Zacytuje w tym momencie wcześniejsze Wasze wypowiedzi ponieważ doszliśmy do wspólnych ustaleń.
Kondensor czy mieszalnik ? Na czym robisz odbitki?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
No to 4x12 daje powiększenie 48x.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -#
"Ten sam negatyw...." Podstawowy błąd. Polecam lekturę jak powinien być wywołany negatyw pod kondensor a jak pod dyfuzor.krzychu128 pisze: ↑01 kwie 2023, 10:27Dla mnie te odbitki to TYLKO porównanie sprzętu.
Ten sam negatyw, ten sam obiektyw.
Odbitka z lewej zrobiona na kondensorze z filtrem ilforda 1/2
Odbitka z prawej zrobione na mieszaczu bez filtrów
Różnica nadal występuje- czyli mam różnicę między powiekszalnikami na poziomie 2 (lub więcej) stopni gradacji.
Jest ktoś w stanie odpowiedzieć czy tak ma być ? Taka różnica , nie piękność fotografii?
Odbitka o większej kontrastowości i z uwydatnionym ziarnem wydaje się ostrzejsza niż ta o mniejszym kontraście i ze zhomogenizowaną strukturą.krzychu128 pisze: ↑01 kwie 2023, 10:50 Kiedy biorę do ręki te dwie odbitki testowe zrobione wczoraj to ta z kondensora jest wyraźnie ostrzejsza. 24x30 oglądane z ręki.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
-
- -#
To żaden błąd. Ten sam negatyw - dwa powiekszalniki. Zrobiłem próbkę nie po to aby się Wam odbitka podobała tylko po to aby uchwycić różnice.
Kiedy chce kupić nowe auto, biorę z salonu na jazdę testową i daję w palnik na autostradzie to wcale nie oznacza ze będę tak jeździł na codzień. A najgłupsze co wtedy robi sprzedawca to tłumaczy przepisy ruchu drogowego.
Było, było... nie pomogło
Najpierw poczytaj, jak proponowałem, to zrozumiesz o czym piszę. A przykład, dosadnie, akurat do dupy. Amen.krzychu128 pisze: ↑01 kwie 2023, 14:17To żaden błąd. Ten sam negatyw - dwa powiekszalniki. Zrobiłem próbkę nie po to aby się Wam odbitka podobała tylko po to aby uchwycić różnice.
Kiedy chce kupić nowe auto, biorę z salonu na jazdę testową i daję w palnik na autostradzie to wcale nie oznacza ze będę tak jeździł na codzień. A najgłupsze co wtedy robi sprzedawca to tłumaczy przepisy ruchu drogowego.
-
- -#
Generalnie to temat się wyczerpuje ponieważ drogi po co założyłem ten wątek nam się rozjeżdżają. Co chciałem się dowiedzieć już się dowiedziałem.
Bardzo dziękuje za odpowiedzi i nakierowanie w kilku kwestiach.
Dla mnie projekt się zakończy jak przyjdzie oryginalna żarówka do LPL na która już czekam dłużej niż powinienem.
Wrzucę na koniec zdjęcia jak pouszczelniałem swojego LPL, może się komuś przyda, może nie.
Pozdrawiam
Bardzo dziękuje za odpowiedzi i nakierowanie w kilku kwestiach.
Dla mnie projekt się zakończy jak przyjdzie oryginalna żarówka do LPL na która już czekam dłużej niż powinienem.
Wrzucę na koniec zdjęcia jak pouszczelniałem swojego LPL, może się komuś przyda, może nie.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2023, 14:47 przez krzychu128, łącznie zmieniany 1 raz.
Problem w tym, że z tych porównań wysnuwasz błędne wnioskikrzychu128 pisze: ↑01 kwie 2023, 14:17 To żaden błąd. Ten sam negatyw - dwa powiekszalniki. Zrobiłem próbkę nie po to aby się Wam odbitka podobała tylko po to aby uchwycić różnice.
Nawiązując do Twoich motoryzacyjnych porównań - to tak jakbyś do samochodu z silnikiem benzynowym i wysokoprężnym nalał takie samo paliwo i potem uskarżał się, że jeden z nich nie jedzie.
_________________________________________________________________________________
Czekamy w napięciu. Mniejsza o technikalia, ważne żeby były piękne
krzychu128, Temat się już dawno wyczerpał, zanim zacząłeś robić swoje "testy".
Największy problem w tym, że ze źle przeprowadzonych testów wyciągasz złe wnioski i nie chcesz zrozumieć, że tak jest. To że ja nie lubię powiększeń wykonanych na mieszaczu, to że Tobie też nie odpowiadają, nie oznacza, że to kupa.
A ty z uporem maniaka próbujesz ludziom udowodnić, że jak do łóżka to tylko z blondynką.
Największy problem w tym, że ze źle przeprowadzonych testów wyciągasz złe wnioski i nie chcesz zrozumieć, że tak jest. To że ja nie lubię powiększeń wykonanych na mieszaczu, to że Tobie też nie odpowiadają, nie oznacza, że to kupa.
A ty z uporem maniaka próbujesz ludziom udowodnić, że jak do łóżka to tylko z blondynką.
-
- -#
Mam po prostu inne spojrzenie niż Wy. Poczytaj o klątwie wiedzy.
Nie chcę być złośliwy, ale klątwa wiedzy ciemniowej Ci jeszcze nie grozi.