Pyrocat-HD

Ciemnia fotograficzna - Podzielcie się receptami wywoływaczy i efektami ich użycia z różnymi negatywami - mile widziane skany ;)

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

photoatelier
-#

Pyrocat-HD

Post autor: photoatelier »

tak, jutro nowa chemia, w sensie zamiawiam.. musi kurna wyjsc ;)
aka
-#

Pyrocat-HD

Post autor: aka »

photoatelier pisze: 07 kwie 2024, 20:48 musi kurna wyjsc
Oczywiście, nie odpuszczamy :-)
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Pyrocat-HD

Post autor: rbit9n »

photoatelier pisze: 07 kwie 2024, 16:03 p.s. chemia z aktynu
ja się nie znam, ale już kilka osób przejechało się na chemii z Aktynu, nawet kolega, który ma manufakturę inkaustów kiedyś mi odradzał ten sklep.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
LD
-#

Pyrocat-HD

Post autor: LD »

rbit9n pisze: 08 kwie 2024, 09:46
photoatelier pisze: 07 kwie 2024, 16:03 p.s. chemia z aktynu
ja się nie znam, ale już kilka osób przejechało się na chemii z Aktynu, nawet kolega, który ma manufakturę inkaustów kiedyś mi odradzał ten sklep.
Kupuję u nich od lat chemię i raz tylko miałem przypadek z Pyrocatem który zrobił się mleczny. Zadzwoniłem do nich i właściciel podszedł do tematu bardzo poważnie. Nie twierdził od razu że nie mam racji tylko sam zaproponował że przetestuje i sprawdzi odczynnik który wchodził w grę.
LD
-#

Pyrocat-HD

Post autor: LD »

aka pisze: 07 kwie 2024, 20:38
photoatelier pisze: 07 kwie 2024, 20:22 zrobilem jak ten gosc, 5.55 minuta https://www.youtube.com/watch?v=oVaxF3lQRsU&t=382s
On dał 0.4 g fenidonu na 200 ml roztworu. Swoją drogą jego pirokatechina nie jest zbyt czysta, powinna być co najwyżej lekko różowa i mieć zapach anyżu. Może będzie działać, ale roztwór z czystą pirokatechiną jest przezroczysty. Też miałem taki ciemny roztwór z pirokatechiną z Aktynu, działał, ale dla pewności zrobiłem roztwór A z czystą pirokatechiną.
Ja mam pirokatechinę z z Aktynu i Hadronu obie są w takiej samej postaci: płatki grubości ok 1mm w kolorze szarym taka jak na tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=oVaxF3lQRsU.
Z tego co wiem to pirokatechina, w zależności od producenta, może mieć inną postać i kolor. Obejrzyj film Analog Andy od 2:45 https://www.youtube.com/watch?v=TZr7HxgpYUg&t=209s. Jego pirokatechina ma inną postać niż moja a mimo to kolor roztworu jest taki sam jak mojego Pyrocata HD. .
aka
-#

Pyrocat-HD

Moja pirokatechina z dobrego źródła ma kolor jak na Analog Andy. Wg źródeł dostępnych w internecie np. wiki ma postać bezbarwnych kryształów. Zabarwienie pochodzi pewnie od wtrąceń innych substancji i być może zależy od procesu produkcyjnego.
Pisałem kiedyś w tym wątku:
aka pisze: 19 maja 2023, 15:32 Jeśli wszystkie składniki są jak nazwa wskazuje (mi się kiedyś zdarzyła pomyłka z pirosiarczynem) to któryś jest zanieczyszczony i obstawiałbym pirokatechinę. Z jakiego źródła ją masz? Ja miałem dziwny kolor z pirokatechiną z Aktynu. Niby wywoływacz działał, ale brązowawy kolor roztworu roboczego zniechęcał mnie na tyle, że poszukałem czystej pirokatechiny i mam krystalicznie czysty roztwór "A", a roboczy lekko zaróżowiony.
photoatelier
-#

