płukanie papierów - jak to robią pro?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

Moja jest wyższa o 10-15 cm od papierów, które w niej płuczę.

Zresztą - zerknij na linka od ostrego to nie jest mój wykoncepowany patent do opatentowania, tylko zerżnięty z zagramanicznych rozwiązań bo za drogie są...
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

taharii pisze:Moja jest wyższa o 10-15 cm od papierów, które w niej płuczę.

Zresztą - zerknij na linka od ostrego to nie jest mój wykoncepowany patent do opatentowania, tylko zerżnięty z zagramanicznych rozwiązań bo za drogie są...
W linkiu do adoramy, jest jedna opinia z 2007. A zamieszczonego zdjęcia nic nie wynika, bo to nawet nie zdjęcie, tylko coś w stylu rendera 3D
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

Do filmów ale zasada się nie zmienia

https://www.youtube.com/watch?v=rmV_SWjtR0Y

Jak widzisz, żadnych zaworów, owszem nie można kranu odkręcić jak się chce ale tak jak działa, ale to jest dość szeroki zakres tolerancji.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Nie mam powodu podważać ten film, choć nie wszystko w nim jest takie czarno na białym.
To się nie zgadza z fizyką. To nie ma prawa tak działać. Ale to już nie Twoje zmartwienie, bo Ty pokazałeś to czego oczekiwałem. Teraz ja powinienem czymś konkretnym poprzeć swoje zdanie.
sejmajnejm
-#

Post autor: sejmajnejm »

czy szeroki zakres tolerancji to nie wiem. Goście w instrukcji podają, że rura musi napełnić się w 30 sek. Nie ma możliwości regulacji szybkości. Cykl trwa minutę, wiec wpływ jest taki sam jak wypływ. A facet na filmie reguluje kran, bo zbyt szybko wypełniał baniak. Nie widzę rozbieżności między teorią i praktyką ;)
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

JA, to jednak działa. Ta płuczka, której zdjęcia zalinkowałem ma otwory odpływowe przy dnie. I wielokrotnie się zdarzało, że przy pewnym ustawieniu prędkości dopływu też potrafiła sama zassać i się opróżnić. Nie próbowałem ustalać jak, bo takie opróżnienie nie ułatwia w jej przypadku płukania, ale zaręczam słowem, że zasysała. Więc taharii jednak ma rację, że to działa. Ty też masz rację twierdząc, że papiery wkładane pionowo nie płuczą się w niej równomiernie.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
J.A.
-#

sejmajnejm pisze:Cykl trwa minutę, wiec wpływ jest taki sam jak wypływ. A facet na filmie reguluje kran, bo zbyt szybko wypełniał baniak. Nie widzę rozbieżności między teorią i praktyką ;)
Też tak uważam, choć nie chciałem tego pisać jako pierwszy (być może jedyny), bo bym został uznany za trolla, albo w najlepszym razie malkontenta.
technik219 pisze:JA, to jednak działa. Ta płuczka, której zdjęcia zalinkowałem ma otwory odpływowe przy dnie. I wielokrotnie się zdarzało, że przy pewnym ustawieniu prędkości dopływu też potrafiła sama zassać i się opróżnić
-> TA PŁUCZKA? <- Mam taką, ona ma otwory jakieś 20 cm od dna i nigdy nie zassała. Chyba że piszesz o innej.
Jasiek Matacz
-#

Post autor: Jasiek Matacz »

Wybaczcie że przerywam ale gdzieś tu na forum było by do przedostatniego płukania jeśli używamy wody stojącej dodać czubatą stołową łyżkę soli na miednice wody. Ten pomysł tyczy się plastiku i barytów? I w jakiej temperaturze płukacie bo ja staram się wlewać wodę ciut ponad 30C bo tiosiarczan się w chłodnej słabo rozpuszcza więc taka powinna być lepsza?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Tak tak, Jasiek, dzwonią tylko gdzie?
Jasiek Matacz pisze:Wybaczcie że przerywam ale gdzieś tu na forum było by do przedostatniego płukania jeśli używamy wody stojącej dodać czubatą stołową łyżkę soli na miednice wody.
Nie do przedostatniej, tylko do drugiej lub trzeciej zmiany wody (filmów to też tyczy).
Jasiek Matacz pisze:dodać czubatą stołową łyżkę soli na miednice wody
I nie soli kuchennej, tylko siarczynu sodowego, lub wodorotlenku sodu.
Jasiek Matacz pisze:Ten pomysł tyczy się plastiku i barytów?
Tak.
Jasiek Matacz pisze:I w jakiej temperaturze płukacie bo ja staram się wlewać wodę ciut ponad 30C bo tiosiarczan się w chłodnej słabo rozpuszcza więc taka powinna być lepsza?
Baryty można nawet to co leci wprost z piecyka. Wytrzymają nawet więcej 60-80°C. Z ceratą ostrożniej. Ale najlepiej to sobie wypraktykować.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

J.A. pisze:-> TA PŁUCZKA? <- Mam taką, ona ma otwory jakieś 20 cm od dna i nigdy nie zassała.
Taka sama. Nie wiem dlaczego, ale moja parę razy zassała.
Lux mea lex
Jasiek Matacz
-#

Post autor: Jasiek Matacz »

Dużo tego wodorotlenku sodu na miednicy wody? Akurat sode kaustyczna mam pod ręką.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

2%
ODPOWIEDZ