Rogonar 50mm a Magnifax 3

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Janis
-#

Rogonar 50mm a Magnifax 3

Post autor: Janis »

Witam. Mam problem i nie potrafię go rozwiązać, więc zwracam się z prośbą o pomoc.
Dziś przysłano mi Magnifaxa 3, a kilka miesięcy temu kupiłem obiektyw Rogonar 50mm 2.8. Sprawny, przesłony działają, skala przesłon się podświetla. (dodatkowo jest jakiś pierścień do korekcji chyba, ale nic nie pomaga)
Problem polega na tym, że o ile obiektyw pasuje gwintem do powiększalnika, o tyle nic więcej z nim nie mogę zrobić. Po prostu nie mogę złapać nim ostrości, skręcam maksymalnie meszek i nic, potrzebowałbym jeszcze 2 razy takiej długości. :( Czy ten obiektyw się nadaje do tego powiększalnika czy mogę o nim zapomnieć? Dostałem w komplecie anareta 105mm, ale do małego obrazka średnio pasuje, :(
pomocy, chciałem dziś się pobawić w ciemni, a nic chyba z tego nie wyjdzie...
Zdjęcia rogonara w porównaniu do anareta:
Obrazek
Obrazek

i jeszcze pytanie jedno: do czego służą te dwie dźwignie?
Obrazek
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

50tka ma byc zamocowana odwrotnie czyli wkrecona wglab miseczki a nie na zewnatrz. i wyciag miecha jest b. maly przy tej ogniskowej.
Janis
-#

Dziękuję za odpowiedź. Też tak próbowałem. Wtedy uzyskuję ostrość, ale miech jest na maksa ściśnięty. I uzyskam z tego małe powiększenia, o 20x30 czy więcej mogę z pewnością zapomnieć. Chyba że mimo wszystko robię coś źle i da się to rozwiązać?
dadan_mafak
-#
Kontakt:

i miseczka wchodzi wglab powiekszalnika?
moze inaczej...wkladasz najpierw miseczke w powiekszalnik wklesnieta strona do powiekszalnika. potem wkrecasz w nia obiektyw...musi dzialac.
kayaman
-#

Post autor: kayaman »

Jakby nie zadziałało to pokaż zdjęcie swojej miseczki i zdjęcia miecha. Może masz tu coś nie oryginalnego, jakieś przeróbki, jakiś składak.
dadan_mafak
-#
Kontakt:

tak powiino wygladac. miseczka do srodka i wtedy obiektyw
Załączniki
50mm
50mm
Janis
-#

Wchodzi, tak to wygląda (za jakość przepraszam, to nie czas na poważne kadry :) )

Obrazek

Obrazek
dadan_mafak
-#
Kontakt:

no to jest dobrze...
chyba, ze ten componon ma dosc daleko ognisko od mocowania...

rogonar a nie componon
Ostatnio zmieniony 16 lut 2011, 13:35 przez dadan_mafak, łącznie zmieniany 1 raz.
Janis
-#

dadan_mafak pisze:no to jest dobrze...
chyba, ze ten componon ma dosc daleko ognisko od mocowania...

rogonar a nie componon
ano ma, bynajmniej ma dalej niż anaret. maksymalnie uzyskam z tego 13x18. Dzięki
dadan_mafak
-#
Kontakt:

ten dodatkowy pierscien jest niepotrzebny, on sluzy tylko do mocowania obiektywow w plytkach bez gwintu. wyrzuc go jesli jest miedzy obiektywem a plytka to kolejne pare mm
Janis
-#

wyrzuciłem, nic więcej chyba w tej kwestii nie zdziałam, musiałbym obiektyw od wewnętrznej strony mieszka włożyć, wtedy działałby świetnie heh. W sumie to mógłbym, ale to już zupełna popelina, brak dojścia do przysłony itp.

dzięki za odpowiedź, a możecie mi powiedzieć do czego służą te dźwignie?
tu jest pięknie opisany, co prawda magnifax 4, ale karetka się nie różni tak bardzo.
Czy te elementy, które zaznaczyłem odpowiadają właśnie za zwolnienie blokady przesuwania filmu? Ach, krokus był łatwiejszy w obsłudze :)
dadan_mafak
-#
Kontakt:

nie, one ustalaja pozycje filmu. przesuniete na dol sa dla malego obrazka a na gorre dla sredniego formatu
Cypis
-#

Post autor: Cypis »

Mam Rogonar-S 50mm 2.8 i do uzyskania np. powiększenia 20x30 z małego obrazka muszę ustawić ok. 50mm pomiędzy płaszczyzną filmu a gwintem mocowania obiektywu.
Dla 40x27 - jakieś 6mm mniej. Powiększalnik Dunco II-66 SW.
ODPOWIEDZ