równomierne oświetlenie na powierzchni negatywu. Przy fotografowaniu negatywów należy zwrócić uwagę na to, by negatyw nie leżał bezpośrednio na rozpraszaczu światła. U mnie odległość to ok 2 cm. Chodzi o to, aby artefakty rozpraszacza (niewidoczne dla oka nierówności szkła, plexi) były sporo poza głębia ostrości. Też używam ramkę z lomography na film 120, nikona d300 , szkło tamrona macro 90 mm, uzyskując bardzo dobre rezultaty. Zrobiłem wiele tysięcy reprodukcji negatywów.
Przysłona 22, czas ustawiam ręcznie. Używam albo nikonowskiego, starego Camera Control Pro 2, albo digiCamControl - wtedy mam podgląd na komputerze.
Sporo negatywów digitalizowałem też sprzętem wyższej klasy - lampa błyskowa broncolor, aparat mamiya z matrycą średnioformatową. Nie ma co ukrywać - niebo a ziemia.

edit: Zapis oczywiście w RAW. Obróbki cyfrowej nie da się uniknąć, choć przy poprawnym negatywie wystarczy wyrównanie poziomów. Zdarza się jednak konieczność zrobienia osobnych zdjęć na światła i na cienie i złożenie tego w HDR.
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 8379
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Digitalizacja

Post autor: J.A. »

photoatelier pisze: 30 lis 2021, 10:03 J.A. nie kumam tego cynizmu..uwazasz ze obecnie ledy nie pozwalaja na reg. temp barwowej? wiesz, mozna fotografować lampa za 10k jak i za 7 stówek, zrobisz takie samo foto, czyż nie?
oczywiście że nie pozwalają na regulację temperatury barwowej.
Poza tym to o czym piszesz tym bardziej się nie nadają do omawianego celu, bo nie takie jest ich przeznaczenie.
Do reprodukcji/digitalizacji obrazu analogowego używa się stabilnych, a nie regulowanych źródeł światła. A korekty wykonuje już w procesie postprodukcji.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
photoatelier
-#
Posty: 27
Rejestracja: 31 mar 2018, 18:32

Digitalizacja

Post autor: photoatelier »

Ty znowu swoje, stabilnych żródeł..Twoim zdaniem co to jest..wszyscy uzywaja tego co dostepne na rynku, w sensie popularnych żródeł światła.. oczywiscie że trudniej zreprodukowac diap niż BW, ale skoro mam możliwosc regulacji jakie światło wychodzi, to metodą prób i błędów dostanę to czego chcę, czyż nie?
aka
-#
Posty: 3647
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Digitalizacja

Post autor: aka »

photoatelier pisze: 30 lis 2021, 13:11 wszyscy uzywaja tego co dostepne na rynku, w sensie popularnych żródeł światła
No nie wszyscy, niektórzy używają tego, co zapewnia poprawne warunki przeglądania/reprodukcji.
zladygin
-# mod
Posty: 1278
Rejestracja: 02 gru 2014, 16:59
Lokalizacja: Zakopane/Jordanów/
Płeć:
Kontakt:

Digitalizacja

Post autor: zladygin »

photoatelier pisze: 30 lis 2021, 13:11 Ty znowu swoje, stabilnych żródeł..Twoim zdaniem co to jest..wszyscy uzywaja tego co dostepne na rynku, w sensie popularnych żródeł światła.. oczywiscie że trudniej zreprodukowac diap niż BW, ale skoro mam możliwosc regulacji jakie światło wychodzi, to metodą prób i błędów dostanę to czego chcę, czyż nie?
photoatelier, zadałeś pytanie, dostałeś odpowiedź od ludzi, którzy zajmują się tym zawodowo i mają doświadczenie. Można założyć, że są to odpowiedzi kompetentne i wyznaczają wysoki poziom efektów. Oczywiście, że metodą prób i błędów otrzymasz wyniki. Czy będą Ciebie satysfakcjonowały - sam ocenisz.
ODPOWIEDZ