Samowar to jest taki czajnik z piecykiem węglowym w środku do robienia herbaty z grilla. A szybkowar to owszem, to jest to, co mówisz, ale jakoś nie widzę, jak to urządzenie miałoby być wykorzystywane do _kąpieli_wodnej_, co zakłada chyba jakiś dostęp z zewnątrz, żeby na przykład to coś kąpanego zamieszać.
PC TEA a Negatywy Fomy
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
PC TEA a Negatywy Fomy
PC TEA a Negatywy Fomy
o właśnie, szybkowar, pomyliłem pojęcia, dzięki za czujnośćPPaweł pisze: ↑14 gru 2021, 19:49Samowar to jest taki czajnik z piecykiem węglowym w środku do robienia herbaty z grilla. A szybkowar to owszem, to jest to, co mówisz, ale jakoś nie widzę, jak to urządzenie miałoby być wykorzystywane do _kąpieli_wodnej_, co zakłada chyba jakiś dostęp z zewnątrz, żeby na przykład to coś kąpanego zamieszać.

A co, jeśli do "kąpieli wodnej" użyć substancję o temperaturze wrzenia wyższej od wody ? Wystarczy pomyśleć...
PC TEA a Negatywy Fomy
Byle nie palnej, albo o bardzo wysokiej temperaturze zapłonu. Może być glikol etylenowy. Czyli płyn do chłodnic.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
PC TEA a Negatywy Fomy
J.A., czyli żadna bzdura, napisałam że może wrzeć w mniejszej temperaturze, ale nie widzę miejsca na planecie Ziemia, gdzie woda może wrzeć dopiero w 121 stopniach Celcjusza i w tym wypadku wydaje mi się że racja będzie po mojej stronie, a nawiązałam do wypowiedzi Pana z Monachium.
a mówienie K2 jest zbyt imperialne jak na dziś, góra się nazywa Czogori i nikt tam wody raczej nie gotuje.
Po co mi stopy, skoro mam skrzydła?
FEAR - F*** Everyone And Run
PC TEA a Negatywy Fomy
Koniec rozmowy.
Nawet nie potrafisz odróżnić szerokości geograficznej od wysokości n.p.m.
Nawet nie potrafisz odróżnić szerokości geograficznej od wysokości n.p.m.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2021, 10:42 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
PC TEA a Negatywy Fomy
shredderr, chemicy używają w takich sytuacjach oleju mineralnego z tego co mi wiadomo
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada
PC TEA a Negatywy Fomy
J.A., cóż jestem tylko kobietą, ale się mylisz jeśli chodzi o ciśnienie
Po co mi stopy, skoro mam skrzydła?
PC TEA a Negatywy Fomy
Wczoraj obejrzałem świeży film dodany przez Johna Fincha https://www.youtube.com/watch?v=H8jo2iZTcfM. Dobry instruktaż ale mam zastrzeżenia. Fenidon rozpuszcza w glikolu propylenowym. Robi !% roztwór fenidonu, później do 100ml TEA dodaje 25ml fenidonu rozpuszczonego w glikolu. To co mnie niepokoi to to że na końcu podaje rozcieńczenie 1+50. Wg mnie popełnia błąd bo dodał aż 25% glikolu a proporcje zachowuje jak w oryginale. Czy nie powinno być 1,25 + 50 ?rbit9n pisze: ↑13 gru 2021, 20:33 mnie się udało, dzięki mieszadłu magnetycznemu, jak pisałem robiłem cykl, grzanie do 95 st. C, mieszanie, kiedy temperatura spadała do 85 st. C - grzanie i mieszanie. zasadniczo przy robieniu PC-TEA kwas L-askorbinowy sypać najlepiej porcjami, po rozpuszczeniu poprzedniej dozy.
Następna sprawa to jako powód takiego podgrzewania, stopniowego i do niskiej temperatury, podaje utratę właściwości vitaminy C i fenidonu. Twórca tego wywoływacza P.G. zaleca rozgrzanie TEA do 120 stopni Celsjusza a tu wręcz przeciwnie.
Co o tym sądzisz?
PC TEA a Negatywy Fomy
Lubie ogladac jego vlogi i kupilem tez jego ksiazke, ale czasami zdarza mu sie popelniac rozne bledy. Przy skladaniu jakiegos wywolywacza np. uzywal lyzeczki do herbaty wkladajac ja tzn. ta sama raz po raz do kolejnych opakowan z odczynnikami. Nie jestem chemikiem, ale na takie szczegoly zwracam uwage
PC TEA a Negatywy Fomy
Widocznie to była jakaś dedykowana łyżeczka

miki11, Tak dedykowana do wszystkich odczynnikow rownoczesnie. Cud nie lyzeczka 

PC TEA a Negatywy Fomy
Popełnił błąd. Zmienił proporcje. I żeby było weselej, to zachował je dla witaminy, a nie dla fenidonu. Czyli w sumie zmodyfikował wywoływacz, pytanie jakie ma to znaczenie. Czas i tak trzeba sobie samemu ustalić.LD pisze: ↑22 cze 2022, 08:57 Robi !% roztwór fenidonu, później do 100ml TEA dodaje 25ml fenidonu rozpuszczonego w glikolu. To co mnie niepokoi to to że na końcu podaje rozcieńczenie 1+50. Wg mnie popełnia błąd bo dodał aż 25% glikolu a proporcje zachowuje jak w oryginale. Czy nie powinno być 1,25 + 50 ?