Witajcie
Chciałbym zrobić aparat otworkowy z puszki po kawie na film 120. Zastanawiam się jak go umieszczać i czy dałoby się bez wybitnych umiejetnosci manualnych sprawić tam jakis prymitywny ale sprawny przesuw filmu.
Pomysł na otworek
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
- Kontakt:
-
- -#
- Kontakt:
Re: Pomysł na otworek
Olszi pisze:Witajcie
Chciałbym zrobić aparat otworkowy z puszki po kawie na film 120. Zastanawiam się jak go umieszczać i czy dałoby się bez wybitnych umiejetnosci manualnych sprawić tam jakis prymitywny ale sprawny przesuw filmu.
a nie byłoby prościej, wejść w posiadanie jakiegoś uszkodzonego aparatu na taki format negatywu? kiedyś nabyłem uszkodzonego Lubitiela i po demontażu obiektywu poczyniłem sobie fajnego otworkowca. niebagatelną zaletą takiego rozwiązania jest możliwość ustawienia kadru na matówce.
Jeden otworek zrobiłem z kartonu. Dużo zabawy przy tworzeniu, ale z trwałością gorzej. Zresztą otworek małoobrazkowy to słaba zabawa. Potem drugi zrobiłem z ebonitowej Agfy Clack lub Click. Są różne wersje, 6x6 i 6x9. Wyjęcie obiektywu jest banalne, można zachować migawkę, jest gniazdo statywowe... Kosztuje to grosze...
Do puszki chyba lepsze byłby błony 6x9 i więcej. Fajnie z krzywiznami blachy to zadziała.
Pozdrawiam!
Do puszki chyba lepsze byłby błony 6x9 i więcej. Fajnie z krzywiznami blachy to zadziała.
Pozdrawiam!