Tanie filmy czarno-białe

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

ArturN
-#

Tanie filmy czarno-białe

Post autor: ArturN »

Rozpaczam nad tragicznie wysokimi cenami filmów - ok. 10zł/film 36 klatek. Można to jakoś ztanić?
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

film ze szpilu, ale dochodzi ładowarka, szpilki, to tez da sie obejsc, albo rollei srednio po 8 zł mozna na allegro kupic, ale nie kazdemu odpowiada
ArturN
-#

Rollei dobre filmy robi ;) Ale od 10 złotych... te "promocyjne" to zawsze mi się jakieś wadliwe trafiają.
Jeśli chodzi o filmy ze szpuli, to jak to ładować (odpada ładowarka - za dużo wydatków już mam!)
zaphod
-#
Kontakt:

Post autor: zaphod »

ArturN pisze:Jeśli chodzi o filmy ze szpuli, to jak to ładować
Po ciemku :mrgreen: Trochę treningu i się nauczysz. A z tańszych niż Rollei to chyba zostaje tylko Lucky, ale nie wiem co to jest warte. Mnie sama nazwa odstrasza. Ja już oduczyłem się oszczędzania na filmach, bo na dłuższą metę się to nie opłaca.
F100 + C33 + 45D + AF10 Super
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Post autor: figureliusz »

Polypan :) jak się więcej kupi to poniżej 2/rolkę wychodzi, więc jest na czym się uczyć :mrgreen: (ale to specyficzny materiał, jak czytałem - nie próbowałem)
Awatar użytkownika
viper1986
-#
Kontakt:

Post autor: viper1986 »

Lucky 100SHD miałem: wołałem w hydrofenie 1+0 przez 3,5min/20st. Szczerze: jestem pod wielkim wrażeniem tego filmu. Warto spróbować. Uwaga: negatyw jest bardzo cienki, podatny na uszkodzenia mechaniczne.
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

A ja polecam polypan.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
Awatar użytkownika
viper1986
-#
Kontakt:

Post autor: viper1986 »

Policzmy:

Acros 100 36klatek - 17,80zł, Efke 100/36 - 11,90
koszt jednej klatki to około 0,50gr w przypadku Acrosa, 0,33gr w przypadku Efkę.
Jakość negatywu: nie mi oceniać, ale bardzo lubię Acrosa. O Efke słyszałem wiele dobrego.

Jeśli kupimy np. Lucky to koszt klatki spadnie o połowę, a jakość (ewentualna utrata zdjęcia na którym nam zależy) stanie się loterią.

Teraz to ty pomyśl czy warto tak naprawdę oszczędzać, a może lepiej oszczędniej obchodzić się ze spustem migawki.
Marek Marecki
-#

Post autor: Marek Marecki »

Tak jak już koledzy wyżej pisali - na samym materiale nie warto oszczędzać, dobrze jest używać sprawdzonych rzeczy, a eksperymentować wtedy, gdy dane kadry nie są dla nas bardzo ważne.

Oszczędzać warto jedynie na takich rzeczach jak większe zamówienia, wyprzedaże, czy kupowanie na miejscu aby nie płacić niepotrzebnie za wysyłkę.
sp
-#

Post autor: sp »

Te tanie filmy nie mają najczęściej warstwy przeciwodblaskowej, po pewnym czasie zaczyna być to irytujące..
Polypan jest najgorszym z nich, bo miewa skazy na emulsji (czarne kropki). Nie warto oszczędzać moim zdaniem.
ArturN
-#

Ale warto szukać dobrych materiałów po niższych cenach, co też czynię ;)
Leszeg
-#
Kontakt:

Post autor: Leszeg »

Filmy były drogie kiedyś - porównaj np. cenę paliwa (czasami na plener trzeba też dojechać) i cenę filmu 10 lat temu i obecnie. Ceny filmów nie wzrosły , a wręcz staniały. Co do innych cen ...

http://www.fotograf-sklep.pl/product_in ... ucts_id=18
ArturN
-#

Opis APXa wygląda kusząco. Ale - czy tak jest w rzeczywistości? Aktualnie używam Rolleia Retro 100, jak Agfa w porównaniu? Czym wołać (teraz robię RHSem)?
rybka
-#

Post autor: rybka »

Witam. Mnie tez zaraza dopadla i skusilem sie na 10 rolek Legacy pro 400 . Na razie , po wywolaniu razem z Neopanem 400 - to samo ( w microphe'nie ) , ale nie ufny jestem i posprawdzam jeszcze troche ... . Generalnie wyglada to na Neopan pod inna marka i oficjalnie robia to na Stany . Cena w UK : 1,9 funciaka za rolke 35 mm . Niestety nie ma sredniakow ... Pozdrawiam . ( jest jeszcze Legacy pro 100 - za 1,7 F )
Awatar użytkownika
miasto.mania
-#
Kontakt:

Post autor: miasto.mania »

ArturN pisze:Opis APXa wygląda kusząco. Ale - czy tak jest w rzeczywistości? Aktualnie używam Rolleia Retro 100, jak Agfa w porównaniu? Czym wołać (teraz robię RHSem)?
apx to jest klasyka. rollei retro to praktycznie to samo, po rozpadzie agfy rollei zaczął konfekcjonować pozostałe w fabryce negatywy pod swoją nazwą. z czego bardziej polecam apxa, bo rollei po wyszuszeniu ma twarde podłoże, co nie jest specjalnie fajne.
ODPOWIEDZ