Pyrocat-HD

juz wszystko raczej jasne, ze spieprzylem mieszanie no i sam glikol winny.. jutro dojedzie nowa chemia..a dzisiaj z "chemii aktynowej" zrobilem D23 ;)
photoatelier
-#

Pyrocat-HD

nowa chemia, dalej masakra..jak dlugo ma sie rozpuszczac fenidon w glikolu? mieszam 10 min i nie widze efektu..maly edit: po ok pol godz chyba ok..nie jest mega klarowny ale ok..chyba tak ma byc.. po dodaniu 20 ml baza nie zmienila sie mocno zauwazalnie, potem reszta skladnikow i jest calosc.. zobaczymy rano..wyszedl w miare klarowny, to chyba dobrze..? ;)

p.s. z tym fenidonem..za zimny glikol, zle mieszanie, czy ferelny fenidon?
aka
-#

Pyrocat-HD

photoatelier pisze: 10 kwie 2024, 15:44 z tym fenidonem..za zimny glikol, zle mieszanie, czy ferelny fenidon?
Tu są różne doświadczenia. Robiąc pyrocat dodawałem odmierzoną porcję fenidonu do gorącego roztworu (glikol+pirokatechina) czyli w temperaturze ok. 65C - rozpuścił się bez problemu. Podobnie z mieszaniem PC512 Borax - 0.5 g w 70-80 stopniowym roztworze glikolu i Vit C, albo FX 37 w 50C. Ja nigdy nie miałem kłopotu z rozpuszczeniem fenidonu wg instrukcji. Czytając donosy można przyjąć, że są jakieś czynniki utrudniające rozpuszczanie fenidonu tu i ówdzie się trafiające, ale w glikolu w temperaturze 65-80C nie powinno być kłopotu. Masz klarowny roztwór to naświetlaj i wywoływuj.
photoatelier
-#

Pyrocat-HD

:-)
photoatelier
-#

Pyrocat-HD

witam po dluzszej przerwie..i tak awaryjnie bo udalo mi sie starego lapka odpalic..w stacjonarnym widna padla, kolega mowi ze niech jeszcze wiecej aktualizacji windows wymysla i bedzie git..brak slów..a propos pyrocata..dzisiaj dwie pierwsze szitki w tym moim zrobionym..wygladaja chyba ok..maska lekko rozowawa..tak ma byc? aa, sorka, film hp5 i pyrocat 1:1:100
aka
-#

Pyrocat-HD

photoatelier pisze: 08 maja 2024, 18:30 maska lekko rozowawa..tak ma byc?
Tak. Maska jak kawa z mlekiem to po PMK ;-)
photoatelier
-#

Pyrocat-HD

:-)
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Pyrocat-HD

Post autor: rbit9n »

photoatelier pisze: 08 maja 2024, 18:30 w stacjonarnym widna padla
zatem pora przesiąść się na Linuxa. ja od kilku lat, bez żadnej reinstalacji używam Minta, bo jakoś się przyzwyczaiłem do Ubuntu. no, chyba że masz dużo programów pod Windę, to niestety, pod Linuchem jakieś bardziej specjalistyczne, nie są obsługiwane, chyba że odpalisz w wirtualnej maszynie.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
flonidan
-#

Pyrocat-HD

Post autor: flonidan »

Myślę ,że pirosiarczyn częściowo się rozłożył oddając S02 do atmosfery i przy zmieszaniu z pirokatechiną zrobił się ten osad .Ja z podręcznika ORWO mam taką uwagę zę jak pirokatechina po rozpuszczeniu jest mętna należy przepuścic roztwór przez filt bibułowy i roztwór jest pełnowartościowy-chyba wynika to z zanieczyszczeń pirokatechiny-moja pirokatechina jest szara a po rozpuszczeniu jest różowa i działa super .
jacek
ODPOWIEDZ