płukanie negatywów

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
powalos
-#

płukanie negatywów

Post autor: powalos »

Mam podobnie :-)
Fan Pentax'a.
Awatar użytkownika
Henry
-#

płukanie negatywów

Post autor: Henry »

Tomasz. pisze: 29 kwie 2024, 09:08 to tu mnie zaskoczyłeś, myślałem, że jednak kaiser robią swój koreks i kaskadę do niego zrobił to tak, żeby to dobrze działało.
Nie wiem jakie rurki ma Kaiser ale może właśnie dlatego zasysa powietrze żeby uniknąć laminarnego przepływu. To by miało sens.

W każdym razie ja wywołuję od 35 lat w wodzie stojącej (nie miałem wyjścia bo nie miałem wody bieżącej w domu) i nigdy nie miałem problemu z negatywami. Papiery to co innego. Wiele moich pierwszych odbitek pożółkło że hej...
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

płukanie negatywów

Post autor: Tomasz. »

Henry pisze: 29 kwie 2024, 18:09 Nie wiem jakie rurki ma Kaiser ale może właśnie dlatego zasysa powietrze żeby uniknąć laminarnego przepływu. To by miało sens.
Może być, tak czy owak i jobo i kaiser twierdzą, że dzięki temu płucze się szybciej i skuteczniej ;-)
Awatar użytkownika
EE2
-#

płukanie negatywów

Post autor: EE2 »

powalos pisze: 29 kwie 2024, 09:17 Ja płuczę w koreksie swoją metodą. Trwa to w sumie 15 minut i zużywam max 2,5 l wody przy założeniu że jednorazowe zalanie koreksu to pół litra wody. Cykl jest następujący: 1 minuta, dwie minuty i tak dalej do ostatniego cyklu który trwa 5 minut. Każdy cykl dłuższy o jedną minutę. Tylko w pierwszym i drugim cyklu kręcę szpulą koreksu przez około połowę czasu. W pozostałych cyklach ruszam szpulą od czasu do czasu. Praktycznie koreks może być otwarty więc zamiast obrotów szpuli można nią poruszać góra dół. I tak też robię.
Też stosuje tą metodę :-) Najstarsze filmy, które obrabiałem mają w tym roku 2 lata i wyglądają tak samo jak w dniu wywołania więc chyba metoda się sprawdza :-) Z tym, że u mnie 5 płukanie jest ostatnie i dodaje do wody fotonal :-) Agitacja ciągła za pomocą "kiwaczka" tak jak przy wywoływaniu.
Więcej sprzętu niż talentu ;-)
Fotografia i filmowanie tradycyjne
Sinobrody
-#

płukanie negatywów

Post autor: Sinobrody »

Henry pisze: 29 kwie 2024, 08:18 Ale filtr też dodałeś?
Mam filtr i zmiękczacz zamontowany na przyłączu za wodomierzem, myślę, że wystarczy
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

płukanie negatywów

Post autor: Imperitus »

EE2, żeby negatyw zbrunatniał w dwa lata to musiałbyś go wcale nie wypłukać ;-)
Te 40 lat opisywane wyżej to już konkretny wyznacznik skuteczności płukania.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Awatar użytkownika
EE2
-#

płukanie negatywów

Post autor: EE2 »

Imperitus pisze: 02 maja 2024, 09:04 EE2, żeby negatyw zbrunatniał w dwa lata to musiałbyś go wcale nie wypłukać ;-)
Te 40 lat opisywane wyżej to już konkretny wyznacznik skuteczności płukania.
Zobaczymy, co będzie dalej :-) Mam nadzieje, że metoda 1+2+3+4+5 się sprawdzi :-)
Więcej sprzętu niż talentu ;-)
Fotografia i filmowanie tradycyjne
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

płukanie negatywów

Post autor: Imperitus »

EE2 pisze: 03 maja 2024, 22:56 Zobaczymy, co będzie dalej :-) Mam nadzieje, że metoda 1+2+3+4+5 się sprawdzi :-)
Zawsze możesz sprawdzić czy w ostatniej kąpieli są resztki tiosiarczanu słabym roztworem manganianu (VII) potasu.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Awatar użytkownika
J.A.
-#

płukanie negatywów

Post autor: J.A. »

już to gdzieś na koreksie jest. ale nikt nie używa szukajki.
Załączniki
Screenshot 2024-05-4 o 17.40.38.png
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Z_photo
-#

płukanie negatywów

Post autor: Z_photo »

Pierwszy przepis jest paskudny - ze względu na zawartość silnie trującego chlorku rtęci.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
ODPOWIEDZ