Witam.. Mam problem z Pentaconem Six TL...
Załadowałem film 120 z lewej strony rolka pełna z prawej zachaczyłem o pustą szpulę , nawinąłem tak jak nalezy do pozycji Start .. Zamknąłem klapkę i trzy naciągnięcia wajchą z wolnym jej opuszczeniem.. Wykonałem 12 klatek po czy juz była blokada, więc przewinąłem resztę filmu na prawa szpulę.. Czyli wszystko jak byc powinno... Wyciągnąłem szpulę, wywołałem i co... Pierwsza klatka ucięta, 2-4 brak zupełny.. kolejne co druga się pojawiła.. W rzędzie 6 zdjęć w tym jedna ucięta . Ostatnie wykonane zdjęcie było gdzieś w środku negatywu ... Pół filmu zapełnione zdjęciami a pół puste... Gdzieś tu jest problem.. Zakładam że coś z przesuwem filmu jest nie tak (słyszałem, że to dosyc powszechnie występujące w tych modelach.,...)
Szukam dobrego i nie koniecznie drogiego speca od Psix TL.
Bardzo lubię ten aparat, ale nie działa jak nalezy....
Problem z Pentacon Six TL
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Dobrze słyszałeś. Zawodny mechanizm przesuwania błony to wrodzona cecha Pentacona.wehikul_czasu pisze: ↑06 paź 2024, 21:53 ... Zakładam że coś z przesuwem filmu jest nie tak (słyszałem, że to dosyc powszechnie występujące w tych modelach.,...)
Dobrego ale drogiego byłbym w stanie Ci wskazać.Szukam dobrego i nie koniecznie drogiego speca od Psix TL.
Dobry i z przyjaznymi cenami jest krakowski serwis http://fotoserwis.krakow.pl/kontakt/, ale z ostatniej mojej rozmowy z właścicielem wynikało, że zaprzestają serwisowania aparatów analogowych. Mimo wszystko zadzwoń - może jednak przyjmą zlecenie naprawy Pentacona Sixa, z którym to modelem pewnie wielokrotnie się zmagali.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
- morotegari
- -#
Po pierwsze zrób test.
Załaduj aparat samą czarną papierową taśmą od filmu (nawiń na rolce). Włącz czas B. Zrób wszystkie 12 zdjęć, przy czym odrysuj ołówkiem/długopisem przez otwór obiektywu każdą klatkę.
W ten sposób sprawdzisz, czy z przesuwem jest wszystko OK.
Pentacon Six słabo utrzymuje odległości pomiędzy klatkami, mogą się nieco zmieniać, ale oczywiście nie mogą się nakładać ani rozjeżdżać o centymetry
Możesz mieć też uwaloną migawkę, ale powyższy test dużo powie.
Załaduj aparat samą czarną papierową taśmą od filmu (nawiń na rolce). Włącz czas B. Zrób wszystkie 12 zdjęć, przy czym odrysuj ołówkiem/długopisem przez otwór obiektywu każdą klatkę.
W ten sposób sprawdzisz, czy z przesuwem jest wszystko OK.
Pentacon Six słabo utrzymuje odległości pomiędzy klatkami, mogą się nieco zmieniać, ale oczywiście nie mogą się nakładać ani rozjeżdżać o centymetry
Możesz mieć też uwaloną migawkę, ale powyższy test dużo powie.
Aczkolwiek bez grubości filmu na zwoju to nie wyjdzie dokładnie tak samo. Ale do sprawdzenia regularności się nada.
wehikul_czasu, napisz na PW do kolegi EE2. Wiem, że Praktisixa ode mnie sam sobie ładnie wyregulował i przeserwisował. Może się podejmie.
Fan Pentax'a.
Nie wiem czy pomoże u Ciebie, ale u mnie taki sposób naciągania działa. Mam równe odstępy i 13 klatek.wehikul_czasu pisze: ↑06 paź 2024, 21:53 Witam.. Mam problem z Pentaconem Six TL...
Załadowałem film 120 z lewej strony rolka pełna z prawej zachaczyłem o pustą szpulę , nawinąłem tak jak nalezy do pozycji Start .. Zamknąłem klapkę i trzy naciągnięcia wajchą z wolnym jej opuszczeniem.. Wykonałem 12 klatek po czy juz była blokada, więc przewinąłem resztę filmu na prawa szpulę.. Czyli wszystko jak byc powinno... Wyciągnąłem szpulę, wywołałem i co... Pierwsza klatka ucięta, 2-4 brak zupełny.. kolejne co druga się pojawiła.. W rzędzie 6 zdjęć w tym jedna ucięta . Ostatnie wykonane zdjęcie było gdzieś w środku negatywu ... Pół filmu zapełnione zdjęciami a pół puste... Gdzieś tu jest problem.. Zakładam że coś z przesuwem filmu jest nie tak (słyszałem, że to dosyc powszechnie występujące w tych modelach.,...)
- Załączniki
-
- pentacon_six_nakladanie_klatek.pdf
- (69 KiB) Pobrany 45 razy
Napisz do użytkownika erjot771 na allegro z pytaniem czy się podejmie naprawy Twojego egzemplarza.
-
- -#
Co wiecie o serwisie w Warszawie ul. Grzybowska ?? Ktoś korzystał..?
-
- -#
Po załadowaniu filmu i ustawieniu pozycji start wykonujesz 3 pełne naciągi filmu az do pokazania cyfry 1 w okienku?LD pisze: ↑07 paź 2024, 08:02Nie wiem czy pomoże u Ciebie, ale u mnie taki sposób naciągania działa. Mam równe odstępy i 13 klatek.wehikul_czasu pisze: ↑06 paź 2024, 21:53 Witam.. Mam problem z Pentaconem Six TL...