pytanie o matówkę !

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
alphamale
-#
Kontakt:

pytanie o matówkę !

Post autor: alphamale »

Witam, zauważyłem taki problem:

Przy ostrzeniu i zrównywaniu obrazu w klinie obraz w pozostałym obrazie jest nieco mnie ostry niż jak bym ustawiał nie zwracając uwagi na klin.

Natomiast jak ostrzę na rastrze lub innej części matówki, obraz w "klinie" jest lekko rozczłąkowany....

Co jest nie tak ?

czemu bardziej ufać?
zaphod
-#
Kontakt:

Post autor: zaphod »

alphamale pisze:rozczłąkowany....
Błagam :shock:
A jeśli chodzi o meritum to chyba musisz po prostu przetestować i zrobić próbne klatki na obu ustawieniach. Na odległość nikt ci raczej nie powie gdzie masz ustawioną ostrość.
F100 + C33 + 45D + AF10 Super
ramzes1702
-#
Kontakt:

Post autor: ramzes1702 »

Oczywiście najlepszym i zapewne jedynym na 100% pewnym potwierdzeniem będzie test na filmie. Osobiście bym jednak zaczął od prostszego i szybszego, tj. ustawić na obiektyw np. na nieskończoność i popatrzeć na coś odległego. I teraz czy klin będzie "spójny" czy matówka ostra...

zaphod pisze:
alphamale pisze:rozczłąkowany....
Błagam :shock:
A jeśli chodzi o meritum to chyba musisz po prostu przetestować i zrobić próbne klatki na obu ustawieniach. Na odległość nikt ci raczej nie powie gdzie masz ustawioną ostrość.
hmm jak dobrze kadr ustawić to i klinem mozna kogoś trochę "rozczłonkować" :lol:
Raffpsix
-#

Post autor: Raffpsix »

A przez co patrzysz? Bo jeśli przez lupkę w kominku to mnie się też tak czasem dziwnie widzi. Ale zauważyłem, że to chyba przez zniekształcenia soczewki lupki. Klin wydaje się być pewniejszy ;-)
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

pytanie
masz starą zwykła matówkę?
jak tak, to aparat na statyw, ustaw ostrosc za pomocą lupki na zwyklej matówce, wymien ją na tą z klinem i mikrorastrem.

w zasadzie nie do konca wiem jak działa klin i mikroraster, znaczy wiem jak to wyglada, ale zasada dzialania tego jest mi obca, byc moze jest jakis bład konstrukcyjny? ale to by kwalifikowało wszystkie matówki wykonane na tej samej formie do kasacji, jesli są to odlewy z wtryskarek a nie np szlifowane slepaki
Awatar użytkownika
alphamale
-#
Kontakt:

patrze przez pryzmat
Awatar użytkownika
alphamale
-#
Kontakt:

ok problem rozwiązany wystarczyło mocno dokręcić śrubki mocujące