Pomysł na otworek

Fotografia alternatywna - Czyli coś innego niż wszyscy ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Vito Corleone
-#
Kontakt:

Pomysł na otworek

Post autor: Vito Corleone »

Witajcie

Chciałbym zrobić aparat otworkowy z puszki po kawie na film 120. Zastanawiam się jak go umieszczać i czy dałoby się bez wybitnych umiejetnosci manualnych sprawić tam jakis prymitywny ale sprawny przesuw filmu.
tol2di
-#

Post autor: tol2di »

Tutaj masz zdjęcie mojego aparatu, przesuw filmu wykonałem najprościej jak się dało.
michalkruk
-#
Kontakt:

Post autor: michalkruk »

Z tymi dekielkami z dziórką to najprostrzy pomysł sam kiedys taki kiedyś zrobłem :) Nawet tak można otworkową cyfre zrobic ;)
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Re: Pomysł na otworek

Post autor: nord »

Olszi pisze:Witajcie

Chciałbym zrobić aparat otworkowy z puszki po kawie na film 120. Zastanawiam się jak go umieszczać i czy dałoby się bez wybitnych umiejetnosci manualnych sprawić tam jakis prymitywny ale sprawny przesuw filmu.

a nie byłoby prościej, wejść w posiadanie jakiegoś uszkodzonego aparatu na taki format negatywu? kiedyś nabyłem uszkodzonego Lubitiela i po demontażu obiektywu poczyniłem sobie fajnego otworkowca. niebagatelną zaletą takiego rozwiązania jest możliwość ustawienia kadru na matówce.
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Jeden otworek zrobiłem z kartonu. Dużo zabawy przy tworzeniu, ale z trwałością gorzej. Zresztą otworek małoobrazkowy to słaba zabawa. Potem drugi zrobiłem z ebonitowej Agfy Clack lub Click. Są różne wersje, 6x6 i 6x9. Wyjęcie obiektywu jest banalne, można zachować migawkę, jest gniazdo statywowe... Kosztuje to grosze...
Do puszki chyba lepsze byłby błony 6x9 i więcej. Fajnie z krzywiznami blachy to zadziała.

Pozdrawiam!
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Awatar użytkownika
outi
-#
Kontakt:

Post autor: outi »

Ja swój otworek zrobiłem z pudełka po jakimś smartfonie (miał takie fajne zamykanie na magnesik) i wkładałem mały obrazek, przy czym zdjęcia miały szerokość 80mm i naświetlałem też perforację :D
ODPOWIEDZ