Problem z Pentacon Six TL

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

wehikul_czasu
-#

Post autor: wehikul_czasu »

Witam.. Mam problem z Pentaconem Six TL...
Załadowałem film 120 z lewej strony rolka pełna z prawej zachaczyłem o pustą szpulę , nawinąłem tak jak nalezy do pozycji Start .. Zamknąłem klapkę i trzy naciągnięcia wajchą z wolnym jej opuszczeniem.. Wykonałem 12 klatek po czy juz była blokada, więc przewinąłem resztę filmu na prawa szpulę.. Czyli wszystko jak byc powinno... Wyciągnąłem szpulę, wywołałem i co... Pierwsza klatka ucięta, 2-4 brak zupełny.. kolejne co druga się pojawiła.. W rzędzie 6 zdjęć w tym jedna ucięta . Ostatnie wykonane zdjęcie było gdzieś w środku negatywu ... Pół filmu zapełnione zdjęciami a pół puste... Gdzieś tu jest problem.. Zakładam że coś z przesuwem filmu jest nie tak (słyszałem, że to dosyc powszechnie występujące w tych modelach.,...)

Szukam dobrego i nie koniecznie drogiego speca od Psix TL.
Bardzo lubię ten aparat, ale nie działa jak nalezy....
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

wehikul_czasu pisze: 06 paź 2024, 21:53 ... Zakładam że coś z przesuwem filmu jest nie tak (słyszałem, że to dosyc powszechnie występujące w tych modelach.,...)
Dobrze słyszałeś. Zawodny mechanizm przesuwania błony to wrodzona cecha Pentacona.
Dobrego ale drogiego byłbym w stanie Ci wskazać.
Dobry i z przyjaznymi cenami jest krakowski serwis http://fotoserwis.krakow.pl/kontakt/, ale z ostatniej mojej rozmowy z właścicielem wynikało, że zaprzestają serwisowania aparatów analogowych. Mimo wszystko zadzwoń - może jednak przyjmą zlecenie naprawy Pentacona Sixa, z którym to modelem pewnie wielokrotnie się zmagali.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Awatar użytkownika
morotegari
-#

Post autor: morotegari »

Po pierwsze zrób test.
Załaduj aparat samą czarną papierową taśmą od filmu (nawiń na rolce). Włącz czas B. Zrób wszystkie 12 zdjęć, przy czym odrysuj ołówkiem/długopisem przez otwór obiektywu każdą klatkę.
W ten sposób sprawdzisz, czy z przesuwem jest wszystko OK.
Pentacon Six słabo utrzymuje odległości pomiędzy klatkami, mogą się nieco zmieniać, ale oczywiście nie mogą się nakładać ani rozjeżdżać o centymetry :-D

Możesz mieć też uwaloną migawkę, ale powyższy test dużo powie.
PPaweł
-#

Post autor: PPaweł »

Aczkolwiek bez grubości filmu na zwoju to nie wyjdzie dokładnie tak samo. Ale do sprawdzenia regularności się nada.
Awatar użytkownika
powalos
-#

Post autor: powalos »

wehikul_czasu, napisz na PW do kolegi EE2. Wiem, że Praktisixa ode mnie sam sobie ładnie wyregulował i przeserwisował. Może się podejmie.
Fan Pentax'a.
LD
-#

Post autor: LD »

wehikul_czasu pisze: 06 paź 2024, 21:53 Witam.. Mam problem z Pentaconem Six TL...
Załadowałem film 120 z lewej strony rolka pełna z prawej zachaczyłem o pustą szpulę , nawinąłem tak jak nalezy do pozycji Start .. Zamknąłem klapkę i trzy naciągnięcia wajchą z wolnym jej opuszczeniem.. Wykonałem 12 klatek po czy juz była blokada, więc przewinąłem resztę filmu na prawa szpulę.. Czyli wszystko jak byc powinno... Wyciągnąłem szpulę, wywołałem i co... Pierwsza klatka ucięta, 2-4 brak zupełny.. kolejne co druga się pojawiła.. W rzędzie 6 zdjęć w tym jedna ucięta . Ostatnie wykonane zdjęcie było gdzieś w środku negatywu ... Pół filmu zapełnione zdjęciami a pół puste... Gdzieś tu jest problem.. Zakładam że coś z przesuwem filmu jest nie tak (słyszałem, że to dosyc powszechnie występujące w tych modelach.,...)

Nie wiem czy pomoże u Ciebie, ale u mnie taki sposób naciągania działa. Mam równe odstępy i 13 klatek.
Załączniki
pentacon_six_nakladanie_klatek.pdf
(69 KiB) Pobrany 45 razy
aka
-#

Post autor: aka »

wehikul_czasu pisze: 06 paź 2024, 21:53 Szukam dobrego i nie koniecznie drogiego speca od Psix TL.
Napisz do użytkownika erjot771 na allegro z pytaniem czy się podejmie naprawy Twojego egzemplarza.
wehikul_czasu
-#

Co wiecie o serwisie w Warszawie ul. Grzybowska ?? Ktoś korzystał..?
wehikul_czasu
-#

LD pisze: 07 paź 2024, 08:02
wehikul_czasu pisze: 06 paź 2024, 21:53 Witam.. Mam problem z Pentaconem Six TL...

Nie wiem czy pomoże u Ciebie, ale u mnie taki sposób naciągania działa. Mam równe odstępy i 13 klatek.
Po załadowaniu filmu i ustawieniu pozycji start wykonujesz 3 pełne naciągi filmu az do pokazania cyfry 1 w okienku?
ODPOWIEDZ