Stara chemia

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Pikusław
-#
Kontakt:

Stara chemia

Post autor: Pikusław »

Dostałem od teścia trochę prochów jak na poniższych zdjęciach. Ich ważność upłynęła odpowiednio: W-23: 20 luty 1981, W-1: 3 listopad 1981. Nie wiem jak stare jest Orwo A-49, na opakowaniach jest wytłoczone 010815C. Nie wiem też co to są te prochy w niepodpisanych woreczkach (krystaliczne, już trochę zbrylone). Teść nie pamięta. Jedynie datować można to coś na początek lat '80. Może ktoś pamięta/wie co to? Czy te wywojki przydadzą się jeszcze do czegoś czy lepiej dać se siana?
Załączniki
_DSC7952.jpg
_DSC7953.jpg
_DSC7954.jpg
_DSC7955.jpg
Magazynuję wiedzę i filmy
ramzes1702
-#
Kontakt:

Post autor: ramzes1702 »

Proszkowa chemia jest ogólnie trwała o ile ie miała jakichś wpadek, np zamoczenie. Na twoim miejscu na pewno sprawdziłbym wywojki pozytywowe, można zawsze rozrobić i kawałek papieru poświecić na test. Jak dział to ok i używać, jak nie to wylać. Chemie do negatywów też można przetestować ale tu chyba będzie ciężej z trafnym określeniem stanu.
Co do niepodpisanej chemii- ja bym strzelał w utrwalacz (tiosiarczan jakiś), który jest trwała, ale to zbrylenie może sugerować niezdatność do "spożycia". Tu oczywiście tylko gdybam, ale też można zrobić prosty test: rozpuścić trochę kryształków w niewielkiej ilości wody i zanurzyć w tym kawałek filmu.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

A-49 na 0,6l roztworu roboczego, bardzo fajny wywoływacz. Po roztworzeeniu powinien być słabiutko malinowy i krystaliczny.
Nie opisane to jak wyzej. Na 99% U1 na 1litr do papierów lub 0,75 litra do filmów. Tak Bydgoszcz na początku lat 80-tych go konfekcjonowła.
To zbrylenie jest żółtawe? Albo w całym proszu wśród kryształów przypominających cukier jest żólty proszek? Jeśli tak to do wywalenia. Nie da sie go roztworzyć - choć warto sprawdzić czy mam rację - będzie mętny i będzie śmierdział zgniłymi jajami.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Post autor: rayman »

J.A. pisze:To zbrylenie jest żółtawe? Albo w całym proszu wśród kryształów przypominających cukier jest żólty proszek? Jeśli tak to do wywalenia
Miałem tiosiarczan w podobnym stanie, z zestawu w którym się znajdował (Fotoncolor) można było wywnioskować że termin ważności upłynął w 1981. Po rozpuszczeniu działał, wystarczyło dłużej potrzymać w nim negatyw ;)

(Testowałem na skrawku filmu)
A niech mnie TSS pokąsa!
Awatar użytkownika
Pikusław
-#
Kontakt:

U1? Znaczy się utrwalacz to jest?
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

rayman pisze:Miałem tiosiarczan w podobnym stanie, z zestawu w którym się znajdował (Fotoncolor) można było wywnioskować że termin ważności upłynął w 1981. Po rozpuszczeniu działał,
Sam tiosiarczan, a taki jest w zestawie do obróbki materiałów barwnych, jest bardziej trwały niż z kwaśnym siarczynem sodu używanym jako "zakwaskka" do materiałów cz-b.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Pikusław pisze:U1? Znaczy się utrwalacz to jest?
Tak. Utrwalacz. Jak pisałem, jeżeli po roztworzeniu będzie klarowny - jak woda - to jest ok. Jak będzie mętnawy, a tym bardziej będzie śmierdział, to do wylania.
Awatar użytkownika
technik219
-#

czasami zaraz po rozpuszczeniu może być mleczny, ale w ciągu kilku minut sklaruje się. To mikroskopijne bąbelki powietrza - zaczyna się klarować od dna stopniowo do góry. Nie wylewaj więc od razu, tylko trochę odczekaj. Jak się nie sklaruje w ciągu 5 minut od całkowitego rozpuszczenia to do wylania. W skrajnym przypadku zepsucia na powierzchni może pływać żółty osad i śmierdzi.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
Pikusław
-#
Kontakt:

A jaka jest wydajność U-1?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

1m2 papieru, albo 10 filmów.
Tak było zawsze w ulotce. A ktoś się przejmuje tym co jest napisane w ulotce nt. wydajności utrwalacza?
Awatar użytkownika
Pikusław
-#
Kontakt:

Ja się przejmuję. Tylko że ulotki nie mam.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Pikusław pisze:Ja się przejmuję. Tylko że ulotki nie mam.
Utrwalacz, zwłaszcza do filmów jest prostym roztworem, którego wydajność - skuteczność łatwo zweryfikować.
W świeżym robimy pomiar czasu jaki jest potrzebny do całkowitego wyklarowania kawałka filmu. Notujemy ten czas. Utrwalacz uznajemy za zużyty, gdy czas ten dla takiego samego kawałka filmu ulega podwojeniu.
Awatar użytkownika
Pikusław
-#
Kontakt:

O, kolejna fajna rzecz warta zapamiętania :D Dzięki. Jeszcze jedno: czy orwowski A-49 różnił się jakoś od dzisiejszych A-49? Innymi słowy - czy mogę się kierować instrukcjami wołania dla tego typu wywoływacza dostępnymi na digitaltruth.com?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Nie wiem czy się różni, ale nigdy nie udało mi się powtórzyć starych sposobów w nowych wywoływaczach. Więc zapewne sie różni. Mało tego. Różni się równiez od agfowskiego odpowiednika.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Pikusław pisze:czy orwowski A-49 różnił się jakoś od dzisiejszych A-49
Czymś tam na pewno się różni. ORWOskie A-49 po rozpuszczeniu były różowe, ale już A-49 firmowane przez Calbe było żółtawe, chociaż czasy zostały te same. Na pierwszy rzut zastosowałbym czasy z ORWO i potem ewentualnie lekko skorygowałbym. Podstawowa rzecz, to nie stosować czasów Atomalu Agfy i tym bardziej Atomalu FF do A-49, bo te wywoływacze są na pewno różne.
W ogóle wiele wywoływaczy o jednakowym składzie występuje pod różnymi nazwami: ORWO F-43, Final, Refinal, Refinal M, A-03....Niezły galimatias, prawda? Niektóre są takie same, niektóre zmodyfikowane.
Lux mea lex
ODPOWIEDZ