aka pisze: ↑16 maja 2023, 22:14
J.A. pisze: ↑16 maja 2023, 22:01Nie ma to sensu,
Ciekawość. Jak patrzę na kręcący się w procesorze koreks to brakuje mi wyobraźni - jak osiągnąć stabilizację temperatury podczas całego procesu? Z mojego doświadczenia - koreks w temperaturze pokojowej, zalany wodą o temperaturze 38.5C, umieszczony w kąpieli wodnej 38C i po 3 minutach temperatura wody wewnątrz koreksu <37C. Zadziwiająco duży spadek jak na ogrzanie puszki, szpuli i filmu.
Specjalnie dla Ciebie. Przy okazji
EE2, chciałeś widzieć jaki jest poziom wody w płaszczu.
Zaprojektowałem i wydrukowałem specjalne dno do przedłużki Jobo 1530. Dzięki temu w dławiku mogłem zainstalować czujnik temperatury i mierzyć ją w czasie rzeczywistym. Niestety nie mam rejestratora temperatury z odpowiednią dokładnością pomiaru, więc musisz mi uwierzyć na słowo, choć poparte kilkoma fotografiami i filmami.
Założenia testu.
Przeprowadzić pełny proces wysokotemperaturowy i obserwować zmiany temperatury w czasie jego trwania. Na tapet poszedł C-41 bo krótszy. Oczywiście bez filmów i prawdziwej chemii (aż tak rozrzutny nie jestem), ale ze szpulami i pełną symulacją kolejnych kąpieli i płukań między nimi. Real time bez żadnych modyfikacji czasu. Także realna objętość płynów, żeby zachować realną bezwładność cieplną. Jeżeli rotacyjnie w puszce 1520 potrzeba 240 ml, a na przedłużce piszą, że należy dla niej uwzględnić 330 ml, to przyjąłem, że 110 jest na film, a 20 jako stała objętość lejka. Wlewałem 350 ml. Patent wygląda jak na załączonych zdjęciach.
Praca urządzenia
https://youtu.be/V7RJa0C9aJg
Szybkość przyrostu temperatury po założeniu koreksu do procesora
https://youtu.be/B9NlXOE7CK8
Wnioski są jednoznaczne. Procesor bardzo szybko dogrzewa koreks do zadanej temperatury, 5 min wystarcza z okładem na ogrzanie koreksu i jego zawartości. Sam się zdziwiłem jak zobaczyłem w jakim tempie rośnie temperatura wewnątrz koreksu.
A teraz najważniejsze.
Przez cały proces temperatura na tym termometrze nie zmieniła się więcej niż o 0,2 °C.
Jakby ktoś miał dobrej klasy rejestrator temperatury, najlepiej z dwiema czujkami, to chętnie pożyczę, by zrobić prawdziwy test. Wtedy każdy będzie sobie mógł zobaczyć na wykresie jak to ładnie działa.