jac123 pisze:Abyśmy byli precyzyjni to ta głowica do cz-b ma większą możliwość regulacji.
Regulacji czego? Gęstości filtrów? Można sobie do szufladki dołożyć. Z głowicą kolorową nie znika używalność szufladki, więc ...
jac123 pisze:Oczywiście tą do koloru też można używać, ale tamta jest lepsza.
W czym lepsza? I o której głowicy do cz-b piszesz? Bo do Magnifaxa 3 na pewno nie było głowicy dedykowanej do fotografii cz-b na papierach o zmiennej gradacji. Była normalna czapa z szufladką na filtry i tyle.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
jac123 pisze:Abyśmy byli precyzyjni to ta głowica do cz-b ma większą możliwość regulacji.
Regulacji czego? Gęstości filtrów? Można sobie do szufladki dołożyć. Z głowicą kolorową nie znika używalność szufladki, więc ...
jac123 pisze:Oczywiście tą do koloru też można używać, ale tamta jest lepsza.
W czym lepsza? I o której głowicy do cz-b piszesz? Bo do Magnifaxa 3 na pewno nie było głowicy dedykowanej do fotografii cz-b na papierach o zmiennej gradacji. Była normalna czapa z szufladką na filtry i tyle.
Tu był wątek temu poświęcony. Wydaje mi się że do Magnifaxa 3a jest właśnie taka głowica. Kiedyś nawet ją kupiłem od Sławoja, ale było to już jakiś czas temu, więc mogę się mylić , ale postaram się upewnić. O przypomniało mi się nazywa się ona Meograde, jest do Opemusa 6 i do Magnifaxa 4, ale czy do 3 jest ...?
Jeszcze zacytuję Sławoja:
"MEOGRADE" kontrast od Nr 0 do Nr 5, ze zmianą skokową co ½ stopnia (ale brak Kontrastu Nr 00).
"COLOR 3" kontrast od Nr 00 do Nr 4½, z płynną zmianą (ale brak Kontrastu Nr 5).
Czyli na "MEOGRADE" nie uzyskasz super miękkich odbitek, natomiast na "COLOR 3" nie uzyskasz super twardych odbitek. W obydwu tych przypadkach są to skrajne położenia i bardzo rzadko stosowane.
maqsz pisze:A to glowice kolorowe Meopty nie maja mozliwosci swiecenia bialym swiatlem?
Oczywiście, że mają, tak jak każdego innego producenta.
jac123 pisze:Meograde, jest do Opemusa 6 i do Magnifaxa 4, ale czy do 3 jest ...?
No właśnie. Jest do O6 i M4, na pewno nie ma do M3. Dla tego wcześniej pisałem o O5 i M3. Nie wiem jak jest w M3a, więc o nim się nie wypowiadam. (pewnie tak jak w O5a, ale nie wiem).
jac123 pisze:Czyli na "MEOGRADE" nie uzyskasz super miękkich odbitek, natomiast na "COLOR 3" nie uzyskasz super twardych odbitek. W obydwu tych przypadkach są to skrajne położenia i bardzo rzadko stosowane.
Na LPLu 7700 i jemu podobnych jest jak na Color 3 Meopty. Tylko, że mając Magnifaxa 3, lub Opemusa 4 ciągle mamy szufladkę, do której możemy włożyć ten skrajny filtr.
Zalezy mi na wysokiej jakosci odbitkach (zdaje sobie sprawe z tego, ze poczatkowo takie nie beda, przez moj brak umiejetnosci). Nie musi to byc oczywiscie najwyzsza klasa, bo w koncu budzet mam bardzo przecietny, ale musi byc to jakosc wystarczajaca do artystycznej realizacji się.
Opemus 5/5a, opemus 3, magnifax 3a, magnifax 4 - kazdy z nich, z tylko jedna, kolorowa glowica na ktorej bede robic odbitki zarowno kolorowe, jak i bw. Czy kazdy z tych powiekszalnikow spelni moje oczekiwania?
jac123 pisze:Czyli na "MEOGRADE" nie uzyskasz super miękkich odbitek, natomiast na "COLOR 3" nie uzyskasz super twardych odbitek. W obydwu tych przypadkach są to skrajne położenia i bardzo rzadko stosowane.
Z wyjątkiem techniki rozdzielonych gradacji (split-grading), gdzie pracuje się tylko na skrajnych gradacjach.
J.A. pisze:...Tylko, że mając Magnifaxa 3, lub Opemusa 4 ciągle mamy szufladkę, do której możemy włożyć ten skrajny filtr.
A mając LPL (lub każdy inny sprzęt) montujemy prosty uchwyt i stosujemy filtry podobiektywowe z tym samym skutkiem (osobiście nie widzę różnicy w kontraście/ostrości odbitek wykonywanych z ich użyciem, choć kiedyś toczył się tu o to dość ostry spór )
wosk pisze:Z wyjątkiem techniki rozdzielonych gradacji (split-grading), gdzie pracuje się tylko na skrajnych gradacjach.
Nie udowodniono, że tą techniką uzyskuje się coś więcej niż przy użyciu standardowego dawkowania światła żółtego czy purpurowego. Teoretycznie też tego nie dowiedziono.
wosk pisze:A mając LPL (lub każdy inny sprzęt) montujemy prosty uchwyt i stosujemy filtry podobiektywowe z tym samym skutkiem (osobiście nie widzę różnicy w kontraście/ostrości odbitek wykonywanych z ich użyciem, choć kiedyś toczył się tu o to dość ostry spór )
Bo takiej różnicy nie ma. Ale filtr podobiektywowy to kolejny kłopot, a to się zakurzy, a to zarysuje. A kupując super obiektyw zaczynamy się zastanawić, czy owe filtry też są super
J.A. pisze:Nie udowodniono, że tą techniką uzyskuje się coś więcej niż przy użyciu standardowego dawkowania światła żółtego czy purpurowego. Teoretycznie też tego nie dowiedziono.
Dowiedziono wręcz, że standardową metodą efekty uzyskuje się takie same...
Tylko trzeba czasem, zrobić więcej prób dlatego split jest taki popularny
Bardzo dziękuję Kolegom za rozszerzenie wypowiedzi , ale nie chodziło mi o porównywanie czy udowadnianie wyższości żadnej z technik. Zwracam tylko uwagę, że skrajne gradacje są z powodzeniem i często wykorzystywane w nawiązaniu do postu Kol. jac123.
Tyle, że te skrajne gradacje, jeżeli już komuś są potrzebne. Bez trudu można uzyskać wkładając jeden filtr do szufladki Opemusa 5, czy Magnifaxa 4. I o tym cały czas piszę.
Zasugerowałem na początku, że te dwa modele dają rzadko spotykane połączenie głowicy filtracyjnej, powiększalnika kondensorowego i szufladki. Bez konieczności rezygnacji z którejkolwiek z tych pożądanych przez wielu cech.
A więc mamy w jednym powiększalniku
1. Kondensor - wyższa ostrość powiększeń
2. Głowicę barwną - multigrade i kolor
3. Szufladka na filtry - jakby komu było mało tego wyżej.
Tu już musi się wypowiedzieć ktoś kto używał i piątki i szóstki. Ja się przesiadłem z Magnifaxa 3 (kondensor), na LPLa 7700 (mieszacz) i powiem, że z zamiany jestem bardzo zadowolony, poza utratą kondensora. Ja osobiście gdybym miał znowu kupować meoptę, to wziąłbym właśnie M3 lub O5.